Νίκος Αβραμίδης: «Πρώτη φορά μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις καθαριότητας στην Αθήνα»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «kedenews» και μίλησε για σχέδιο του δήμου στην ανακύκλωση, αλλά και για τις επιχειρήσεις καθαριότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις καθαρότητας που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων;

Καθημερινά προβαίνουμε σε επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης με εργασίες

αναβάθμισης σε πλατείες και πεζόδρομους της Αθήνας. Συγκεκριμένα, πλένουμε, σκουπίζουμε και απολυμαίνουμε τους χώρους, ενώ βάφουμε πίλαρ, παγκάκια και παρτέρια. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 131 συντονισμένες επεμβάσεις καθαριότητας και αποκατάστασης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

Είκοσι εννιά κυριακάτικες επιχειρήσεις καθαριότητας έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας

επιχειρήσεις καθαριότητας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με το τριπλάσιο ανθρώπινο δυναμικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και πάνω από 20 πλυστικά πολυμηχανήματα. Οι «Κυριακές καθαριότητας» ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2020 και από τότε συνεχίζεται κάθε Κυριακή, καθαρίζοντας μέσα σε μία μόνο ημέρα μια ολόκληρη περιοχή στην Αθήνα.

«Γόπα project»: Μιλήστε μας για το νέο εγχείρημα του Δήμου Αθηναίων; Πού αποσκοπεί;

Ξεκινήσαμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ Project» στις γειτονιές της Αθήνας. 25 νέα μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως Σύνταγμα, Γκάζι, Μεταξουργείο, Μοναστηράκι, Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, Ομόνοια, Πετράλωνα, Κουκάκι, Ερμού, Βαρβάκειο, Κολωνάκι, Ζάππειο, Κολοκοτρώνη, Δ. Αρεοπαγίτου, Ακαδημίας και Πανεπιστημίου, με στόχο να παρακινούν τους περαστικούς να σταματούν και να τα χρησιμοποιούν, μειώνοντας τα απορρίμματα τσιγάρου στον δημόσιο χώρο μέσα από μια πρωτότυπη διαδραστική «ψηφοφορία».

Μέσω του πιλοτικού προγράμματος που είχαμε ήδη ξεκινήσει, έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής συνολικά 30.000 αποτσίγαρα, ενώ περισσότερα από 5.000 έχουν ήδη σταλεί για ανακύκλωση. Υπολογίζουμε ότι μέσω της δράσης θα ανακυκλώνονται πλέον περισσότερα από 250.000 αποτσίγαρα τον χρόνο.

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων;

Τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε η τοποθέτηση 8.000 νέων κάδων στην Αθήνα, σύμφωνα με τη χωροταξική μελέτη που εκπονήθηκε με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, ενώ παράλληλα αποσύρονται προς επισκευή και οι ελαττωματικοί. Ο συνολικός αριθμός των κάδων σύμμικτων απορριμμάτων που θα τοποθετηθούν και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας είναι 5.500, ενώ 2.500 είναι οι κάδοι ανακύκλωσης. Από την αρχή που επιχειρήθηκε η τοποθέτηση νέων κάδων στην πόλη έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής 4.752 νέοι κάδοι σύμμικτων απορριμμάτων και 1.587 κάδοι ανακύκλωσης.

Αναλυτικά:

- 1ο ΔΔΑ: 1.108 κάδοι σύμμικτων απορριμμάτων και 418 ανακύκλωσης.

- 2ο ΔΔΑ: 865 κάδοι σύμμικτων απορριμμάτων και 290 ανακύκλωσης.

- 3ο ΔΔΑ: 597 κάδοι σύμμικτων απορριμμάτων και 306 ανακύκλωσης.

- 7ο ΔΔΑ: 1.200 κάδοι σύμμικτων απορριμμάτων και 266 ανακύκλωσης.

- 6ο ΔΔΑ: 982 κάδοι σύμμικτων απορριμμάτων και 307 ανακύκλωσης και συνεχίζεται η

τοποθέτηση κάδων.

- 4ο ΔΔΑ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ακόμα.

- 5ο ΔΔΑ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ακόμα.

Περισσότερα από 5.000 καινούργια απορριμματοδοχεία, επιδαπέδια και επιστήλια, ξεκίνησαν

σταδιακά να τοποθετούνται τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της Αθήνας. Τα πρώτα 200 πλαστικά επιδαπέδια δοχεία απορριμμάτων έχουν ήδη μπει σε 25 πλατείες και πάρκα της Αθήνας, κι άλλα 310 σε δρόμους όλης της πόλης, ενώ το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν:

- 1.955 επιδαπέδια δοχεία απορριμμάτων.

- 2.300 μονά επιστήλια δοχεία απορριμμάτων.

- 575 διπλά επιστήλια δοχεία απορριμμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2020 επεκτείναμε το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους με στόχο να εντατικοποιήσουμε την κομποστοποίηση και να προαγάγουμε τα οφέλη της ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα, μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2018, στοχεύει στη συλλογή οργανικών αποβλήτων και αρχικά ξεκίνησε από μεγάλους παραγωγούς, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπωροπωλεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, λαϊκές αγορές.

Προμηθευτήκαμε 2.500 νέους καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα. Σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αθήνας, δηλαδή σε 36 λαϊκές αγορές, γίνεται η αποκομιδή των βιοαποβλήτων, ενώ το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν και καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων στα αντίστοιχα σημεία.

Ανακύκλωση, ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καθημερινότητα της Αθήνας. Ποιο είναι το σχέδιο του δήμου για την ενίσχυση του προγράμματος;

Η Διεύθυνση Καθαριότητας σε συνεργασία με το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευθύνης και Αειφορίας» (ΠΕΠΕΑ) υπέγραψαν στις 19.6.2020 Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό:

1) την αναγκαιότητα πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων με έμφαση στα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά και τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, 2) την αναγκαιότητα αύξησης της ποσότητας συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με έμφαση στα υλικά συσκευασίας και τα ΑΗΗΕ που ανακτώνται στον δήμο, 3) την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου Πράσινων Σημείων (Π.Σ.). Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός δικτύου Π.Σ. αποσκοπεί στην περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελεσματική συλλογή και προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων, καθώς και στην αναβάθμιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων και στη χωριστή διαλογή στη πηγή χαρτιού, πλαστικών, μετάλλων, γυαλιού, εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ.

Απώτερος σκοπός της ως άνω συνεργασίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και, ειδικότερα, η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, η ευαισθητοποίηση ειδικών ομάδων στόχων και η ανάπτυξη νέων προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων.

Τέλος, υπεγράφη Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το ΓΕΕΘΑ για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και των βιοαποβλήτων του Στρατοπέδου «Παπάγου» με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις