Πελώνη: Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να βελτιώνεται

Ενημέρωση Αριστοτελίας Πελώνη για την πανδημία
EUROKINISSI

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε σημαντικά, στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή κατά 37% λιγότερα  σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Πελώνη τόνισε πως καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού καθώς και των διασωληνωμένων, γεγονός που επιτρέπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να επανέρχεται στην κανονικότητα.

Η θετική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε νέα βήματα ελευθερίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή, που –όπως ανακοινώθηκε χθες– αφορούν:

Τη μείωση, από αύριο, της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 16 τ.μ. στο λιανεμπόριο.

Τη λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.

Την επαναλειτουργία των παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ενήλικους πελάτες.

Την επαναλειτουργία των λούνα παρκ με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποστάσεις, μάσκα, αντισηπτικό κ.λπ.).

Την επαναλειτουργία των υπηρεσιών ευεξίας.

Τη δυνατότητα εκγύμνασης σε γυμναστήρια χωρίς μάσκες, μόνο για εμβολιασμένους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

 Στο άνοιγμα από 1ης Ιουλίου των κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας, με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης.

Σημειώνεται ότι για την έναρξη των πανηγυριών πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που έχει εμβολιαστεί με μία δόση είναι πάνω από το 50%.

Να υπάρχει σύσταση προς τους συμμετέχοντες για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν από τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη.

Να εφαρμόζονται τα μέτρα δημόσιας υγείας (τήρηση αποστάσεων, αντισηπτικά σε τραπέζια κ.λπ.) με ευθύνη της οικείας δημοτικής αρχής.

Για τα self tests

Όπως είπε η κ. Πελώνη, «οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Στη συνέχεια τόνισε πως «στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοί μας είναι η αξιοποίηση των self tests και η πρόοδος των εμβολιασμών. Αποφασίστηκε έτσι η διανομή των self tests, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε προγραμματιστεί για δύο μήνες, να συνεχιστεί για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Παρ' όλα αυτά, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Αττικής ανακοίνωσαν πως δεν θα συνεχίσουν τη διάθεση των self tests. Αποφασίστηκε έτσι να χρησιμοποιηθούν για την περιοχή της Αχαΐας, ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Το ίδιο θα γίνει στην Αττική, εφόσον επιμείνει στην απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής».

Περισσότερα σε Ειδήσεις