ΕΟΦ: Ανακαλείται γνωστό φάρμακο για καπνιστές

EOF, anaklisi farmakou
tovima.gr

Μέσω σημερινής ανακοίνωσής του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε γνωστό ότι ανακαλούνται από τα ράφια παρτίδες από γνωστό φάρμακο που απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάκληση αποφασίστηκε «λόγω υπέρβασης του ορίου της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης για την ουσία N-νιτροζο-βαρενικλίνη». Πρόκειται για το φάρμακο με την ονομασία Champix F.C. TAB 0,5/1mg και η ανάκληση αφορά τις παρτίδες 00019013 και 00020007.

farmako, EOF
ethnos.gr

Η παρούσα απόφαση, σημειώνεται στην ίδια ανκοίνωση, εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας Pfizer Ελλάς Α.Ε.

Η εταιρεία Pfizer Ελλάς Α.Ε., ως Τοπικός Αντιπρόσωπος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Η βαρενικλίνη (varenicline) συνδέεται με υψηλή συγγένεια και εκλεκτικότητα με τους α4β2 νευρωνικούς νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλχολίνης, όπου δρα ως μερικός αγωνιστής. Παρουσιάζει, αφενός, δράση αγωνιστή με χαμηλότερη εγγενή αποτελεσματικότητα από τη νικοτίνη και, αφετέρου, δράση ανταγωνιστή παρουσία της νικοτίνης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις