Το νέο αυτό μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, θα επεκταθεί άμεσα σε 11 ακόμα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, και μέχρι το τέλος του έτους σε ολόκληρο το ΕΣΥ.
Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την ελάττωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων, όπως η πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών στα ΤΕΠ, η τηλεδιάγνωση απεικονιστικών εξετάσεων και η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των εφημεριών. Σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά το σύστημα ιχνηλάτησης στον “Ευαγγελισμό”. Άμεσα επεκτείνεται σε 11 ακόμα νοσοκομεία και μέχρι το τέλος του έτους θα εφαρμόζεται σε όλα».
Ο υπουργός τόνισε τρία βασικά οφέλη του νέου συστήματος:
-
Συλλογή πραγματικών δεδομένων για να εντοπίζονται σημεία συμφόρησης και να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις.
-
Ενημέρωση των πολιτών για τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής ανά νοσοκομείο ώστε να επιλέγουν αναλόγως πού να απευθυνθούν.
-
Δυνατότητα σχεδιασμού πολιτικής βάσει αξιόπιστων στοιχείων για την πορεία κάθε περιστατικού.
Η ανάρτηση συνοδεύτηκε από φωτογραφία που δείχνει το ειδικό βραχιολάκι ιχνηλάτησης που θα χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να καταγράφεται η πορεία τους στην εφημερία – από την προσέλευση, έως τη διάγνωση και την έξοδο ή εισαγωγή.
Τι προβλέπει το νέο σύστημα εφημεριών
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι στις 31 Μαΐου το σύστημα ιχνηλάτησης θα ενεργοποιηθεί σε 12 νοσοκομεία συνολικά, και θα ακολουθήσει σταδιακή επέκταση σε όλη τη χώρα. Το νέο σύστημα εφημεριών χαρακτηρίζεται από:
-
500 νέες προσλήψεις τραυματιοφορέων και ιατρών για τα ΤΕΠ, έως το τέλος του 2025.
-
Νέα τεχνολογικά μέσα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον εξοπλισμό των επειγόντων.
-
Ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, η οποία θα ενημερώνει για τον χρόνο αναμονής ανά νοσοκομείο – μια λειτουργία που εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο υπουργός έκανε λόγο για «επανάσταση» στις εφημερίες, επισημαίνοντας ότι:
«Σε λίγο καιρό, πριν ξεκινήσει κάποιος από το σπίτι του, θα μπορεί να γνωρίζει την εκτιμώμενη αναμονή σε κάθε νοσοκομείο και να επιλέγει πού θα απευθυνθεί. Θα μπορούμε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο κάθε περιστατικό, να βλέπουμε πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ακόμα και να γίνεται διάγνωση από απόσταση.»
Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του πολίτη στις εφημερίες, μειώνοντας καθυστερήσεις, ενισχύοντας τη διαφάνεια και διευκολύνοντας το έργο των επαγγελματιών υγείας.