Θοδωρής Τζούμας: «Η Σκιάθος το success story του ελληνικού καλοκαιριού της πανδημίας»

Καταφέραμε με σκληρή δουλειά και προγραμματισμό να γίνει η Σκιάθος το success story του ελληνικού καλοκαιριού της πανδημίας, χωρίς τοπικά lockdowns, χωρίς πρόσθετα μέτρα, χωρίς να αποκλειστεί ο προορισμός από το εξωτερικό - αυτή είναι η μεγάλη μας παρακαταθήκη για το 2021.

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Η αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά της και ο δυναμικός παλμός της κατατάσσουν παραδοσιακά τη Σκιάθο στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς. Όμως, η φετινή σεζόν κλείνει για την κοσμοπολίτισσα των Σποράδων με ένα επιπλέον θετικό πρόσημο: τις επιδόσεις της στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα, σε συνδυασμό με μια σειρά από συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη εναλλακτικών τουριστικών θεματικών, φέρνουν το νησί του Παπαδιαμάντη να αφήνει πίσω του το πιο απρόβλεπτο καλοκαίρι της πρόσφατης ιστορίας με μια καλή παρακαταθήκη για το 2021.

Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Κουκουναριές και Τρούλος;

Στην παρούσα φάση σημαντικά έργα βρίσκονται στην τελική φάση έναρξής τους, όπως αντιπλημμυρικά έργα 2,1 εκατ. ευρώ που ξεκινούν άμεσα (έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος), έργα 4,8 εκατ. ευρώ ύδρευσης και αποχέτευσης που θα δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, έργα αναστήλωσης μνημείων 5,2 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, έργα πεζοδρομίων 300.000 ευρώ που θα ξεκινήσουν μέχρι τον χειμώνα. Πρόκειται για σημαντικά έργα μέσα από τα οποία θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει η Πολιτεία στην επαρκή στήριξη του νησιού όσο θα εξελίσσεται ο χειμώνας;

Αρχικά θα πρέπει να υπάρχει στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, για να μπορούν οι δήμοι να υποστηρίξουν την υλοποίηση των έργων από τη σύνταξη της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση, ένα κενό το οποίο έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση και έχει ήδη προκρίνει λύσεις, όπως η σύσταση αναπτυξιακών εταιρειών. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τους εργαζομένους του δήμου που υπερβάλλουν εαυτόν, μιας και από τους έξι μήνες κανονικότητας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ενός δήμου με περίπου 5.000 κατοίκους, περνάμε σε έξι μήνες που φτάνουμε σε πληθυσμό 70.000.

tzoumas me xardalia

Θα πρέπει η κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει» τους νησιωτικούς δήμους με μεγάλη τουριστική κίνηση, με δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την απόδοση των Κεντρικών.

Μιλώντας στην «kedenews» ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, αποκαλύπτει το πώς η «κοσμοπολίτισσα των Σποράδων» κατάφερε να αφήσει πίσω της το πιο απρόβλεπτο καλοκαίρι της πρόσφατης ιστορίας με μια καλή παρακαταθήκη για το 2021. Παράλληλα, διατυπώνει τις σκέψεις του για την εμπειρία της πανδημίας, η οποία σίγουρα μας άλλαξε για πάντα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Κέντρο Υγείας Σκιάθου απέκτησε μοριακό αναλυτή για την έγκαιρη ανίχνευση του Covid-19. Πώς λειτούργησε η διαδικασία στην πράξη και πόσο ωφέλιμη ήταν για τον τουρισμό;

Σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το νησί ενισχύθηκε με κινητή μονάδα υγείας. Μια συνεργασία που συνέβαλε στο να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πολίτες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με στόχο την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, με επιδημιολογική επιτήρηση.

Το Κέντρο Υγείας στελεχώθηκε για πρώτη φορά με αριθμό-ρεκόρ σε γιατρούς και νοσηλευτές, τη φιλοξενία των οποίων ανέλαβε ο δήμος. Πολύ σημαντικό είναι πως το Κέντρο Υγείας εξοπλίστηκε με μοριακό αναλυτή, δίνοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται τεστ στη Σκιάθο, όπως και ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης, που διασφαλίζει την αεροδιακομιδή του ασθενούς και αποτρέπει τη διασπορά του ιού.

Ήμασταν ένας από τους τρεις δήμους της χώρας, μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sewers4COVID, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία του SARS-CoV-2 στα λύματα, ένα εργαλείο για την εφαρμογή μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Τόσο ο δήμος όσο και οι επιχειρήσεις ακολούθησαν και ακολουθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με συνεχείς ελέγχους, χωρίς καμία έκπτωση. Φροντίσαμε, επίσης, για τη σωστή ενημέρωση των ανθρώπων του τουρισμού, επιχειρηματιών και εργαζομένων. Και, βέβαια, καταφέραμε να στείλουμε το μήνυμα πως η Σκιάθος είναι ασφαλής προορισμός μέσα από τις καμπάνιες που διενεργήσαμε σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, συνεργείο του οποίου επισκέφθηκε το νησί μας τον Ιούλιο, που περιέγραψε τη Σκιάθο ως Covid-free paradise.

tzoumas se ekpompi tou cbs

Κάνοντας έναν απολογισμό μετά την πρόσφατη λήξη της τουριστικής περιόδου, κατά πόσον πιστεύετε ότι η τοπική οικονομία και η κίνηση των επιχειρήσεων κατάφεραν να κερδίσουν το «στοίχημα» αντιμετώπισης του κορονοϊού;

Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και κατανόηση σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών. Τότε θα μπορούμε να οδηγηθούμε στην αυτοτέλεια και στην αποκέντρωση, για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα που είναι τόσο εξειδικευμένα λόγω της νησιωτικότητας και του μοναδικού χαρακτήρα του ελληνικού νησιού.

Τα βασικά προβλήματα αφορούν σε υποδομές, όπως επέκταση και βελτίωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, των οποίων την υλοποίηση έχουμε δρομολογήσει, αλλά και σε θέματα όπως η συγκοινωνιακή σύνδεση στα νησιά, ακτοπλοϊκή και αεροπορική - όλα ξεκινούν και σταματούν στις συγκοινωνίες.

Ο δήμος έχει έσοδα από τα τακτικά έσοδα όπως ανταποδοτικά τέλη, φόρους κ.λπ. σε τοπικό επίπεδο και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους από την κεντρική διοίκηση, τα οποία κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό.

Σε μια χρόνια όπως η φετινή, που η τοπική οικονομία -η οποία εξαρτάται σχεδόν στο 100% από τον τουρισμό- έχει πληγεί άμεσα και κατ’ επέκταση έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα δήμων όπως η Σκιάθος, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει, πέρα από τη λήψη μέτρων υποστήριξης, τον επανακαθορισμό της κατανομής των ΚΑΠ όχι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και σύμφωνα με τη συμβολή ενός δήμου στο ΑΕΠ της χώρας.

Τι αναμένετε ότι θα είναι αυτό που θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα από τώρα και στο εξής;

Αυτό που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα είναι η περαιτέρω διάρκεια της πανδημίας. Θα πρέπει να υπάρξει σύντομα μια ευρέως διαθέσιμη ιατρική λύση για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Δεν θα αντέξουμε άλλη καραντίνα, κοινωνικά και οικονομικά.

Θα περάσουμε στην Ιστορία ως αυτοί που έζησαν τον SARS-CoV-2, μια εμπειρία που σίγουρα μας άλλαξε για πάντα, ας ελπίσουμε προς το καλό.

**Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Kedenews»

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις