Τι είναι η κεταμίνη; Παρενέργειες και κίνδυνοι

κεταμίνη παρενέργειες και κίνδυνοι

Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από γιατρούς και κτηνιάτρους ως αναισθητικό για να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης.

Τα αποτελέσματα της κεταμίνης περιλαμβάνουν καταστολή και μειωμένη αίσθηση πόνου («αποσυνδετική αναισθησία»), σταματά τον εγκέφαλο να ερμηνεύει μηνύματα πόνου. Μελετάται επίσης ως φάρμακο για την κατάθλιψη.

Τι είναι η Κεταμίνη

Η κεταμίνη (ketamine) είναι ένα ταχείας δράσης γενικό αναισθητικό που μπλοκάρει τους υποδοχείς NMDA (N-methyl d-aspartate) και μπορεί να αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς σίγμα.

Ξεκίνησε στο Βέλγιο τη δεκαετία του 1960 ως φάρμακο αναισθησίας για ζώα. Ο FDA το ενέκρινε ως αναισθητικό για ανθρώπους το 1970.

Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών στα πεδία μάχης στον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε αντίθεση με άλλα αναισθητικά, το συγκεκριμένο δεν επιβραδύνει την αναπνοή ή τον καρδιακό ρυθμό , επομένως οι ασθενείς δεν χρειάζεται να είναι σε αναπνευστήρα για να τη λάβουν.

Οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης μπορεί να το δώσουν σε έναν ταραγμένο ασθενή που, για παράδειγμα, έχουν σώσει από μια απόπειρα αυτοκτονίας . Έτσι λέει ο Ken Stewart, MD, οι γιατροί άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το φάρμακο είχε ισχυρά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων.

Μερικοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν  για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Η ketamine μπορεί να καταπραΰνει, να αναστατώσει και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, και εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο κατά του βιασμού .

Η γενική αναισθησία με χρήση κεταμίνης υποδηλώνει μια κατάσταση που μοιάζει με ύπνο, ενώ η διαχωριστική αναφέρεται στην επίδραση του αισθήματος αποσύνδεσης.

Η ketamine μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοια με άλλα φάρμακα όπως το LSD και το PCP ή η αγγελόσκονη . Οι ψευδαισθήσεις είναι παραμορφωμένες αντιλήψεις για ήχους και εικόνες.

Διαβάστε περισσότερα για τις παρενέργειες και τους κινδύνους της κεταμίνης στο health4u

Περισσότερα σε Ειδήσεις