Λύση για απομάκρυνση νερών από πλημμυρισμένες εκτάσεις στα Κανάλια αναζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Διαφορετική λύση από αυτή των πλωτών αντλιών για την απομάκρυνση των νερών από την πλημμυρισμένη έκταση στην περιοχή των Καναλίων, διερευνά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί της περιοχής είναι σε απόγνωση όπως υποστηρίζουν, καθώς πολλές από τις δενδροκαλλιέργειες έχουν καταστραφεί ενώ οι κτηνοτρόφοι που έχουν μεγάλα ζώα δεν έχουν τη δυνατότητα πάντα να τα βοσκήσουν στις επανομείνασες εκτάσεις και τα κρατούν εσταυλισμένα, αναζητώντας εναγωνίως λύση για να παραμείνουν στον τόπο τους.

 

Χθες (7/5), την περιοχή επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για έργα ΕΣΠΑ κ. Κανναβός ο οποίος έκανε αυτοψία στους χώρους και ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά από την ΕΡΤ Βόλου, ότι αναζητείται άλλη λύση από αυτή των πλωτών αντλιών, καθώς εκεί δεν μπορεί να μεταφερθεί ρεύμα υψηλής ισχύος, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου ανέφερε ότι πράγματι διερευνάται μία άλλη λύση η οποία και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Από την πλευρά του το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Στέλιος Λημνιός, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ανέφερε ότι «για την πλημμυρισμένη έκταση των τριών έως τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων, υπάρχει δέσμευση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να απομακρυνθεί το νερό, στην ουσία να πέσει πάλι πίσω στον ταμιευτήρα». Επισήμανε ότι χθες συμμετείχε σε μία άτυπη συνέλευση κτηνοτρόφων στην περιοχή και οτι οι άνθρωποι εξέφρασαν την απελπισία τους καθώς δεν μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους και δη τα μεγάλα σε μέγεθος και τα κρατούν εσταβλισμένα ενώ περίμεναν μέχρι τέλος Απριλίου να έχει τελειώσει αυτή η ιστορία.

Υπενθύμισε δε οτι η Π.Π.Μ. είχε καταγγείλει τον Αύγουστο του 2023, πριν από τις πλημμύρες, ότι δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια στα Κανάλια και το άλλο στην Πέτρα, το οποίο αντλεί τα νερά και τα βγάζει έξω από τον ταμιευτήρα ενώ αυτό των Καναλίων κάνει ακριβώς το αντίστροφο.

 “Δεν λειτούργησε λοιπόν αυτό το αντλιοστάσιο δεν έγινε και η τάφρος 7 που είχε σχεδιαστεί για την αντιπλημμυρική προστασία των Καναλίων κυρίως από το νερό που έρχεται από Βένετο και Κερασιά με αποτέλεσμα να έχουμε στο σημείο τουλάχιστον αυτό πλημμυρικά φαινόμενα μετά τον Ντάνιελ και τον Ελίας”, υποστήριξε ο ίδιος.

Πηγή ertnews

Περισσότερα σε Ειδήσεις