Β' ξένη γλώσσα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που καλεί σήμερα και στην κινητοποίηση ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σε ανακοίνωσή της «ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου και την έκδοση νέας με την οποία θα δίνεται και πάλι στους μαθητές η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και παρακολούθησης της δεύτερης ξένης γλώσσας που επιθυμούν».

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι ανακοινώσεις από Συλλόγους Δασκάλων σε σχέση με την επίμαχη εγκύκλιο. Ο Ζ' Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. καταγγέλλει τη νέα αντιεκπαιδευτική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ με την οποία αλλάζει και πάλι ο τρόπος σχηματισμού των τμημάτων για τη διδασκαλία της Β΄ Ξένης Γλώσσας.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία κάθε τμήματος επιλέγει τη γλώσσα που θα διδαχθούν όλοι/ες οι μαθητ(ρι)ές του, ενώ αφαιρείται η δυνατότητα δημιουργίας μεικτών τμημάτων των 12 τουλάχιστον μαθητών, ώστε όλοι/ες να διδαχθούν τη γλώσσα της επιλογής τους. Πολύ χαρακτηριστική δε για τις πραγματικές επιδιώξεις (και αυτής) της εγκυκλίου είναι η πρόβλεψη για την περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις, κατά την οποία η γλώσσα που θα διδαχθούν θα είναι αυτή, για την οποία θα υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο Διεύθυνσης…

«Καταστρατηγείται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής»

Με την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο καταστρατηγείται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στους/τις μαθητ(ρι)ες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης και υποβαθμίζεται περαιτέρω η παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Μ’ αυτό τον τρόπο η εκμάθηση της επιθυμητής Β’ ξένης γλώσσας ωθεί τις οικογένειες υποχρεωτικά στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή με την επιπλέον μείωση των ωρών του διδακτικού αντικειμένου για τους/τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων –που ούτως ή άλλως αναγκάζονταν να συμπληρώνουν ωράριο σε πολλά σχολεία– θέτει σε νέους κινδύνους το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας».

Αντίστοιχη ανακοίνωση έχει κυκλοφορήσει και ο Σύλλογος Δασκάλων Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος». Σε αυτή αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας περιορίζει δραστικά το ελεύθερο δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή 2ης ξένης γλώσσας και ταυτόχρονα μειώνει τον αριθμό των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών από τα Δημόσια Σχολεία.

Συγκεκριμένα η νέα εγκύκλιος επιφέρει τα παρακάτω:

  • Η πλειοψηφία των μαθητών σε επίπεδο τμήματος καθορίζει τη ξένη γλώσσα που θα διδαχθεί ολόκληρο το τμήμα, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η δυνατότητα μεικτών παράλληλων τμημάτων και για τις δύο γλώσσες (γερμανικά- γαλλικά).
  • Καταργείται ο ελάχιστος αριθμός 12 μαθητών/τριών, για το σχηματισμό τμήματος Β' Ξένης Γλώσσας.
  • Σε περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις των μαθητών/τριών, η γλώσσα που θα διδαχθούν θα είναι αυτή, για την οποία υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

Η εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, και σ’ αυτό το θέμα, απαξιώνει τις μορφωτικές ανάγκες και ταυτόχρονα "πετάει" εκτός Δημόσιας Εκπαίδευσης αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν πολλά χρόνια στο Δημόσιο Σχολείο».

Περισσότερα σε Εκπαίδευση