«Μην ασχολείστε με μικροποσότητες ναρκωτικών» - Οι εντολές που «δένουν» τα χέρια των αστυνομικών

ΔΙΑΣ

Η επιχειρησιακή διαχείριση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. άλλαξε μετά το γνωστό περιστατικό, στο Πέραμα. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι εντολές που έχουν προκύψει από τη νέα ηγεσία, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. 

Αστυνομικοί μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», χαρακτηρίζουν τις νέες εντολές ιδιότυπες, σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργήσουν παρανοήσεις αναφορικά με τα καθήκοντά τους αλλά και με το ποιες… παρανομίες θα παραβλέπουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εντολές, οι οποίες έχουν δοθεί προφορικά, διατάζουν τα πληρώματα να μην προχωρούν σε προσαγωγές ή συλλήψεις αλλοδαπών ή υπόπτων που έχουν στην κατοχή τους μικροποσότητες ναρκωτικών. 

«Κάθε ημέρα να καλύπτετε τουλάχιστον 90 χιλιόμετρα περιπολιών. Μην αναλώνεστε σε ελέγχους χρηστών ναρκωτικών και μην ψάχνετε τις τσέπες τους, ούτε να εστιάζετε το ενδιαφέρον σας σε προσαγωγές κατόχων μαχαιριών, κατσαβιδιών κλπ. Το ενδιαφέρον σας να είναι στον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων που σχετίζονται με κλοπές, διαρρήξεις, οδυνηρές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ώστε να υπάρξει ουσιαστική συρρίκνωση της εγκληματικότητας. Επιπλέον πριν αρχίσετε καταδιώξεις να ενημερώνετε το Επιχειρησιακό Κέντρο και να μην παραβιάζετε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας…».

«Ως αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. χάρη στην ευχέρεια που μας δίνουν οι μηχανές, μεταβαίνουμε σε σημεία που τα περιπολικά δεν μπορούν και βρίσκομαι και είμαστε δίπλα στον πολίτη δημιουργώντας του το αίσθημα ασφάλειας. Είναι λογικό, οι ποσότητες που εντοπίζουμε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους να είναι μικρές, καθώς πρόκειται για τυχαίους ελέγχους. Με το να κάνουμε τα «στραβά μάτια» στις μικροποσότητες αυτές η στα αντικείμενα που εμπίπτουν στο νόμο περί όπλων -όπως προτρέπει η σχετική διαταγή-, θα είμαστε παραβάτες του νόμου και υπόλογοι. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε παράνομες δραστηριότητες με προφορικές εντολές. Δίνουν εντολές από τα γραφεία, αξιωματικοί που δεν έχουν ούτε μια μάχιμη μέρα και γνωρίζουν την Άμεση Δράση από τις… εγγραφές των συμβάντων!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί.

Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό όλα τα παραπάνω δημιουργούν σύγχυση όχι μόνο στο ένστολο προσωπικό αλλά και στους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν τα γεγονότα αποσβολωμένοι και την εγκληματικότητα να αυξάνεται στις περιοχές. 

Πληροφορίες από: enikos.gr

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις