Γιώργος Αθανασόπουλος: «Σε τροχιά υλοποίησης τα έργα στον δήμο μας»

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews» και έδωσε απαντήσεις τόσο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν επέλθει στον δήμο μετά την ακύρωση των πανηγυριών στην περιοχή.

Συνέντευξη του δημάρχου Μεσσήνης στην Κατερίνα Θανάση

Φωτογραφίες: Γιάννης Βαρνάς

Ποια έργα αναμένονται για το επόμενο διάστημα; Υπήρξε κάποιο που «πάγωσε» λόγω της πανδημίας;

Αρχικά η πανδημία μάς έβγαλε από τους συνήθεις ρυθμούς μας. Ευτυχώς, όμως, γρήγορα επανήλθαμε και λειτουργήσαμε σωστά ως δήμος, τόσο υπηρεσιακά όσο στις διαδικασίες εξυπηρέτησης των δημοτών μας διαδικτυακά. Έτσι, πέρα από την αναμενόμενη επιβράδυνση ορισμένων διαδικασιών, ουσιαστικά δεν «πάγωσε» κάποιο έργο. Όσο για τα έργα που προωθούμε αυτό το διάστημα, είναι αρκετά:

- Θα υποβληθεί άμεσα το έργο «Αποπεράτωση και Επανάχρηση του κτηρίου του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης», προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

- Προχωρήσαμε στην αγορά οικοπέδου στους Χράνους, όπου θα κατασκευαστεί η κεντρική πλατεία του οικισμού και δρομολογούμε τη διαδικασία εκπόνησης της σχετικής μελέτης.

- Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία για την άρση επικινδυνότητας του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου.

- Πρόσφατα εντάχθηκε η υποβληθείσα στο Πράσινο Ταμείο πρόταση για την «Αναβάθμιση της παιδικής χαράς» στο κέντρο της Μεσσήνης και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσει η κατασκευή της. Σημειώνεται ότι όταν επιτράπηκε να ανοίξουν οι παιδικές χαρές, δόθηκαν αμέσως σε χρήση οι δέκα νέες παιδικές χαρές στις Κοινότητες Βαλύρας, Ελληνοεκκλησιάς, Αχλαδοχωρίου, οικισμό Δρακονερίου (Αβραμιού), Τρικόρφου, Ανάληψης, Μαυροματίου, Στέρνας, Ανδρούσας και στην Παραλία Μπούκας Μεσσήνης.

Αθλητικά έργα:

- Εντάχθηκε, κατόπιν πρότασης της δημοτικής αρχής, το έργο «Ταρτάν και φωτισμός Δημοτικού Σταδίου Μεσσήνης» στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με προϋπολογισμό 744.000 ευρώ.

- Υπογράφηκε στις αρχές Αυγούστου η σύμβαση για την επισκευή των ζημιών του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

- Αντικαταστάθηκε το ξύλινο πάτωμα και βάφτηκε το εσωτερικό του Κλειστού και η σάλα και δόθηκε σε χρήση στους Συλλόγους που προπονούνται. Υπολείπονται εργασίες επισκευής που θα αναβαθμίσουν τον χώρο σύμφωνα με προδιαγραφές και πιστοποίηση FIBA.

- Υποβλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι πρόταση στο ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Νικολάου στη Μεσσήνη, προϋπολογισμού 110.000 ευρώ. Εκπονείται μελέτη αναβάθμισης και αντικατάστασης συνθετικού χλοοτάπητα του Δημοτικού Γηπέδου Ανδρούσας «Βασίλης Μαλαφέκας». Κατόπιν συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα τοποθετηθούν μεταλλικές εξέδρες στα γήπεδα Αγίου Νικολάου, Ανδρούσας, Βαλύρας και Λογγάς.

Τι προβλέπει η σύμβαση που υπεγράφη για συμπληρωματικά έργα συλλογής και διάθεσης των ομβρίων υδάτων στη Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης;

Το έργο αυτοχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» του υπ. Εσωτερικών, έχει προϋπολογισμό μελέτης 2.490.000 ευρώ και προβλέπει την κατασκευή δικτύου αγωγών ομβρίων υδάτων. Είναι σαφώς ένα από τα σημαντικά έργα για τη Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης, διότι η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην προάσπιση της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των δημοτών από πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, θα ανακουφίσει σημαντικά το σύνολο της περιοχής όπου λιμνάζουν όμβρια ύδατα προκαλώντας προβλήματα σε πεζούς και οχήματα.

Σχετικά έργα γίνονται και σε άλλες περιοχές του δήμου μας. Πιο συγκεκριμένα, στο τελικό στάδιο βαίνει το έργο διευθέτησης των όμβριων υδάτων στην Τ.Κ. Καρτερολίου, το οποίο θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που προκαλούνταν από την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη ροή των ομβρίων υδάτων. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην οδό διασύνδεσης της Τ.Κ. Καλαμαρά και της Τ.Κ. Εύας με την 7η επαρχιακή οδό. Παρόμοιες παρεμβάσεις δρομολογούνται σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες επιβάλλουν μέριμνα για αντίστοιχα έργα. Έχετε σχετικά έργα στο πρόγραμμά σας;

- Έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση για την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου του Τρικόρφου, προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ευρώ.

- Θα επιδιωχθεί μελέτη χρηματοδότησης του έργου για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην περιοχή του Τρικόρφου με σκοπό την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών της ελιάς Καλαμών και της συκιάς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την υποβοήθηση στην αντιπυρική προστασία.

- Έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και κατακυρώνεται η σύμβαση για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της παραλίας στη Δ.Ε. Αίπειας, του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου. - Δημοπρατήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και αναμένεται άμεσα η υπογραφή σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι Πεταλιδίου», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, ενώ αναμένεται, επίσης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μελέτης του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και Δίκτυα Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου», ώστε να υποβληθεί για χρηματοδότηση.

- Θα υποβληθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο «Αντικατάσταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης υψηλής ζώνης της Δ.Κ. Μεσσήνης», προϋπολογισμού 2.893.000 ευρώ, και το έργο «Πηγές Μπάρκα Κουρτακίου έως Τζάνε», προϋπολογισμού περί τα 3.500.000 ευρώ, για το οποίο αναμένονται εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών και ύδρευσης.

Έχει γίνει διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, έχει επιλεγεί ανάδοχος, και μέχρι τέλος του έτους ο στόλος οχημάτων καθαριότητας του δήμου μας θα έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό με τέσσερα νέα απορριμματοφόρα οχήματα, έναν τράκτορα τύπου 4x4 ισχύος 500 Hp, ένα ημιρυμουλκούμενο απορριμματοκιβώτιο (press container), μια ημιρυμουλκούμενη φορτηγίδα τριών αξόνων χαμηλής φόρτωσης και ένα αναρροφητικό σάρωθρο. Απομένει η προμήθεια του αυτοκινούμενου πλυντηρίου κάδων, προϋπολογισμού 173.600 ευρώ, για το οποίο έχει γίνει επαναδημοπράτηση, λόγω μη κατάθεσης προσφοράς και βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου.

Αναμένεται, επίσης, η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια από τον δήμο μας 550 καινούργιων κάδων απορριμμάτων. Η χρηματοδότηση της σύμβασης αυτής προέρχεται από τροποποίηση παλαιότερης βαλτωμένης χρηματοδότησης, η οποία επετεύχθη μετά από συντονισμένη παρέμβασή μας προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Λόγω κορονοϊού ακυρώθηκαν πανηγύρια στην περιοχή σας. Ποιες οι οικονομικές επιπτώσεις;

Στον δήμο μας διοργανωνόταν από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου το «Νησιώτικο πανηγύρι», γνωστό ανά την επικράτεια για την ποικιλία και τις προσιτές τιμές των προϊόντων που διέθεταν στις παράγκες τους οι έμποροι. Μπορεί φέτος να μη στήθηκαν παράγκες λόγω των περιορισμών, όμως η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας ήρθε από την Ιερά Μονή Βουλκάνου και εναποτέθηκε στο μετόχι της μονής στη Μεσσήνη για ιερό προσκύνημα για το ίδιο χρονικό διάστημα (20-28 Σεπτεμβρίου).

Απαγορεύτηκαν, επίσης, οι λιτανεύσεις και τηρήθηκε μόνο το θρησκευτικό μέρος, με καθημερινές Ακολουθίες και προσέλευση πιστών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Η απουσία της εμπορικής διοργάνωσης, του λούνα παρκ στο κέντρο της πόλης και των παράλληλων δράσεων είναι αισθητή και μεταφράζεται σε τεράστια οικονομική ζημία για τις τοπικές επιχειρήσεις, τα καταστήματα εστίασης και τους εργαζομένους, αλλά και τον δήμο μας, που ενοικίαζε εμπορικές θέσεις. Αν και ξέρουμε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο χειμώνα, ευελπιστούμε να αφήσουμε σύντομα πίσω μας την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Προβλέπονται έργα διαδημοτικής οδοποιίας και έργα βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας στον δήμο; Αντιμετωπίζετε προβλήματα για την υλοποίησή τους;

Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Leader και πρόκειται να δημοπρατηθούν τα έργα «Διαμόρφωση νέου ισόπεδου κόμβου στη συμβολή των οδών Σωτ. Πατατζή και Καπ. Κρόμπα», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, και «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην Τ.Κ. Διοδίων», προϋπολογισμού 179.000 ευρώ.

Προς δημοπράτηση βρίσκεται το έργο «Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού» (τμήματα Μεσσήνη-Εύα και Εύα-Λάμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ, και προς ένταξη η παράκαμψη του έργου «Λάμπαινα-Αρχαία Μεσσήνη», προϋπολογισμού 19.000.000 ευρώ.

Έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών το έργο «Παράκαμψη Νεοχωρίου και βελτίωση δρόμου από Νεοχώριο έως διασταύρωση με 8η επαρχιακή οδό», προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ.

Άμεσα θα συμβασιοποιηθούν έργα ασφαλτόστρωσης αγροτικής οδοποιίας, μήκους περίπου 11 χλμ., μέσα από το «Φιλόδημος ΙΙ» και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, εκπονούνται μελέτες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων συνολικού μήκους 10 χλμ.

Εκείνο που μας ανησυχεί κάθε φορά σε κάθε έργο είναι η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πλαίσιο. Αφού ενταχθεί, μπαίνει σε τελική τροχιά κατασκευής.

Πότε αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα του δρόμου Καλαμάτας - Μεσσήνης - Ριζόμυλου; Έχουν προκύψει θέματα σχετικά με την υλοποίηση;

Θα σας θυμίσω ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συζητήθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης τον περασμένο Ιούνιο. Το έργο προβλέπει εργασίες βελτίωσης και λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου της εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, σε συνολικό μήκος περίπου 16,4 χλμ., παράκαμψη της πόλης της Μεσσήνης και κόμβους διασύνδεσης.

Ως δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μεσσήνης προτείναμε 11 απαραίτητες αλλαγές που κρίναμε ύστερα από συζητήσεις με επιστήμονες και φορείς ότι θα καταστήσουν λειτουργικότερο τον δρόμο και θα διασυνδέουν αρμονικά και με ασφάλεια τη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αποδεκτές, και σε αυτή την κατεύθυνση ασκούμε κάθε δυνατή πίεση στους αρμόδιους υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες.

Αντιλαμβάνεστε πως έχουμε ξεκινήσει παρεμβάσεις με μελέτες, δημοπρατήσεις και κατασκευές έργων σε όλους τους τομείς. Σε αγαστή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναζητούμε, διεκδικούμε, δρομολογούμε έργα. Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας υλοποιούμε -δεδομένων των δυσκολιών- το πρόγραμμα που είχαμε καταρτίσει, ακολουθώντας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε να αξιοποιήσουμε όλους τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Βασιζόμαστε στον αγροτικό τομέα, αποκτούμε νέα στηρίγματα στον τουριστικό τομέα και υποδεχόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, συνδυάζοντας την παράδοση με την Ιστορία και τις νέες τεχνολογίες, στοχεύοντας στην προσδοκώμενη ανάπτυξη που έχει ανάγκη και αξίζει ο τόπος μας.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις