Δολοφονία Καρολάιν - Κούγιας: Αυτές οι ποινές προβλέπονται

Οι κατηγορίες για τον πιλότο
Karvasaras

Μετά την ομολογία του 32χρονου συζύγου και δολοφόνου της Καρολάιν, η υπόθεση παίρνει πια τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ποιες είναι όμως οι ποινές που μπορεί να καταλογιστούν στον 32χρονο πιλότο; Το kedenews επικοινώνησε με τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις περιπτώσεις ποινών που μπορεί να επιβληθούν στον καθ' ομολογίαν δολοφόνο στις περιπτώσεις που του αναγνωριστούν κάποια ελαφρυντικά και σε εκείνη που δεν του αναγνωριστεί κανένα.

Ο κ. Κούγιας εξήγησε αρχικά: «Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, το οποίο είναι η παράβαση του άρθρου 99 του ποινικού κώδικα, προβλέπεται ποινή ισοβίου καθείρξεως. Για το αδίκημα της κυνοκτονίας προβλέπεται ποινή καθείρξεως 5-10 ετών. Για το αδίκημα της ψευδούς καταθέσεως, που είναι πλημμέλημα, προβλέπεται ποινή μέχρι 3 ετών».

Αλέξης Κούγιας
neaait

Η υπερασπιστική του γραμμή

Ο ποινικολόγος εκτίμησε ακόμη ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες υπερασπιστικές επιλογές του 32χρονου. «Η πρώτη επιλογή που θα υποστηρίξει ο κατηγορούμενος είναι ότι δεν ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα, δεν σχεδίασε εξαρχής σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αυτό το έγκλημα, αλλά ήταν αποτέλεσμα ενός πρόσκαιρου βρασμού ψυχής. Κάτι που τον εκνεύρισε και τον έφερε σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε να μην μπορεί να σκεφτεί ότι αυτό που έκανε ήταν άδικο. Αυτό είναι το 299 παράγραφος 2, ανθρωποκτονία σε βρασμό ψυχικής ορμής, και τιμωρείται από 5 έως 15 χρόνια. Είτε με τον χαρακτηρισμό ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είτε σε βρασμό ψυχικής ορμής, εάν αναγνωριστεί ελαφρυντικό είτε του προτέρου εντίμου βίου, είτε της ειλικρινούς μεταμελείας, επειδή ομολόγησε την πράξη του, εφόσον αναγνωριστεί ελαφρυντικό, τότε η ποινή μπορεί να φτάσει το πολύ στα 15 χρόνια και αν είναι σε βρασμό ψυχικής ορμής και του αναγνωριστεί ελαφρυντικό, μπορεί να φτάσει μέχρι και 8 χρόνια. Τα πλημμελήματα είναι ασήμαντα από εκεί και πέρα».

έγκλημα γλυκά νερά
capital

Όπως εξήγησε ο κ. Κούγιας: «Αν διαπιστωθεί ότι πάσχει από ψυχική πάθηση και η πάθηση αυτή είναι αθεράπευτη, τότε δεν τιμωρείται με ποινή, αλλά διατάσσεται ο εγκλεισμός του στο ψυχιατρείο. Εάν θεωρηθεί ότι είναι μειωμένου καταλογισμού, έχει ποινή μέχρι 15 χρόνια στις φυλακές».

Η βαρύτερη ποινή

Σε ό,τι αφορά τη βαρύτερη ποινή με την οποία είναι αντιμέτωπος ο δολοφόνος, απάντησε τα εξής: «Η βαρύτερη ποινή είναι ισόβια και 10 χρόνια, για την ανθρωποκτονία και την κυνοκτονία, και 3 χρόνια για την ψευδή κατάθεση. Όταν λέμε ποινή ισοβίου καθείρξεως, είναι ποινή ισοβίου καθείρξεως. Για να διαφοροποιηθεί από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, υπάρχει το ενδεχόμενο της αναστολής υπό όρων της εκτελέσεως του υπολοίπου της ποινής, εάν ο κατηγορούμενος συμπληρώσει 20 χρόνια στη φυλακή. Όμως αυτό δεν γίνεται αυτόματα, αλλά κατόπιν γνωμοδοτήσεως του Συμβουλίου της Φυλακής, στο οποίο συμμετέχει ο εισαγγελέας της φυλακής, ο διευθυντής της φυλακής και μια κοινωνική λειτουργός. Πάρτε την περίπτωση του Κοεμτζή παλαιότερα, που είχε τιμωρηθεί με δύο ισόβιες καθείρξεις ή την ποινή του Κατσούλα, που είχε τιμωρηθεί με τρεις ισόβιες καθείρξεις, οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 20 χρόνια, αλλά έμειναν στη φυλακή περισσότερα από 30. Σταθμίζεται πάντα το αδίκημα που έκαναν και η συμπεριφορά μέσα στη φυλακή».

Περισσότερα σε Ειδήσεις