Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση: Διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Δημαρχείο Αθήνας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ο Σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης» και γονείς οργανώνουν κινητοποίηση για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλατεία Κοτζιά), την ώρα που θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. 

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν: «Τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και έναν χρόνο μετά την τελεσίδικη κατά νόμο εφαρμογή της, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αντί να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, αγνοεί πλήρως τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων. Γι’ αυτό τον λόγο, τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ενοικίασης ή ανέγερσης των πάνω από 120 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στον Δήμο της Αθήνας.

Αντίθετα, προχώρησε σε ένα σχέδιο που επιδιώκει να στεγάσει περισσότερα από 1.100 νήπια και προνήπια της πόλης, δηλαδή το 20% των μαθητών των δημόσιων νηπιαγωγείων, σε 50 κοντέινερ, από τα οποία μάλιστα τα οκτώ σχεδιάζει να τα τοποθετήσει σε αυλές άλλων σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα: στο συγκρότημα στη Νικοπόλεως 8ο Γυμν. και Λύκ., 1ο Εσπερ., 6ο ειδ. Νηπ. 4 κοντέινερ, στο 133ο ΔΣ 3 κοντέινερ, 28ο ΔΣ 1 κοντέινερ, και τα 42 στα αδόμητα οικόπεδα.  Ακόμη, σχεδιάζει να επιτάξει 7 αίθουσες από δημοτικά: 1ο ΔΣ 1 αίθ., 72ο ΔΣ 1 αίθ., 76ο ΔΣ 2 αίθ., 129ο ΔΣ 1 αίθ., 65ο ΔΣ 1 αίθ., 29ο ΔΣ 1 αίθ.

Η επίταξη μάλιστα αιθουσών και προαυλίων σχολείων για τη στέγαση της δίχρονης είναι μια εξέλιξη βαθιά αντιπαιδαγωγική. Τα προαύλια αποτελούν σημαντικό χώρο για τα παιδιά, για παιχνίδι, χαλάρωση και κοινωνικοποίηση.

Η δημαρχία Μπακογιάννη πατώντας στον νόμο Γαβρόγλου και στα όρια που αυτός έθεσε, υπολογίζει αυθαίρετα πως σε κάθε παιδί αντιστοιχούν 2 τ.μ. σε κάθε προαύλιο.  Τα παιδιά δεν στέκονται όμως ακίνητα, σαν στρατιωτάκια, για να υπολογιστεί ο χώρος που τους αντιστοιχεί και ο υπόλοιπος να αποκλειστεί από τσίγκινα κοντέινερ. Είναι απαράδεκτη η απόφαση αυτή που λογίζει τα παιδιά σαν αγάλματα και μετρά τον χώρο τους, τον κουτσουρεύει και στοιβάζει και τη δίχρονη σε άθλιες συνθήκες. Τα κοντέινερ που ετοιμάζεται να τοποθετήσει ο Δήμος της Αθήνας, οι λεγόμενοι "οικίσκοι", είναι μικροσκοπικά τσίγκινα κουτιά, χωρίς καλό εξαερισμό ή μόνωση, που το καλοκαίρι είναι φούρνοι και τον χειμώνα ψυγεία.

Η στέγαση της δίχρονης σε τέτοιες συνθήκες και η αρπαγή των προαυλίων των παιδιών υποβιβάζουν ακόμη περισσότερο περιοχές της Αθήνας όπου τα προαύλια αποτελούν έναν από τους λίγους ζωτικούς χώρους και θα χάσουν ακόμα κι αυτούς.

Η δημοτική αρχή με αυτές τις πολιτικές της επιλογές υποβαθμίζει περισσότερο τα ήδη γεμάτα κτιριακά προβλήματα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια την αδιαφορία του δήμου και τώρα βλέπουν τις αίθουσες και τα προαύλιά τους να επιτάσσονται για να στοιβαχτούν με κάκιστους όρους τα προνήπια. Είναι φανερό από τα παραπάνω στοιχεία ότι ο σχεδιασμός του δήμου είναι ολέθριος και επιδεινώνει εξαιρετικά τις συνθήκες της εκπαίδευσης στις περιοχές του συλλόγου μας.

Τα παιδιά μας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, αξίζουν χώρους για την εκπαίδευσή τους, χώρους διαλείμματος, ελεύθερους, για να τρέξουν, να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν. Οι ευθύνες της τωρινής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η δημαρχία Καμίνη τον πρώτο χρόνο και Μπακογιάννη εδώ και δύο χρόνια δεν έκαναν καμία απολύτως ενέργεια για νέα κτίρια. Ακολούθησαν την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που ο μεν πρώτος θεσμοθέτησε τη δίχρονη χωρίς να προϋπολογιστεί ούτε ένα ευρώ για ανέγερση κτιρίων και η δεύτερη συνεχίζει τον ίδιο δρόμο».

Η αφίσα - κάλεσμα στην κινητοποίηση  

Αφίσα για κινητοποίηση δασκάλων και γονιών
kedenews.gr

Τα αιτήματα της κινητοποίησης  

  • Να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον Δήμο της Αθήνας το 2021-22. Απαιτούμε όλες τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση και προσωπικό.
  • Καμία επίταξη προαυλίου σε κανένα σχολείο καμίας βαθμίδας.
  • Κανένα κοντέινερ ελαφρού τύπου.
  • Tώρα ο Δήμος της Αθήνας  να προβεί σε ανεγέρσεις βαρέος τύπου νηπιαγωγείων στα οικόπεδα, απαλλοτριώσεις, ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων. Τονίζουμε, επίσης, ξανά ότι ως Σύλλογος δεν θα ανεχτούμε να στοιβαχτούν νήπια, προνήπια και νηπιαγωγοί μέσα σε κοντέινερ σε οικόπεδα και σε  αυλές δημοτικών.
  • Μέτρα για την ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωσή τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους.
  • Να καταργηθεί το όριο των 16 μαθητών για την ίδρυση νηπιαγωγείου και να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού / νηπίων στο 1/15.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για την κάλυψη όλων των αναγκών (απόφαση ΓΣ Αριστοτέλη).
  • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Περισσότερα σε Εκπαίδευση