Γιώργος Γκούμας: «Πρόβλημα ρευστότητας για έξι στις δέκα επιχειρήσεις»

Στην «kedenews» μίλησε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλαμάτας, Γιώργος Γκούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Νομού Μεσσηνίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και στα πυρόπληκτα δάνεια των επιχειρήσεων της περιοχής, τα οποία, όσο δεν βρίσκεται οριστική λύση, συνεχίζουν να αποτελούν ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα για αυτές. Κείμενο: Ιωάννα Τζανή

Φωτογραφίες: Γιάννης Βαρνάς

Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε τα πυρόπληκτα δάνεια, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. στη Μεσσηνία και αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις;

Όλοι οι μέχρι τώρα χειρισμοί που έχουν σχέση με τα πυρόπληκτα δάνεια κρίθηκαν αναποτελεσματικοί και οι επιχειρήσεις του νομού μας αντιμετωπίζουν μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση αυτό το μεγάλο πρόβλημα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που προέκυψαν τελευταία. Οι αντοχές τους έχουν μειωθεί και εξαντλούνται. Όσο δεν βρίσκεται οριστική λύση τόσο το αδιέξοδο είναι πλέον πραγματικότητα για αυτές.

Όλα αυτά τα χρόνια, όλα τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου έχουν αναδείξει το θέμα και έχουν πιέσει προς την ομαλή και δίκαιη επίλυση του προβλήματος, χωρίς ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις αποτέλεσμα. Είναι υποχρέωση της σημερινής διοίκησης του Επιμελητηρίου μας να συνεχίσει να πιέζει αδιάκοπα προς όλες τις κατευθύνσεις για την οριστική ανακούφιση των επαγγελματιών του Νομού Μεσσηνίας, ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο.

Αυτό που παγίως ζητάμε είναι μια τελική ρύθμιση που θα πρέπει περιλαμβάνει όλα τα δάνεια, εγγυημένα και μη, καθώς και αυτά που έχουν καταγγελθεί, οι οφειλές αυτές να κεφαλαιοποιηθούν, να έχουν τη μέγιστη περίοδο αποπληρωμής και να υπάρχει οπωσδήποτε η υποχρεωτικότητα για τις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι, με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν και δεν την εφήρμοσαν ώστε να ρυθμιστούν τα παραπάνω δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η σημερινή κυβέρνηση σε μία τελική και βιώσιμη λύση, σε μια ειδική νομοθετική ρύθμιση με σκοπό την πλήρη αναδιάρθρωση των χρεών των επαγγελματιών, γιατί ο στόχος είναι να μείνουν ζωντανές αυτές οι επιχειρήσεις που είναι πολύ σημαντικές για την τοπική και ευρύτερα την εθνική μας οικονομία.

Είναι σκόπιμο να υπάρξει διαγραφή μέρους των οφειλών ανά επιχείρηση, αφού, όπως όλοι γνωρίζουν, τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν ως προνοιακό αντιστάθμισμα των επιπτώσεων των τότε μεγάλων φυσικών καταστροφών, κι αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

Είναι σαφές πως οι δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος έχουν περιοριστεί σημαντικά, και σε κάθε περίπτωση τα πυρόπληκτα δάνεια δεν πρόκειται να «χαριστούν» σε κανέναν. Ούτε αυτό αποτελεί επιδίωξη των Επιμελητηρίων, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας τρόπος ευνοϊκής ρύθμισής τους, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την ένταξη στο καθεστώς πολλών δόσεων αυτών των δανείων, αυτό δεν περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι παρά πολύ αρνητικό για τις επιχειρήσεις αυτές.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Μεσσηνίας;

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, η οποία έχει μειωθεί δραματικά. Το 60% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους λόγω πτώσης της ζήτησης, με το 20% αυτών περίπου να έχει καταγράψει πτώση ύψους 60%-80%. Μάλιστα, οι μισές εξ αυτών (3/10) δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το λειτουργικό κόστος έχει αναπόφευκτα ανεβεί σημαντικά, λόγω του κόστους μεταφορών, των πρώτων υλών και της αδυναμίας υλοποίησης όλων των επενδυτικών σχεδίων εξαιτίας της πανδημίας. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι πια στο προσκήνιο μετά την αβεβαιότητα για το μέλλον, και ειδικά για ορισμένους κλάδους της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, με τις παρεμφερείς υπηρεσίες του. Η ζημία και το ύψος της δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν με ακρίβεια, δεδομένου ότι είμαστε μέσα στην κρίση η οποία εξελίσσεται χωρίς να γνωρίζουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις του νομού μας είναι τα εξής: Πτώση της ζήτησης και των πωλήσεων, μειωμένη ρευστότητα και πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, συσσωρευμένα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο, στις τράπεζες και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα οποία αυξάνονται, άνισος ανταγωνισμός από μεγάλα πολυκαταστήματα, πολυεθνικές και, φυσικά, με τις εταιρείες e-commerce κυρίως από το εξωτερικό, φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, που πρέπει να μειωθούν λόγω της μεγάλης υγειονομικής αυτής κρίσης.

Πώς αντιδρούν οι καταστηματάρχες στα νέα δεδομένα λειτουργίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού;

Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα, καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν, προξενούν αντιδράσεις από τους επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν πως οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν πλέον να σταθούν μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, ιδιαίτερα για τους καταστηματάρχες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφορούν στο ωράριο λειτουργίας κατά τόπους, στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης όπως μείωση του ΦΠΑ, μείωση των ενοικίων, μείωση της φορολογίας, απαλλαγή του δημοτικού φόρου και των τελών κοινοχρήστων χώρων. Οι επιχειρήσεις αυτές, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αγωνίστηκαν πολύ στην περίοδο του καλοκαιριού να ανακάμψουν, όχι όμως με τελικό αποτέλεσμα θετικό, λόγω του περιορισμένου χρόνου της τουριστικής περιόδου.

Η δε συνεργασία τους με τις ελεγκτικές αρχές και όλους τους αρμόδιους φορείς κυμάνθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε καλό επίπεδο, αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα της καθημερινότητας στη λειτουργία τους. Η στήριξη λοιπόν είναι το ζητούμενο, ειδικά για τις εποχικά λειτουργούμενες επιχειρήσεις, για να καμφθούν η αβεβαιότητα και η μεγάλη δυσκολία στη ρευστότητα που θα αντιμετωπίσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις τον ερχόμενο χειμώνα.

Πού αποσκοπεί το πρόγραμμα «Γέφυρα»;

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία οι οποίοι έχουν πληγεί από την τεράστια υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ωφεληθούν χιλιάδες επαγγελματίες, και εφόσον ενταχθούν και ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα, τότε διακόπτονται οι διαδικασίες κατασχέσεων ή πλειστηριασμών.

Το ενδιαφέρον των δανειοληπτών είναι ήδη σημαντικό, κι αυτό διαπιστώνεται και από τον μέχρι τώρα αριθμό οριστικοποιημένων αιτήσεων, π.χ. από τις 3 Αυγούστου -ημερομηνία πρώτης υποβολής- μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έφτασε κοντά στις 75.000.

Είναι ένα πρόγραμμα στα γενικότερα μέτρα πρόνοιας που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και έχει σκοπό την προστασία των δανειοληπτών και τις γενικότερες διευκολύνσεις που παρέχονται και κρίνονται απαραίτητες στις δύσκολες συνθήκες που διανύουν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Εφόσον οι δικαιούχοι του προγράμματος πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν υποβάλει την αίτηση εμπρόθεσμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με μια σχετικά απλή διαδικασία θα λάβουν την κρατική επιχορήγηση συνολικά για εννέα μήνες.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις