Άδωνις Γεωργιάδης στην kedenews: «Σε απέραντο εργοτάξιο θα μετατραπεί σύντομα η χώρα»

«Είναι η τελευταία ευκαιρία να φτιάξουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε», τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην «kedenews» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

στη ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

Φωτογραφίες: Γιάννης Βαρνάς

Αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η ενίσχυση της βιομηχανίας της χώρας, κάνοντας χρήση του αναπτυξιακού πακέτου της Ε.Ε. «Eίναι ιστορική ευκαιρία να φτιάξουμε σοβαρή βιομηχανία που δεν έχουμε» αναφέρει, εξειδικεύοντας τους στόχους που έχουν θέσει μέχρι το 2030.

«Το ενδιαφέρον, τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές, για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο. Κι όχι μόνο δεν έχει ακυρωθεί λόγω κορονοϊού ούτε ένα από τα εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια αλλά έχουν εμφανιστεί πολλοί νέοι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στη χώρα μας» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώνει με ενθουσιασμό πως «το έργο ξεκίνησε, εγκαίνια σε λίγες ημέρες!», ενώ προσδιορίζει τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης στο 2028. Ακόμα, προχωρά σε διευκρινίσεις για τα ερωτήματα που έχουν προκύψει, κυρίως λόγω των τροπολογιών που πέρασε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, για την πορεία των εργασιών.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και ότι οι τράπεζες αρνούνται να εγγυηθούν ακόμη και το 20% που προβλέπεται, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι κατηγορηματικός: «Έχω επανειλημμένως καλέσει τις τράπεζες να εφαρμόσουν τα τραπεζικά κριτήρια με μεγαλύτερη ελαστικότητα προκειμένου οι επιχειρήσεις που ζητούν να πάρουν δάνειο να μπορούν να το πάρουν».

«Αν κάποιοι έχουν την αντίληψη ότι θα συνεχίσουν με τους ρυθμούς προ της κρίσης του κορονοϊού, θα μείνουν πίσω. Και οι τράπεζες που θα μείνουν πίσω στο τέλος θα χάσουν χρήματα» προσθέτει.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός προαναγγέλλει νέο σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την επιδότηση της δόσης για αρκετούς μήνες σε υψηλό ποσοστό και για τους κόκκινους και για τους πράσινους δανειολήπτες

Αναφορικά με τις φετινές επιδόσεις του Τουρισμού, ο κ. Γεωργιάδης μιλά με ρεαλισμό, «σίγουρα δεν πάμε για κάποιο ρεκόρ, πάμε να σώσουμε, ό,τι σώζεται». Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον επιχειρηματικό κόσμο, που όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, «έχει αντιδράσει με μια σχετική ευθύνη σε αυτά που περάσαμε». Ταυτόχρονα, επιφυλάσσεται για περαιτέρω στήριξη της αγοράς, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Εξηγεί πού βασίζει ο ίδιος την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, αλλά και το κακό σενάριο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Δράττοντας την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον πολιτικό, Άδωνι Γεωργιάδη, για την απόφαση που θεωρεί ως πιο σημαντική στον ένα χρόνο που βρίσκεται στο παραγωγικό υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν από «τους πολιτικούς που δεν κοιτούν το δέντρο, αλλά βλέπουν το δάσος». Ειδικότερα, o κ. Γεωργιάδης επιλέγει να μας μιλήσει για τον επενδυτικό νόμο. «Πλέον, όσοι επενδυτές κάνουν αιτήσεις για να λάβουν άδειες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο φιλικό κράτος και πολύ πιο ταχείς διαδικασίες» επισημαίνει με ικανοποίηση.

Τέλος, ξεφεύγοντας από τις πολιτικές και εστιάζοντας στην Πολιτική, ρωτήσαμε τον κ. Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis. Όπως μας είπε, θεωρεί ότι οι εξελίξεις μιλούν από μόνες τους. «Εγώ είμαι θεσμικός» σημειώνει. Επιφυλάσσεται να πει περισσότερα, όταν δημοσιευθεί το πόρισμα της Επιτροπής, για να προσθέσει, ωστόσο, πως «ακόμα και εκείνοι που μπορεί στην αρχή της ιστορίας να έβλεπαν με περίσκεψη τους δικούς μας ισχυρισμούς περί σκευωρίας, πιστεύω ότι τώρα θα έχουν καταλάβει πως είχαμε δίκιο από την πρώτη στιγμή».

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει καταφέρει σε έναν χρόνο, όσα δεν γίνονταν σε δεκαετίες στην Ελλάδα. Συμβαίνει το ίδιο και στον τομέα των επενδύσεων; Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά τις σημαντικότερες επενδύσεις που έχετε φέρει στην χώρα, καθώς και τις επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί;

 Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε όσα δεν γίνονταν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς δείκτες και οι αγορές που έχουν δώσει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Στον τομέα των επενδύσεων, όπως γνωρίζετε, εμείς θέσαμε κάποιους βασικούς στόχους ερχόμενοι εδώ πέρυσι. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της κρίσης του Covid-19, καταφέραμε όχι μόνο να φέρουμε νέες επενδύσεις αλλά να ξεμπλοκάρουμε και τις παλιές. Ήδη ξεμπλοκάραμε το Ελληνικό, την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, εγκαινιάσαμε την Kilada στην Αργολίδα, το Mirum στην Ελούντα, τις νέες εγκαταστάσεις στην Costa Navarino και έπεται συνέχεια. Υπάρχουν πάρα πολλά επενδυτικά σχήματα που δείχνουν ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ξενοδοχειακές μονάδες, για τουριστικά έργα, για logistics και ούτω καθεξής.

Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο και θα το δείτε πολύ σύντομα να γίνεται.

 -Πότε προβλέπετε τελικά να ξεκινήσει το κυρίως αντικείμενο των εργασιών στο Ελληνικό, «το χτίσιμο του καζίνο, των δύο ξενοδοχείων και των ουρανοξυστών»;

To έργο έχει ήδη ξεκινήσει! Εγκαίνια σε λίγες μέρες.

 -Η τροπολογία για το Ελληνικό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια στις 10/06, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «η εκτέλεση των κατεδαφίσεων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντός πενταετίας από την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων (οι οποίες επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης). Η εν λόγω προθεσμία, μάλιστα, μπορεί κατόπιν αίτησης να παραταθεί για άλλα πέντε έτη». Τι ακριβώς σημαίνει η πενταετία ή δεκαετία των κατεδαφίσεων για την κανονική επένδυση;

 Είναι τυπικός όρος που μπαίνει υποχρεωτικά στη σύμβαση για να είμαστε όλοι νόμιμοι ότι οποιαδήποτε αναποδιά τεχνικής φύσεως υπάρξει μπροστά μας θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ούτως ή άλλως το master plan της επενδύσεως προβλέπει ολοκλήρωση σε 8 χρόνια.

 -Στον σχεδόν ένα χρόνο που είστε υπουργός ποια πιστεύετε ότι ήταν η πιο σημαντική απόφασή σας;

Τον τελευταίο χρόνο, όπως σας είπα, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα για τα οποία είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Αν θα έπρεπε όμως να επιλέξω ένα, σίγουρα θα ήταν η ψήφιση του νόμου μας που άλλαξε το επενδυτικό περιβάλλον και ανέβασε την Ελλάδα 9 θέσεις πιο ψηλά στον Παγκόσμιο Πίνακα Ανταγωνιστικότητας. Πλέον, όσοι επενδυτές κάνουν αιτήσεις για να λάβουν άδειες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο φιλικό κράτος και πολύ πιο ταχείς διαδικασίες.

Για να καταλάβετε, πριν από λίγες εβδομάδες, εγκρίναμε έργα στις στρατηγικές επενδύσεις μέσα σε διάστημα μόλις 16 ημερών όταν κατά το παρελθόν θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό νομίζω κάτι λέει.

 -Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει από την ΕΕ ως βοήθεια 32 δισ. ευρώ. Υπάρχει σχέδιο για την απορρόφησή τους; Σε ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθείτε;

 Το αναπτυξιακό «πακέτο» δεν έχει ακόμη «κλείσει», είναι αλήθεια όμως ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διασφαλίσει το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών. Αν και βεβαίως ακόμη δεν ξέρουμε ούτε το τελικό ύψος του ποσού (έχουμε όμως πλέον τάξη μεγέθους) ούτε με ποιο τρόπο θα εκταμιευθεί, αναμφίβολα, τα χρήματα είναι πολλά και, αν χρησιμοποιηθούν έξυπνα και τα μοχλεύσουμε, μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος, ίσως και η τελευταία, να φτιάξουμε τη χώρα μας όπως πάντα την ονειρευόμασταν. Πως; Αξιοποιώντας τα χρήματα για τον οριστικό μετασχηματισμό της χώρας μας σε μία μοντέρνα ανταγωνιστική βιώσιμη οικονομία και εδραιώνοντας την οικονομία πάνω σε γερές βάσεις ώστε να πάμε 200 χρόνια μπροστά.

Για παράδειγμα, είναι ιστορική ευκαιρία να φτιάξουμε σοβαρή βιομηχανία που δεν έχουμε. Διότι η Ελλάδα πέρασε, ως γνωστόν, μία φάση πολύ μεγάλης αποβιομηχάνισης για να έλθει η κρίση του Covid-19 να αποδείξει ότι χωρίς εγχώρια βιομηχανία μια χώρα μπορεί να βρεθεί στον «αέρα». Βεβαίως, η βιομηχανία μας αντέδρασε θετικά στις δύο μεγάλες προκλήσεις των τελευταίων μηνών: την παραγωγή αντισηπτικών και μασκών.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό για την απορρόφησή τους, η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός είχε συστήσει μια επιτροπή ειδικών υπό τον κύριο Πισσαρίδη και τον κύριο Βέττα και άλλους σημαντικούς επιστήμονες πριν την κρίση του Covid-19 ακριβώς για να κάνουμε μια ενδελεχή και στέρεα συζήτηση για το ποιο θα έπρεπε να είναι το αναπτυξιακό πλάνο της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Βεβαίως, η κρίση προφανώς άλλαξε αρκετά τα δεδομένα. Άλλαξε σε ένα βαθμό και τις ανάγκες μας, άλλαξε τους χρόνους μας και τελικά δημιούργησε και τα επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μας παρέχει η Ε.Ε. - πάντοτε σε συνάρτηση μιας μεγάλης οικονομικής ζημιάς που έχει φέρει η κρίση.

-Υπάρχουν αναφορές ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19 δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να εγγυηθούν ακόμη και το 20% που προβλέπεται. Τόσο εσείς, όσο και ο πρωθυπουργός έχετε διαμηνύσει σε αυστηρούς τόνους πως οι τράπεζες δεν πρέπει να ζητούν συνεχώς εξασφαλίσεις. Η ερώτησή μου είναι σε ποιες κινήσεις θα προβείτε για τις τράπεζες που συνεχίζουν να μην δίνουν δάνεια, δεδομένου ότι η κοινωνία έχει στηρίξει τις μέχρι σήμερα ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών;

 Έχω επανειλημμένως καλέσει τις τράπεζες να εφαρμόσουν τα τραπεζικά κριτήρια με μεγαλύτερη ελαστικότητα προκειμένου οι επιχειρήσεις που ζητούν να πάρουν δάνειο να μπορούν να το πάρουν. Το να έχουμε μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων θα είναι τραγικό όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες, που θα χάσουν κύκλο εργασιών, πελάτες και θα μεγαλώσουν τα κόκκινα δάνεια. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να βρούμε τη «χρυσή τομή» για να κινηθούμε πιο γρήγορα γιατί οι ανάγκες της αγοράς είναι πραγματικά μεγάλες.

Αν κάποιοι έχουν την αντίληψη ότι θα συνεχίσουν με τους ρυθμούς προ της κρίσης του κορονοϊού, θα μείνουν πίσω. Και οι τράπεζες που θα μείνουν πίσω στο τέλος θα χάσουν χρήματα. Όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα φτάσουν τα χρήματα στις επιχειρήσεις.

 -Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η πορεία του ελληνικού τουρισμού; Τι θα λέγατε στους επαγγελματίες του κλάδου που είτε δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους φέτος, είτε βλέπουν πενιχρά έσοδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη;

 Δεν είμαι εξαιρετικά απαισιόδοξος για τη φετινή τουριστική σεζόν. Σίγουρα δεν πάμε για κάποιο ρεκόρ, πάμε να σώσουμε, ό,τι σώζεται. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αντιδράσει με μια σχετική ευθύνη σε αυτά που περάσαμε. Κατανοούν ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ότι δυστυχώς από αυτή την ιστορία όλοι κάτι θα χάσουμε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο.

Από την δική μας πλευρά δουλεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε, δίνουμε κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, μειώνουμε τον ΦΠΑ και κάνουμε ό,τι χρειάζεται περιμένοντας να αντιδράσει η αγορά. Ευελπιστώ ότι το φορτίο της θετικής δημοσιότητας που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα θα βοηθήσει και τον τουρισμό να πάρει μπροστά. Εάν η αγορά δεν πάρει μπρος και χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από εμάς, εδώ είμαστε για να παρέμβουμε.

-Εμφανίζεστε πολύ αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα παρά το μεγάλο πλήγμα του κορονοϊού. Πού στηρίζετε αυτή την αισιοδοξία σας;

Χωρίς αμφιβολία το 2020 θα είναι μια χρονιά ανηφορική και δύσκολη για την ελληνική οικονομία. Όμως, παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που προέβλεπαν καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μία ελάχιστη ύφεση της τάξεως του 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαμε τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά έλαβε η Κυβέρνηση όπως και άλλες κυβερνήσεις, τον μήνα Μάρτιο, ο στόχος του προϋπολογισμού θα είχε υπερκαλυφθεί. Είναι μία συλλογική εθνική επιτυχία που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Ασφαλώς το δεύτερο τρίμηνο δεν θα έχει την ίδια εικόνα καθόσον εκεί η επίπτωση του κορονοϊού θα έχει μεγαλύτερη χρονική επίδραση. Όμως, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και αντιδρά στις προκλήσεις, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι και την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας θα μπορούμε να την ξεπεράσουμε.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει πιεστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς, όμως, να παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης, είναι, λοιπόν, ο πρώτος βασικός λόγος της αισιοδοξίας μου. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται με ρυθμό ταχύτερο του αρχικά προβλεπομένου και με αποτελεσματική στάθμιση του κινδύνου σε συνεργασία με την Επιτροπή των Επιστημόνων.

Επιπρόσθετα:

Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης στο υγειονομικό πεδίο και το συνακόλουθο rebranding που πέτυχε σε διεθνές επίπεδο, είναι βέβαιο ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία και φυσικά τον τουρισμό.

Το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2019 οι επενδύσεις «έτρεχαν» στη χώρα μας με ρυθμό 14,4%, τον υψηλότερο των τελευταίων ετών, καθώς η Ελλάδα, χάρις στις πολιτικές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε εισέλθει σε τροχιά μετεξέλιξής της στο νέο επενδυτικό hot spot του πλανήτη. Πάντως, το ενδιαφέρον, τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές, για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο. Κι όχι μόνο δεν έχει ακυρωθεί λόγω κορονοϊού ούτε ένα από τα εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια αλλά έχουν εμφανιστεί πολλοί νέοι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στη χώρα μας.

Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν η αδιάρρηκτη πολιτική σταθερότητα έως το τέλος της 4ετίας και η θετική δυναμική από τις δρομολογηθείσες ήδη μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είμαι, συνεπώς, ρεαλιστικά αισιόδοξος.

 -Ποιο είναι το κακό σενάριο της κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία, όταν, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου, «μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι θα είναι το πιο καλό σενάριο, ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο»;

 Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκδώσει ως καλό σενάριο το 4% και ως κακό σενάριο το 8%. Το ΚΕΠΕ έχει ορίσει ως καλό σενάριο το 5,3 % και ως κακό σενάριο το 7,6%. Οι προβλέψεις της Κυβέρνησης συμφωνούν με τους δύο επίσημους φορείς και συμβούλους του Ελληνικού κράτους. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο.

 -Ορισμένοι εκτιμούν ότι μετά τον πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία από την πανδημία και την μονοδιάστατη ανάπτυξη ενός τομέα υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η συζήτηση για ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως προς τις προτεραιότητες και τους στόχους της. Πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο; Και αν ναι ποιοι τομείς πρέπει να ενισχυθούν;

 Ομολογουμένως είναι ρίσκο για μια οικονομία να εξαρτάται τόσο πολύ από έναν τομέα, όπως ο τουρισμός, καθόσον μάλιστα εμφανίζει υψηλό βαθμό ευαισθησίας στις αλλαγές της συγκυρίας. Αντίθετα, έχοντας ευρύτερη παραγωγική βάση, η χώρα μας θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα απέναντι απ’ αυτήν την κρίση.

Κεντρική προτεραιότητά μας είναι, συνεπώς, η βιομηχανία με στόχο να αυξήσουμε το ποσοστό της στο συνολικό ΑΕΠ από το 9,5% σήμερα στο 12% σε βάθος τετραετίας με προοπτική να φτάσουμε στο 15% έως το 2030.

Εξυπακούεται ότι θα στηρίξουμε και τον τουρισμό. Τον θέλουμε αλλά, όπως προανέφερα, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο σ’ αυτόν.

Επιπρόσθετα, θέλουμε να επενδύσουμε στην έρευνα και την τεχνολογία που έχουν πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή αξίας στην οικονομία, ενώ μπορούν να αποδειχθούν το βασικότερο εργαλείο για την αντιστροφή της τάσης του brain drain καθώς μπορούμε να φέρουμε πίσω -με πολύ μεγάλα οφέλη σε πολλά επίπεδα- τα δυνατά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό.

Μαζί με τον δευτερογενή, μπορούμε να επενδύσουμε και στον πρωτογενή τομέα αξιοποιώντας σύγχρονους τρόπους παραγωγής και συνδέοντάς τον με τη μεταποίηση. Η Ελλάδα σήμερα έχει τη μικρότερη στρεμματική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη αν και η γεωργία εξελίσσεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ.

Γενικότερα, οι επιλογές μας θα συμβαδίζουν με τις βασικές πολιτικές προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή μετάβαση και τη νέα «πράσινη συμφωνία».

- Όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα πρόγραμμα-γέφυρα που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να προστατέψουν την κατοικία τους. Μπορούμε να πούμε πως η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο μέσα από ένα κακό να στηρίξει χιλιάδες οικογένειες;

 Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις νέες δυνατότητες που έχει δώσει η χαλάρωση των ευρωπαϊκών νόμων λόγω Covid-19 για να βοηθήσουμε και τις οικογένειες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους όλο αυτό το διάστημα και αυτές που μπόρεσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους όλο αυτό το διάστημα αλλά μπορεί να βρέθηκαν τώρα σε μία δυσκολία. Σύντομα θα ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που θα επιτρέπει την επιδότηση αυτής της δόσης για αρκετούς μήνες σε υψηλό ποσοστό και για τους κόκκινους και για τους πράσινους δανειολήπτες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια εύλογη περίοδο προσαρμογής ώστε να φτάσουμε μετά σε μια κανονικότητα.

 -Οι εξελίξεις στη Novartis μέχρι σήμερα πιστεύετε πως σας δικαιώνουν; Μέχρι πού είστε αποφασισμένος να φτάσετε, δεδομένου ότι είχατε απειλήσει με φυλακή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στις κατηγορίες εναντίον σας;

 Δεν πρόκειται εγώ να κάνω τίποτα περισσότερο από όσα έχουν ήδη συμβεί. Εγώ είμαι θεσμικός. Η πολιτική μου πίεση ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης. Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει μια προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά, εγώ πλέον δεν έχω κανένα ρόλο σε αυτό. Όταν η Επιτροπή καταλήξει, θα σας πω τι πιστεύω ότι πρόκειται να γίνει. Τα έως σήμερα πάντως αποτελέσματα αυτής της Επιτροπής νομίζω έχουν αφήσει άφωνο όλο τον ελληνικό λαό. Χωρίς αμφιβολία ακόμα και εκείνοι που μπορεί στην αρχή της ιστορίας να έβλεπαν με περίσκεψη τους δικούς μας ισχυρισμούς περί σκευωρίας, πιστεύω ότι τώρα θα έχουν καταλάβει πως είχαμε δίκιο από την πρώτη στιγμή.

 

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις