Παναγιώτης Σημανδηράκης: Τα έργα, η τουριστική περίοδος και η… Rosa Nera

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «kedenews», μιλάει για τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα δίνει απαντήσεις για το ζήτημα της Rosa Nera. Ο κ. Σημανδηράκης συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2019 και αναδείχθηκε δήμαρχος Χανίων ως επικεφαλής του συνδυασμού «Για τα Χανιά».

Συνέντευξη του δημάρχου Χανίων στην Κατερίνα Θανάση

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Χανίων;

Είναι πολλά και σημαντικά τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο μας. Αυτά αφορούν κυρίως το κομμάτι των υποδομών, της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Πέρα από αυτά, προχωρούν ορισμένες παρεμβάσεις σε εμβληματικά μνημεία της πόλης, αλλά και του χωροταξικού σχεδιασμού των Χανίων, αλλά τελικώς προχωράμε και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το κομμάτι της καθημερινότητας και της προσβασιμότητας της πόλης.

Στα βασικότερα μέχρι στιγμής έργα να αναφέρω την ολοκλήρωση της α’ φάσης για τον νέο ΧΥΤΑ που πραγματοποιείται στους χώρους λειτουργείας του ΔΕΔΙΣΑ, του ΦοΔΣΑ, που έχει την ευθύνη της τελικής διαχείρισης και εναπόθεσης των απορριμμάτων.

Είναι ένα έργο αξίας περίπου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με μια συμπληρωματική σύμβαση στα 2,5 εκατ. που λύνει το ζήτημα της τελικής εναπόθεσης για τον Νομό Χανίων για τα επόμενα περίπου 25 χρόνια. Είμαστε στην τελική φάση και αναμένεται η υπογραφή για την ολοκλήρωση της αγοράς για έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, και έτσι ολοκληρώνουμε δύο βασικές παρεμβάσεις υποδομής, που και περιβαλλοντικά θα αναβαθμίσουν τη διαχείριση και σε επίπεδο κόστους θα μειώσουν κατακόρυφα τις δαπάνες του δήμου για την αποκομιδή, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες από τους πόρους που θα εξοικονομήσουμε στο κομμάτι και της ανακύκλωσης.

Παράλληλα, να τονίσω πως έχουμε μπει στη διαδικασία παραγγελίας εννιά απορριμματοφόρων, αξίας 1.200.000 ευρώ. Μάλιστα, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την πλήρη αποκατάσταση του Μνημείου της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, μια μελέτη με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης, το οποίο μετά από 100 χρόνια θα δεχτεί μια ριζική ανακατασκευή και θα μπορέσουμε να αλλάξουμε και τη λειτουργικότητα, αλλά κυρίως να αποκαταστήσουμε τις τεράστιες φθορές του χρόνου.

Σειρά έχει η τετραμερή προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε πριν από μερικούς μήνες για την αποκατάσταση των Ενετικών Νεωρίων στο Παλιό Λιμάνι, μια σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Πολιτισμού και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είμαστε αισιόδοξοι πως σε περίπου 18 με 20 μήνες θα έχουμε την παράδοση της τελικής ερευνητικής εργασίας του Πολυτεχνείου, που θα οδηγήσει και στη δημοπράτηση των μελετών.

Ta Xania

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό έργο αποτελεί το Μητροπολιτικό Πάρκο του Δήμου Χανίων, που μέσα στον Αύγουστο επετεύχθη η έγκριση του διαχειριστικού σχεδίου. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ανάπλαση, η οποία θα γίνει τα επόμενα χρόνια με την κατασκευή ενός πολύ μεγάλου υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου, το οποίο φιλοδοξεί να μετακινήσει τις μαζικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τον αστικό ιστό, και την ίδια στιγμή να μπορούμε να έχουμε μια περιοχή προσβάσιμη στους πολίτες που να εξυπηρετεί τις πολλαπλές ανάγκες. Αυτό είναι ένα από τα έργα που έχουν κατατεθεί στον αντίστοιχο άξονα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Πέρα από τα προαναφερθέντα, εκτελείται μελέτη αξίας περίπου 25-30 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει έργα ύδρευσης και άρδευσης, με εκτεταμένες εγκαταστάσεις παλαιών δικτύων. Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή οκτώ νέων σχολείων μέσα από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ, αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται μέσα από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κρήτης, η τελική φάση για τον διαγωνισμό για μεγάλες και εκτεταμένες αναπλάσεις εντός της πόλης και με την προσθήκη ποδηλατόδρομων που θα φτάνουν τα δύο χιλιόμετρα στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Όλα αυτά τα έργα γίνονται με μια συνεχή προσπάθεια των Υπηρεσιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν την απόλυτη υποστελέχωση πλέον.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο Δήμος Χανίων και σχεδόν όλοι οι δήμοι έχουν από το 2008 να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Θα πρέπει να αντιληφθεί το υπουργείο Εσωτερικών ότι το αίτημα για προσλήψεις στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ είναι επιτακτική ανάγκη, εφόσον το κράτος επιθυμεί να αυξηθούν και οι ρυθμοί απορρόφησης των όποιων πόρων διατίθενται. Είναι μια τεράστια ανάγκη που πρέπει να γίνει αντιληπτή απ’ όλους.

Xania

Η πανδημία δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες σε όλη την Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο. Σε τι επίπεδα κινήθηκε φέτος η τουριστική σεζόν;

Η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα, αλλά και τοπικά εδώ. Το εισόδημα της οικονομίας των Χανίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο που εξαρτάται από τον τουρισμό είναι ξεπερνά το 50%. Η κατάρρευση των εσόδων και της τουριστικής δραστηριότητας έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες και προσπαθούμε να μη μετατραπούν σε κοινωνικές. Στον Δήμο Χανίων το τουριστικό πλήγμα έρχεται σε συνέχεια μιας πολύ άσχημης χρονιάς στον πρωτογενή τομέα.

Οι τιμές αλλά και οι ποσότητες ειδικά στο κομμάτι της ελαιοπαραγωγής την προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Οπότε, συνολικά είναι εκατοντάδες τα εκατομμύρια τα οποία λείπουν από την τοπική οικονομία και φοβόμαστε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει έντονο πρόβλημα βιοπορισμού. Είναι φανερό πώς ο κάθε δήμος λειτουργεί μέσα στην κοινωνία.

Για να αντιληφθείτε, είμαστε περίπου στα 20% της περσινής χρονιάς. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στα έσοδα του δήμου, αλλά πολύ πιο έντονα στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Εκεί έχει δοθεί ένα μεγάλο βάρος, τόσο κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και γενικότερα του κορονοϊού, ώστε να είμαστε δίπλα στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, καθώς αναμένεται μελλοντικά να αυξηθούν οι ανάγκες.

Πώς κύλησαν τα πράγματα στο πρώτο κουδούνι; Δόθηκαν έγκαιρα οι μάσκες σε όλα τα σχολεία;

Ο Δήμος Χανίων είχε προμηθευτεί και είχε σε απόθεμα -και εξακολουθεί να έχει- μάσκες και αντισηπτικά. Θα ήθελα ωστόσο να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την καθαριότητα. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσκολία στην επικοινωνία των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και των φορέων. Φέτος για πρώτη φορά η διαχείριση του προσωπικού καθαριότητας των δήμων από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο απλώς ενέκρινε τις συνολικές πιστώσεις και ανάγκες και στη συνέχεια οι Σχολικές Επιτροπές έκαναν τις απαραίτητες τοποθετήσεις, πέρασε στους δήμους.

Όλο αυτό δημιούργησε τεράστιο φόρτο εργασίας στις δομές και στην υπηρεσία διοικητικού και προσωπικού, αλλά το κυριότερο ήταν πως η έγκριση των καθαριστριών έγινε με λάθος τρόπο. Ενώ πέρυσι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε εγκρίνει έναν αρχικό αριθμό συμβάσεων και σε συνέχεια, σύμφωνα με τις ανάγκες που προέκυπταν από τον αριθμό των σχολείων, ενέκρινε επιπλέον συμβάσεις. Φέτος το υπουργείο μάς ενέκρινε μόνο τον αρχικό αριθμό των συμβάσεων. Με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη περίπου 30 επιπλέον καθαριστριών, οι οποίες προς το παρόν καλύπτονται από το έκτακτο προσωπικό που έχουμε προσλάβει λόγω κορονοϊού, οι συμβάσεις του οποίου αναμένεται να λήξουν. Έτσι, τα σχολεία του Δήμου Χανίων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δυνατότητα καθαριότητας.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Σε επίπεδο ΚΕΔΕ θα πρέπει να μπει πιο εμφατικά το ζήτημα της υποστελέχωσης. Είναι ένα ζήτημα βασικής λειτουργίας που έχει να κάνει τόσο με τις ανάγκες των πολιτών όσο και της οικονομίας. Οι προσλήψεις έχουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, που έχουν απαιτήσεις για νέα, καλύτερα έργα και πιο γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα θεσμός που βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και είναι αυτός που απαντά στις πρώτες και βασικές αγωνίες των πολιτών.

Ποια είναι η θέση του Δήμου Χανίων για τη «Rosa Nera»; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος;

Θεσμικά η δημοτική αρχή, αλλά και ο Δήμος Χανίων συνολικά, δεν μπορεί να αγνοεί τη νομοθεσία και το υφιστάμενο πλαίσιο. Έτσι, η κατάληψη της Rosa Nera ήταν παράνομη και δεν μπορεί να υποστηρίζεται από κανέναν. Είναι μια πάγια θέση μου, την οποία μάλιστα έχω εκφράσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία δεν είναι η κατάληψη ή όχι, αλλά ποια χρήση θέλουμε για τα συγκεκριμένα ιστορικά κτίρια. Η απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι «ιδιωτικό ή δημόσιο», και σ’ αυτό καλούμαστε να πάρουμε θέση.

Έτσι, ο Δήμος Χανίων και εγώ έχουμε τοποθετηθεί πως θα πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα και συγκεκριμένα προτείναμε να στεγαστεί εκεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς δεν στεγάζεται σε ένα τμήμα, και ένα μέρος του Δημαρχείου Χανίων. Έτσι, καταθέσαμε την πρόταση, καθώς δεν νοείται ο Δήμος Χανίων εδώ και δεκαετίες να μην έχει μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία προφανώς καταθέτει στο Πολυτεχνείο, ως ιδιοκτήτης θα αποφασίσει για το τι επιθυμεί. Αναγνωρίζουμε πως υπάρχει μια σύμβαση παραχώρησης σε ισχύ και από αυτήν απορρέουν κάποιοι περιορισμοί προς το Πολυτεχνείο. Όμως, θεωρούμε πως ο εκάστοτε δήμος οφείλει να έχει άποψη για σημαντικά ζητήματα τα οποία εν μέρει καθορίζουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Οφείλαμε και εκφράσαμε την άποψη μας, πάντα με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις