Αrogi.gov.gr: Μέχρι τέλος εβδομάδας στην πλατφόρμα και οι υπόλοιπες περιοχές

αρωγή κακοκαιρια

Ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Περιλαμβάνει 14 μέτρα για την άμεση ενίσχυση με ποσά που φτάνουν και στα 10.000 ευρώ ανά άτομο αλλά και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν άμεσα και οι αυτοψίες και να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις σε όσους θα κάνουν τις σχετικές αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες έχει ήδη ανοίξει για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας και μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή για τις επόμενες περιοχές.

Όπως είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, με ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο, η χορήγηση της πρώτης αρωγής αλλά κυρίως της υποστήριξης της οικοσκευής προς τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σε περιοχές όπου έχουν πληγεί σημαντικά και ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όσοι έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα σπιτιών που κρίνονται επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα θα λάβουν ως πρώτη αρωγή ποσά 5.000 ή 10.000 ευρώ αντίστοιχα. 
Έως 6.000 για απλές επισκευές κύριας κατοικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής, έως 3.000 για δευτερεύουσα κατοικία (50%) 600 ευρώ καταβάλλονται για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες των πληγέντων.

Για την αποκατάσταση των κτηρίων που επλήγησαν θα χορηγηθεί στους ιδιοκτήτες στεγαστική συνδρομή : το 80% του ποσού αποτελεί δωρεάν κρατική αρωγή και το 20 % άτοκο δάνειο. Το συνολικό ποσό  θα υπολογιστεί με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο με μέγιστο όριο τα 150 τετραγωνικά ενώ θα συμψηφιστεί  με το ποσό της πρώτης αρωγής. 
Στο 70% της ζημιάς η κρατική επιχορήγηση για τις πληγείσες επιχειρήσεις καλύπτοντας μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα.
Στο 70% η κρατική αρωγή και για τις ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ
οι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καλύπτονται από ΕΛΓΑ.

Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται, από 300 έως 500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, για 2 χρόνια αν πρόκειται για ιδιοκτήτες πληγείσας κατοικίας ή για 6 μήνες για ενοικιαστές αφού υποβάλουν αίτηση εντός 3 μηνών. Καλύπτεται και η φιλοξενία σε σπίτι συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
Επίδομα στέγασης και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έληγαν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα συνεχίσουν να καταβάλλονται έως το τέλος του έτους για τους πλημμυροπαθείς.

Αναστολές συμβάσεων/φορολογικών υποχρεώσεων και “πάγωμα” πλειστηριασμών

Τρίμηνη αναστολή σύμβασης εργασίας θα ισχύσει για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν προκειμένου να λάβουν το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ/μήνα.

Τριετής θα είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για επικίνδυνα ή ακατάλληλα κτίσματα και κατεστραμμένα αγροτεμάχια

Για έως και 6 μήνες αναστέλλεται επίσης η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς, εξάμηνη αναστολή και ρύθμιση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ αναστέλλονται οριζόντια οι πλειστηριασμοί από 6 Σεπτεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου.

Πηγή ertnews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις