Καθαρίστριες σχολείων: Ζητούν τη μονιμοποίησή τους

Η Επιτροπή ντόπιων και μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων των σχολικών μονάδων του Δήμου της Αθήνας πραγματοποίησε συνάντηση τη Δευτέρα 7 Ιουνίου με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου, Αλέξανδρο Τσιατσιάμη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής των καθαριστριών, «ο Γενικός Γραμματέας του δήμου δήλωσε ότι επιδίωξη του δήμου είναι η επαναπρόσληψη του ίδιου προσωπικού άσχετα εθνικότητας και ιθαγένειας, γιατί αυτό το προσωπικό γνωρίζει τα σχολεία μια και δουλεύει σε αυτά πολλά χρόνια και ότι πρόθεση του δήμου είναι να ζητηθεί από την κυβέρνηση ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση μονιμοποίησης για το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Αναγνώρισε στα λόγια το δίκιο των αιτημάτων, όπως παρουσιάστηκαν, αλλά δεν δεσμεύτηκε στα θέματα που τέθηκαν με τη δικαιολογία ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω αιτήματα δεν είναι της αρμοδιότητας του δήμου αλλά της κεντρικής κυβέρνησης ενώ σε αυτά που αφορούσαν τον ίδιο τον δήμο της Αθήνας (μετακινήσεις, υπερωρίες, ΜΑΠ κ.λπ.) δεν προχώρησε σε καμία δέσμευση».

Στην αρχή της συνάντησης ο ΓΓ του δήμου ενημέρωσε ότι εκδόθηκε το ΦΕΚ που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις που έληξαν και ότι ο Δήμος της Αθήνας προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων των 69 καθαριστ(ρι)ων, οι οποίες θα επανέλθουν άμεσα στα σχολεία.

Καθαρίστρια σε σχολείο
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα αιτήματα των καθαριστριών

Οι καθαρίστριες από την Επιτροπή έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που τις απασχολούν:

1. Η παράταση της σύμβασης για τουλάχιστον ένα μήνα όσων έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου, ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας εξαιτίας της καθυστερημένης πρόσληψής τους. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από μεριάς του δήμου. Ο ΓΓ του δήμου δήλωσε ότι ως δήμος έχουν κάνει το αντίστοιχο αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών από τον Φεβρουάριο και περιμένουν την απόφαση του υπουργείου, το οποίο δεν έχει δώσει ως τώρα καμία θετική απάντηση.

2. Όλα τα θέματα που απασχολούν τις/τους καθαρίστ(ρι)ες, αλλά και το σύνολο της σχολικής κοινότητας στον τομέα της υγιεινής των σχολείων. Συγκεκριμένα:

  • οι συνεχείς μετακινήσεις των καθαριστ(ρι)ων από σχολείο σε σχολείο για να καλυφθούν οι ανάγκες στην καθαριότητα

  • οι απλήρωτες υπερωρίες τις οποίες αναγκάζονται να κάνουν, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν συνεχώς.

  • Η μη παροχή μέτρων ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να καλύπτονται από τον ήδη πενιχρό μισθό

  • Η μη πρόβλεψη υγειονομικών πρωτοκόλλων και η απουσία στοιχειώδους εκπαίδευσης

  • Η αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει τη νέα σχολική χρονιά 2021-22 και αν θα υπάρξει επαναπρόσληψη των φετινών καθαριστ(ρι)ών, ο αριθμός των προσλήψεων και η μορφή εργασίας

  • Την πρόβλεψη για επιπλέον θέσεις λόγω και της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για τουλάχιστον 9 νέα νηπιαγωγεία και πάνω από 60 νέες αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους συνολικά

  • Την ανάγκη κάλυψης των πραγματικών κενών με μόνιμες προσλήψεις, τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών που εργάζονται με κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης ώστε να μην πεταχτούν από την εργασία τους οι μετανάστ(ρι)ες που εργάζονται πολλά χρόνια στα σχολεία του δήμου

 

Περισσότερα σε Εκπαίδευση