Εκπαιδευτικοί: Κινητοποίηση για τους διορισμούς και στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν την ίδια μέρα στην Αθήνα στο Υπουργείο Παιδείας, στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 13:00 καλούν οι Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Ζ' Σύλλογος Δασκάλων Θεσσαλονίκης. Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι ΕΛΜΕ από τις 11 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων, που έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας για να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση, αναφέρει: «Σχεδόν ένα μήνα πια πριν την λήξη και της δεύτερης σχολικής χρονιάς της υγειονομικής κρίσης, το Υ.ΠΑΙ.Θ. και η κυβέρνηση συνεχίζουν να κωφεύουν στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος και όλης της κοινωνίας για μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης πολιτικής την περσινή χρονιά, η αύξηση (για πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα) της αναλογίας μαθητών/τμήμα από 22 σε 25, όταν ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προβάλλονταν παντού η αποφυγή του συνωστισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση η κ. Κεραμέως και η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. παρουσιάζουν ως φετινό τους “επίτευγμα” την πραγματοποίηση στους επόμενους μήνες 5.250 διορισμών εκπαιδευτικών συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δείχνουν για άλλη μια φορά ότι αδιαφορούν για την εξασφάλιση συνθηκών προστασίας της υγείας και της ζωής μας αλλά και συνολικότερα για την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στη μόρφωση και των εκπαιδευτικών στη δουλειά, αναγορεύοντας σε κυρίαρχο στόχο της πολιτικής τους την περικοπή των δαπανών για την παιδεία, όπως και την υγεία και κάθε κοινωνικό δικαίωμα.

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα»

Γιατί ξεπερνώντας τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης περί διορισμών μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες της Π.Ε. και Δ.Ε. δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι οι ενεργοί αυτήν τη στιγμή αναπληρωτ(ρι)ες εκπαιδευτικοί πλησιάζουν τους 45.000 (οι 29 χιλιάδες από αυτούς/ες στην Π.Ε.!!!) ενώ σ’ αυτό τον αριθμό πρέπει να προσθέσουμε και τις 7.000 περίπου συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (3.700 περίπου στην Π.Ε.).

Υπό την έννοια αυτή αποτελεί απόλυτο εμπαιγμό η ανακοίνωση για 5.250 διορισμούς στην Π.Ε. και την Δ.Ε. καθώς ο αριθμός αυτός όχι μόνο υπολείπεται κατά πολύ ακόμη και των φετινών μόνο συνταξιοδοτήσεων αλλά και αποτελεί μόνο το 10% των καταγεγραμμένων στην παρούσα στιγμή πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Αλλά οι μαθητ(ρι)ες μας και οι αναπληρωτ(ρι)ες εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί! Έχουν ανάγκες και δικαιώματα, με τα οποία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να “παίζει”, τα οποία με καμιά κυβέρνηση δεν διαπραγματευόμαστε! Η ανάγκη των μαθητ(ρι)ών για ολόπλευρη γνωστική, ψυχική, καλλιτεχνική, ηθική και σωματική ανάπτυξη, με κριτική δημιουργική σκέψη, η ανάγκη των εκπαιδευτικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με βάση τις σπουδές και το πτυχίο τους, για το εκπαιδευτικό κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτα! Η απαίτηση για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αποκλεισμού και για δουλειά με δικαιώματα αποτελούν βασικά κι αλληλένδετα μεταξύ τους αιτήματα του αγώνα μας!».

Εκπαιδευτικοί: Ζητούν μόνιμους διορισμούς Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM

Εκπαιδευτικοί: Τα αιτήματά τους

  • «Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών, με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία - Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν υπογράψει έστω και μία σύμβαση - Κατάργηση του προσοντολόγιου
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες
  • Άμεση ίδρυση όλων των αναγκαίων θέσεων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές, εξίσωση με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Σχολεία ανοιχτά και ασφαλή για εκπαιδευτικούς και μαθητ(ρι)ες - 15 μαθητές/τμήμα – Εύρεση και διαμόρφωση των αναγκαίων σχολικών χώρων - Όχι στην τηλε-«εκπαίδευση»
  • Όχι στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας – Παιδαγωγική Ελευθερία και Δημοκρατία στο Σχολείο
  • Όχι στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα του Χατζηδάκη».

Περισσότερα σε Εκπαίδευση