Γιάννης Μπάκας: «Απολογισμός δράσεων για τις παρεμβάσεις στον Τομέα Πρασίνου»

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Μπάκας, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου έκανε μια συνολική αποτίμηση για τον πρώτο χρόνο θητείας του και περιέγραψε σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο δήμος για την εξασφάλιση και ανάδειξη χώρων πρασίνου.

Συνέντευξη του αντιδημάρχου Καλαμάτας στην Κατερίνα Θανάση

Φωτογραφίες: Γιάννης Βαρνάς

Θα ήθελα να κάνετε μια συνολική αποτίμηση του πρώτου χρόνου θητείας σας στον τομέα του Περιβάλλοντος.

Στο χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020 η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων έχει επιτελέσει το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων συμμίκτων και ανακυκλώσιμων σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας. Επιπλέον, έχει προβεί σε εκτεταμένες πλύσεις οδοστρωμάτων και κοινοχρήστων χώρων (λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας).

Στο άμεσο χρονικό διάστημα αναμένεται η έγκριση πρότασης χρηματοδότησης που έχει υποβάλει η Υπηρεσία Καθαριότητας από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη για την εγκατάσταση ενός σταθερού Πράσινου Σημείου συλλογής αξιοποίησης ανακυκλώσιμων και άλλων υλικών, την προμήθεια εξοπλισμού (απορριμματοφόρο και κάδοι) χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, την προμήθεια 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης για την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου και την επέκταση του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης.

Πρόσφατα μάλιστα υποβλήθηκε πρώτη σε σειρά προτεραιότητας πανελλαδικά πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου: Δημιουργία Δικτύου Πράσινων Σημείων & Δικτύωση τους στον Δήμο Καλαμάτας. Με την εν λόγω πρόταση, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 998.200,00€, προβλέπεται και η προμήθεια:

– ενός κινητού Πράσινου Σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών με αυτόματο σύστημα ζύγισης και ανταπόδοσης,

– δύο «έξυπνων οικίσκων ανακύκλωσης»

– δεκαέξι «Έξυπνων» νησίδων διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών,

– δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών.

Ποιες είναι οι νέες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάδειξη χώρων πρασίνου;

Αρχικά ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση τριών κόμβων της πόλης. Συγκεκριμένα του νέου κόμβου στην έξοδο της περιμετρικής οδού προς τη Μάνη, του κόμβου στη γωνία Μαυρομιχάλη και Ιλάρχου Κουρκουτά (είσοδος παλιού στρατοπέδου) και του κόμβου μεταξύ Κρήτης και Λυκούργου (δίπλα στη γεφυροπλάστιγγα). Το ποσό της σύμβασης είναι αξίας 13.391,60€.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για ανανέωση της εικόνας της παραλιακής ζώνης ο Δήμος Καλαμάτας έκανε εργολαβία με στόχο τη συντήρηση και την επισκευή των ζαρντινιερών της οδού Ναυαρίνου από την Ανάσταση έως το Φιλοξένια.

O dimarxos me ton antidimarxo kalamatas

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε 107 ζαρντινιέρες, με το ποσό της σύμβασης να υπολογίζεται στα 14.846,52€, έγινε ανακατασκευή του δικτύου υπάρδευσης της πλατείας Βασ. Γεωργίου και εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα αξίας 20.693,26€.

Να τονιστεί πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης της σύμβασης και αναμένεται να παραληφθούν 65 τσιμεντένιες ζαρντινιέρες που θα τοποθετηθούν στο δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Φαρών και στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου.

Τέλος, έχει πραγματοποιηθεί η μελέτη και έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια δέντρων και θάμνων, η οποία αφορά τη προμήθεια 500 δέντρων και 660 θάμνων, ενώ θα γίνουν δενδροφυτεύσεις στην πόλη και στα χωριά του δήμου και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα σχολεία όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Προϋπολογισμός μελέτης 67.750€.

Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την πολιτική προστασία του δήμου;

Έχουν προσληφθεί 40 εργάτες πυροπροστασίας, ένας για κάθε Κοινότητα, οι οποίοι φροντίζουν για την πυρασφάλεια των χωριών, τον καθαρισμό και την έγκαιρη ειδοποίηση και οδήγηση των πυροσβεστικών σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Για την πρόσληψή τους διατέθηκαν τόσο χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών, που στέλνονται ετησίως για αντιπυρική προστασία, όσο και ίδιοι πόροι του δήμου, σε σημαντικό ποσοστό. Οι τελευταίοι δεκαπέντε θα τελειώσουν λίγο πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Σημαντική είναι η συνδρομή που παρέχουμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην κατάσβεση πυρκαγιών, τόσο στα όρια του δήμου όσο και σε άλλους δήμους του νομού. Αφενός μεν διαθέτουμε ένα όχημα υδροφόρο και μηχανήματα έργου (JCB) κατά την αντιπυρική περίοδο, αφετέρου τα μικρά πυροσβεστικά σπεύδουν στον τόπο της πυρκαγιάς άμεσα, εμποδίζοντας την εξάπλωσή της. Σε κατηγορία κινδύνου 3 και πάνω υπάρχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με το πυροσβεστικό που της έχουμε παραχωρήσει πραγματοποιεί περιπολίες, ενώ καλύπτουμε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, εκδηλώσεις των Κοινοτήτων και της ΦΑΡΙΣ.

έλος, πραγματοποιήθηκε άσκηση πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2020». Η άσκηση είχε σκοπό την καλύτερη προετοιμασία και τον συντονισμό του μηχανισμού απόκρισης όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί ξαφνικό φυσικό φαινόμενο, συχνό στον ελληνικό χώρο. Στην άσκηση συμμετείχαν και εθελοντικές ομάδες.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις