Ο νέος Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του δήμου Αθηναίων

ξενωνας γυναικών

Σε νέο χώρο που παρέχει αναβαθμισμένη φροντίδα και ασφάλεια, λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, του δήμου Αθηναίων. Στόχος να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες φιλοξενίας, να νιώθουν ασφαλείς και να έχουν την κατάλληλη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Στον νέο χώρο λειτουργούν 25 δωμάτια. Πέρα από την ασφαλή διαμονή και σίτιση, παρέχονται στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και στα παιδιά τους, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, παιδαγωγό και φροντιστές.

Η δομή διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους επείγουσας υποδοχής και φιλοξενίας κι έτσι μπορεί να δεχθεί περιστατικά όλο το 24ωρο, ακόμη και χωρίς τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις.

«Ο νέος αναβαθμισμένος Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του δήμου Αθηναίων αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο κάθε γυναίκας, που έχει ανάγκη να σταθεί ξανά στα πόδια της για την ίδια και για τα παιδιά της», ανέφερε κατά την επίσκεψή στον Ξενώνα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και στη συνέχεια τόνισε: «Μέλημά μας, σε αυτόν τον σύγχρονο και φιλόξενο χώρο είναι οι γυναίκες να λάβουν όλη την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη, ώστε να ενδυναμωθούν και να κάνουν το αναγκαίο νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Έως ότου η ενδοοικογενειακή βία μπορέσει να εξαλειφθεί, εμείς θα συνεχίσουμε με έργα και δράσεις να βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό κάθε γυναίκας που χρειάζεται να επουλώσει τις πληγές της».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Κατερίνα Κατριβάνου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, με τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του, αποτελεί μια έμπρακτη και ζεστή αγκαλιά προστασίας σ' εκείνες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται, πλέον, για μια δομή αντάξια της φιλοξενίας που ως δήμος Αθηναίων θέλουμε και πρέπει να παρέχουμε. Υποδεχόμαστε τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής Αρχής, την εξασφάλιση της ισότητας και τη μάχη απέναντι στη βία και τα στερεότυπα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων, μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας έχει φιλοξενήσει 370 άτομα (185 γυναίκες και 185 παιδιά). Στους στόχους του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα, είναι η ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων γυναικών, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν μία νέα προοπτική στη ζωή τους, εκτός δομής. Ανάλογα με την περίπτωση, η φιλοξενία μπορεί να παραταθεί πέραν των έξι μηνών, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ύστερα από τις απαραίτητες διαδικασίες. Η παραπομπή των γυναικών στον Ξενώνα γίνεται από το Κέντρο Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του δήμου Αθηναίων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τα Κέντρα Κοινότητας και Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τη Γραμμή SOS 15900.

Για λόγους ασφαλείας τα τηλέφωνα επικοινωνίας, καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα και επομένως οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του δήμου Αθηναίων (210 8625355, 210 8625858), στην 24ωρη Γραμμή SOS 15900 και στην ιστοσελίδα www.womensos.gr.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις