Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για την Ενδοοικογενειακή Βία

POMENS

Η έμφυλη βία αντανακλά αλλά και ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, εμφανίζεται σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό πλαίσιο, την κοινωνική τάξη, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την οικονομική κατάσταση, την ηλικία. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΓΙΦ το 2018  η βία κατά των γυναικών «ως κοινωνική πραγματικότητα, εξακολουθεί να εκδηλώνεται μεταξύ σιωπής, ανοχής και συγκάλυψης» .

Η έμφυλη βία σε όλες τις εκφάνσεις της και ειδικότερα η ενδοοικογενειακή χαρακτηρίζεται από υψηλό "σκοτεινό" αριθμό εγκληματικότητας, διότι οι περισσότερες μορφές της λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο ιδιωτικοτητας, ενώ παράλληλα η κουλτούρα ανοχής στην έμφυλη βία επηρεάζει τη συμπεριφορά των γυναικών που την υφίστανται, καθώς δυσκολεύονται ή/και εμποδίζονται στην αναφορά και την καταγγελία τέτοιων περιστατικών.

Συχνά το θύμα αισθάνεται απομονωμένο, με αίσθημα ντροπής και δυσκολεύεται να σπάσει το κύκλο της βίας και να αναφέρει το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές.

Δείτε το βίντεο: 

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Βασικό είναι να αντιληφθούμε εκείνες τις ενδείξεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στην υποψία ότι ο /η συνάνθρωπος μας βρίσκεται σε κίνδυνο και να επικοινωνήσουμε  με τους αρμοδίους φορείς της χώρας μας:

- Την δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, όπου λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: .

- Την δωρεάν κλήση στην Εξυπηρέτηση Πολιτών 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων φορέων του. Οι κλήσεις από εκεί διαβιβάζονται αμέσως στη Γραμμή SOS 15900.

- Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης του ΚΕΘΙ https://kethi.gr/symvoyleytika-kentra/ παραμένουν  κοντά στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

- Τους ξενώνες φιλοξενίας γυναικών. Το δωρεάν τηλέφωνο 100 της Άμεσης Δράσης ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, καθώς και τις εισαγγελικές αρχές.

POMENS
POMENS

Περισσότερα σε Συνδικαλισμός