Γιάννης Γκίκας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών»

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των πολιτών εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην «kedenews» ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ενώ παράλληλα στάθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή για την ανάπλαση του δήμου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ

H πανδημία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες στη χώρα. Ποια μέτρα έχετε λάβει για την προστασία των πολιτών; Οι πολίτες συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω lockdown;

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τους δημότες κουρασμένους από τα μέτρα και με οικονομικές δυσκολίες. Λόγω αυτών των συνθηκών τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και πληθαίνουν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας που καλείται να ανταποκριθεί στα θέματα πρόνοιας και παροχής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο. Στον Δήμο Αιγάλεω, οι υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι και ψυχολογικής υποστήριξης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Για την κάλυψη των αυξημένων αυτών αναγκών των δημοτών μεταφέρθηκε προσωπικό από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και της καθαριότητας των σχολείων, την περίοδο βέβαια που βρίσκονται σε αναστολή, και μαζί με την επισιτιστική βοήθεια που παρέχεται. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τους δημότες αλλά και τους εργαζομένους. Κανένας δημότης -και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες- δεν πρέπει να μείνει χωρίς συσσίτιο, φάρμακα, ιατρική βοήθεια.

Τα ραντεβού με τις Υπηρεσίες, τα ψηφιακά πιστοποιητικά, οι συνταγογραφήσεις είναι μερικά από τα νέα μέσα που εξυπηρετούν τους δημότες και σέβονται τους εργαζομένους. Σε αυτή τη συγκυρία, οι δημότες σε μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνονται στα μέτρα. Όλοι βλέπουμε γύρω μας κάποια φαινόμενα μη τήρησης, αλλά πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι για το κοινό καλό και για να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι αναγκαίο να τα τηρούμε.

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπλαση του δήμου;

Η πορεία των έργων συνεχίζεται κανονικά, ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν όσα έχει άμεσα ανάγκη η πόλη. Ο εξωραϊσμός των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι αναπλάσεις πλατειών και αλσών, η επέκταση και ανανέωση του φωτισμού στους δημόσιους χώρους, οι συντηρήσεις σχολείων και αύλειων χώρων είναι κάποια από αυτά. Επίσης, έργα καθημερινότητας όπως επισκευές πεζοδρομίων, συντηρήσεις δρόμων, φροντίδα και πολλαπλασιασμός του πρασίνου για ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον αποτελούν κάποια δείγματα ανάπλασης των περιοχών του δήμου.

Είναι κατάλληλο το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Είναι ελπιδοφόρο πως ήδη προχωράει η επεξεργασία ενός σχεδίου νόμου στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διάκριση των αρμοδιοτήτων κάθε δημόσιου φορέα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Επιπλέον, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές που ανοίγονται με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις είναι επιτακτική, και γι’ αυτό άλλωστε έχει κατατεθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής συγκεκριμένη πρόταση αναμόρφωσης, την οποία ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει. Σήμερα, εξάλλου, οι σύγχρονοι θεσμοί είναι απαραίτητοι για τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και των ευκαιριών εργασίας.

Η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και η μείωση των εκπομπών αερίου είναι μερικοί από τους στόχους για την πράσινη ανάπτυξη των πόλεων. Πώς ανταποκρίνεται ο δήμος στις σύγχρονες αυτές απαιτήσεις;

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουμε βάλει ως προτεραιότητα είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Από τη μεριά μας, έχει μπει άμεσα σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για συλλογή βιοαποβλήτων, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τον φωτισμό χώρων με χρήση LED στην πόλη. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς τουκράτους, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής, και συμμετέχουμε στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βελτιώσουμε την αστική κινητικότητα και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, αξιοποιήσαμε την εβδομάδα αστικής κινητικότητας, και για πρώτη φορά οι δημότες μετακινούνταν με ηλεκτρικά ποδήλατα δωρεάν. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και ιδίως από τα νέα παιδιά. Η ηλεκτροκίνηση είναι στο πρόγραμμά μας για μελλοντικές εφαρμογές.

Το Αιγάλεω διαθέτει πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις. Αν και λόγω πανδημίας έχουν ανασταλεί οι αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχουν στα σχέδιά σας παρεμβάσεις ή συντηρήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων;

Έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις, ενώ άλλες συνεχίζονται. Όπως η κατασκευή νέου χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω, η ολική ανακατασκευή του δεύτερου γηπέδου, η σταδιακή αλλαγή φωτισμού στα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών με λυχνίες LED που βρίσκονται σε εξέλιξη και, φυσικά, η συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των γηπέδων μας, που βρίσκεται σε μελετητικό στάδιο.

Κλείνοντας, ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο;

Βασική μας προτεραιότητα είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Αυτό επιτυγχάνεται με μικρά και μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, και άλλα που έχουμε προγραμματίσει και θα ξεκινήσουν. Βασικός άξονας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η αύξηση του πρασίνου, που μαζί με την καθαριότητα πρέπει να γίνουν συνείδηση στη ζωή μας, ως δείγμα πολιτισμού. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και η ανάπτυξη σύγχρονων λύσεων είναι επιτακτική. Οι ψηφιακές εφαρμογές σε μια «έξυπνη πόλη» διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών, αλλά και των υπηρεσιών, καθώς και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις της Διοίκησης. Μπορούν να ελέγχουν και να προτείνουν, σε μια αμφίδρομη σχέση Διοίκησης - δημοτών, με στόχο την εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών.

**Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις