Αίγυπτος - Επίσκεψη πρωθυπουργού: Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Αλ Σίσι

Μητσοτάκης επίσκεψη Κάιρο
Eurokinissi

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Στις 12 μ. ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya στο Κάιρο. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Αλ Σίσι: «Βαθιές φιλικές σχέσεις»

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσε η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο» τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας, από τις οικονομικές ανταλλαγές έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μητσοτάκης: «Υπηρετούμε κοινές αρχές»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, «που ελπίζω ότι σύντομα θα βρει την επέκτασή της στα υπόλοιπα νερά μας. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών ενισχύονται και στο παρόν, καθώς υπηρετούν κοινές αρχές, για τη Μεσόγειο ως θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Κοινοί είναι οι στόχοι, με πρώτο την αποφυγή νέων εντάσεων στη γειτονιά μας».

Για τη Λιβύη

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνη ως απαραίτητη προϋπόθεση, για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, για να αποφασίσει τελικά ο λαός της. Η Αίγυπτος συμμερίζεται και την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της μεθαύριο στη διάσκεψη του Βερολίνου». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Για το Κυπριακό

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στις κινήσεις της Τουρκίας που υπονομεύουν την επίλυση του Κυπριακού. «Με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της Ε.Ε. Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των Βαρωσίων και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα» σημείωσε, ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευχαριστίες

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αλ Σίσι για την υποδοχή και τις γόνιμες συνομιλίες που είχαν κατά την τρίτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν αρχικά στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, και ο Έλληνας πρέσβης στη χώρα, Νίκος Γαριλίδης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δύο στεφάνια: ένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα στον τάφο του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

Μετά πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις των δύο ηγετών.

Στις 15.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί, στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Στις 16.10 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια. Στις 18.45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Ο πρωθυπουργός έπειτα θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα ελληνικά σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις