Ενδοοικογενειακή βία - Ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών στην Κρήτη

endooikogeneiaki via
kathimerini

Η ενδοοικογενειακή βία στην περιοχή της Κρήτης έχει αυξηθεί ραγδαία με τα στατιστικά να προκαλούν θλίψη και αποτροπιασμό.

Σύμφωνα με το neakriti.gr καθημερινά πλέον, οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» στην Αστυνομία αλλά και στο συμβουλευτικό κέντρο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου να καταγράφει χιλιάδες ώρες συμβουλευτικής.

To συντριπτικό ποσοστό των θυμάτων έχουν δεχθεί αδικήματα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα καταγεγραμμένα αδικήματα από 414 το 2020 έφτασαν το 2021 τα 660, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί 261, αριθμός που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το πώς θα κυλήσει η χρονιά.

Ενδοοικογενειακή βία: H σιωπηλή πανδημία και ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στα θύματα

«Είναι αλήθεια πως οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό είναι θετικό θα λέγαμε, γιατί αποδεικνύει πως τα αδικήματα που διαπράττονται μέσα στην εστία πια καταγγέλλονται και τα στόματα ανοίγουν», λέει η Σοφία Λογαρίδου, προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Κρήτης.

Ως φυσικό επακόλουθο της αύξησης των καταγγελιών, ανοδικά κινούνται και οι συλλήψεις, καθώς, από τις 208 που έγιναν το 2020 και αφορούσαν σε αδικήματα του νόμου της ενδοοικογενειακής βίας, φτάσαμε το 2021 στις 491, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν γίνει ήδη 199.

«Αυτό που με φοβίζει είναι το γεγονός πως η ελληνική επαρχία αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερη διάσταση από τα αστικά κέντρα», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κουτρουμπής, δικηγόρος, υπεύθυνος της Επιτροπής Συνταγματικών Ελευθέριων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΣΗ, σημειώνοντας εμφατικά πως είναι ζήτημα κυρίως στερεοτύπων, διαμορφωμένων από αιώνες, που, παρά την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν αμβλυνθεί. «Χρειάζεται χρόνο και δυστυχώς η κοινωνία δε μας τον δίνει αυτό τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Κουτρουμπής.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι η ολοένα αυξανόμενη “σφοδρότητα” της βίας που καταγράφουμε», λέει η Ελένη Γερακάκη, κοινωνική επιστήμονας, ειδικός Ψυχικής Υγείας του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας πως «ακόμα και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να είχαν “μονάχα” μια ψυχολογική ή οικονομική διάσταση, πια έχουν φτάσει στο σημείο της χειροδικίας και της έντονης σωματικής βίας».

Ενδοοικογενειακή βία: Τετραπλασιάστηκε το ποσοστό θυμάτων που κατέληξε στο νοσοκομείο

Προς επίρρωση αυτής της παρατήρησης, στα στοιχεία του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου φαίνεται ότι ο αριθμός των περιστατικών που επικοινώνησαν με τον φορέα και παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο το 2021 σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020, καθώς από 23 άτομα το 2020 έφτασαν τα 91 το 2021.

Θύματα και γένους αρσενικού

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, γυναίκες και παιδιά είναι κυρίως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με την αύξηση το 2021 σε σύγκριση με το 2020 να φτάνει το 51%. Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν συνολικά 294 θύματα γένους θηλυκού, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 444 και το α’ τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη καταγραφεί 196 θύματα του ίδιου φύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες μπαίνουν στον ρόλο του κακοποιητή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την Κρήτη, το 2020 θύματα ενδοοικογενειακής βίας έπεσαν 89 άνδρες, το 2021 ο αριθμός των αρρένων θυμάτων ανήλθε σε 118, ενώ στο α’ τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη καταγραφεί 51 θύματα του ίδιου φύλου.

 

Ενδοοικογενειακή βία: Το προφίλ του δράστη 

Σε ό,τι αφορά τους δράστες, βέβαια, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο άνδρες ηλικίας 35 έως 60. Δυστυχώς, από τα στοιχεία φαίνεται να αυξάνονται προοδευτικά και οι ανήλικοι δράστες, με τις πρώτες καταγραφές να αφορούν δράστες ηλικίας από 13 ετών και άνω. Σωματική βλάβη και απειλή είναι τα κυρίαρχα αδικήματα που καταγγέλλονται, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει πως προοδευτικά αυξάνονται τα περαστικά προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.

«Τα εγκλήματα της γενετήσιας αξιοπρέπειας και γενικότερα τα εγκλήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας, που τελούνται είτε μεταξύ συγγενών είτε πρώην συγγενών βάσει συνθηκών, περιλαμβάνονται στον γενικότερο νόμο της ενδοοικογενειακής βίας και φυσικά έχουμε καταγράψει και τέτοια περιστατικά εγκλημάτων», σημειώνει η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας πως η σχέση των συζύγων και των τέως συζύγων ή ερωτικών συντρόφων εμφανίζεται ως η συχνότερη σχέση μεταξύ θυμάτων και δραστών αυτής της παραβατικότητας.

Πληροφορίες από neakriti.gr, synenas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις