Ζέττα Μακρή: «Να είμαι αποτελεσματική και χρήσιμη στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου»

Η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, μίλησε στην «kedenews» για τα γεγονότα στην Αμερική, καθώς και για την άμεση λειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων με «πλήρη ασφάλεια και σχέδιο».ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ

στους ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΣΤΟΥΡΟ - ΜΑΚΗ ΘΕΟΔΩΣΗ

Η Ζέττα Μακρή ανέφερε πως στόχος της είναι «να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου» και τάχθηκε υπέρ της άποψης «η φυσική παρουσία να μην αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εκπαίδευσης στα σχολεία». Έθιξε, τέλος, το θέμα της έμφυλης βίας και τον τρόπο αντιμετώπισής της, όχι μόνο από τις γυναίκες, αλλά από ολόκληρη την κοινωνία μας.

-Παγκόσμιο το σοκ από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ. Νιώθετε πως απειλείται η δημοκρατία από τους πολιτικούς «Τραμπουκισμούς»;

Πιστεύω πως ο θεσμός της δημοκρατίας είναι ισχυρός τόσο στην Αμερική όσο και στη χώρα μας. Δεν νιώθω ότι απειλείται, αλλά πως πλήττεται βαθύτατα. Όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, με σύνεση και προσοχή, και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους πολιτικούς. Με τη συμπεριφορά τους, τη στάση τους και όσα λένε, με όσα υπονοούν, δίνουν μηνύματα στην κοινωνία. Την ενθαρρύνουν ή δεν την αποθαρρύνουν από τέτοιες πράξεις, άλλες φορές εσκεμμένα και άλλες φορές χωρίς συνείδηση, και πρέπει να σταματήσουν να τα εκπέμπουν.

-Είναι κακό πρότυπο πολιτικού ο Ντόναλντ Τραμπ με την αντιφατική συμπεριφορά του να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών και, ταυτόχρονα, να καλεί τους οπαδούς του να πάνε στο σπίτι;

Αυτό ακριβώς εννοώ και εγώ! Αμφίσημες δηλώσεις που δίνουν το περιθώριο σε διαφορετικές ερμηνείες πρέπει να τις ελέγχουμε, ο λόγος μας να είναι καθαρός, συγκεκριμένος και σύμφωνα με το Σύνταγμα κάθε χώρας. Οτιδήποτε είναι διφορούμενο και λαϊκίστικο να αποφεύγεται. Καμαρώνω που προέρχομαι και ανήκω σε μια παράταξη που αποδείχθηκε, ξεκάθαρα, πως νίκησε τον λαϊκισμό, στις τελευταίες εκλογές. Η μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία δείχνει πως δεν είναι αυτό το στοιχείο που θα κυριαρχήσει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Είναι ένα μάθημα προς αποφυγή!

-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής ανοίξαν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου με απόφαση της κυβέρνησης. Πώς θα λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια;

Πράγματι, είναι απόφαση της κυβέρνησης και ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τη σύμφωνη γνώμη και γνώση των επιδημιολόγων. Περιλαμβάνει, λοιπόν, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Όσοι είναι υπεύθυνοι του συντονισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας συμμετείχαν σε σύσκεψη μαζί με τους περιφερειακούς διευθυντές, και την Παρασκευή 8/1 παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί στις έδρες τους. Υπάρχουν οδηγίες για διαφορετικές ώρες αναχώρησης, διαφορετικές ώρες προσέλευσης, προαυλισμού και εισόδων στα σχολεία όπου είναι εφικτό. Ο στόχος είναι να αποφεύγεται ο συνωστισμός γονέων και συνοδών. Επίσης, θα τηρηθούν όλα τα μέτρα σχολαστικής καθαριότητας των αιθουσών, η λήψη ατομικών μέσων προστασίας, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ σε καθηγητές, μέσω μιας πλατφόρμας, που ήδη λειτουργεί για τον προαιρετικό έλεγχο, όπως είθισται στις δημοκρατίες. Θα υποβάλουν τα αιτήματα για τεστ, θα λαμβάνουν ένα μήνυμα SMS με δικλίδα ασφαλείας ώστε να ταυτοποιούνται. Δεν θα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει χρήση της πλατφόρμας. Έτσι, εξασφαλίζεται η προσέλευση των εκπαιδευτικών με τη βεβαιότητα πως δεν νοσούν και, ταυτόχρονα, εμπλουτίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, που είναι απαραίτητα για την καταγραφή της νόσου.

-Η προτεραιοποίηση εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες έγινε σύμφωνα με την πρόταση των ειδικών. Μήπως έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί λόγω της θέσης τους και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ;

 Οι επιδημιολόγοι έχουν δεχθεί την άποψη αυτή μαζί και με άλλες επαγγελματικές ομάδες, είναι στο τραπέζι για εφαρμογή, και το Ισραήλ αποτελεί το θετικό παράδειγμα, που κατάφερε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα εμβολιασμού. Για τη χώρα μας, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και δείχνει μια συγκροτημένη πολιτική της κυβέρνησης. Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια μας. Αντιλαμβάνεστε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει απόλυτη επιτυχία όταν δεν νοσεί κανείς και όταν δεν χάνεται καμία ζωή. Θα αποφύγω τη σύγκριση αριθμών γιατί συνάνθρωποί μας νόσησαν βαριά και πολλοί έχασαν τους δικούς τους.

-Πώς είδατε τον θεσμό της τηλεκπαίδευσης και κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη βάση σε συγκεκριμένα πεδία γνώσεων;

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή υπήρχαν κάποια προβλήματα λόγω μη εξοικείωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας σε τέτοιο μοντέλο. Σε κάποια επίπεδα θα μπορούσε να είναι, χωρίς να είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία ο μοναδικός τρόπος εκπαίδευσης. Τα παιδιά στα δημοτικά χρειάζονται την κοινωνικοποίηση, προστατεύουμε την ψυχική ισορροπία τους, κι αυτό ισχύει και για τις άλλες βαθμίδες όχι τόσο απόλυτα. Πιστεύω πως η διά ζώσης εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι ποτέ το σύνολο του τρόπου της εκπαίδευσης.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας και το όραμά σας στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Ειλικρινά, δεν ήρθα να αυτενεργήσω και να χαράξω δική μου πολιτική στο υπουργείο, ήρθα για να συνεργαστώ με όλους για να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Να καταλάβουμε, και κυρίως εγώ ως καινούργια στην ομάδα, πως μιλάμε για μια οικογένεια δεμένη με ιεραρχία και κανόνες. Ο στόχος μου είναι να είμαι αποτελεσματική, χρήσιμη και μετρημένη στη συμπεριφορά μου. Προσωπικούς πολιτικούς στόχους δεν θα βάλω. Ήρθα για να υλοποιήσω όσα έχει προγραμματίσει η υπουργός και αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

-Είστε ικανοποιημένη από την πορεία του εμβολιαστικού σχεδίου; Πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα;

Ως πρώην υφυπουργός Υγείας το 2013, πιστεύω αυτό που λένε οι ειδικοί: όσο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιαστεί τόσο μεγαλύτερο και το ποσοστό ανοσίας που θα αποκτήσουμε. Αυτό θα απαιτήσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού. Όλο και περισσότεροι που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν συζητώ, βέβαια, για αυτούς που έχουν άλλες αντιλήψεις που δεν αντέχουν σε επιστημονική κριτική. Όλα θα γίνουν έγκαιρα και το ελληνικό κράτος θα ανταποκριθεί πλήρως στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα είναι σε συνάρτηση με την επιστημονική δεοντολογία και την ολοκλήρωση των δύο δόσεων του εμβολίου.

-Διατελέσατε γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων. Πώς βλέπετε την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σήμερα;

Πράγματι, από τον Αύγουστο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013 θεωρώ πως η μεταφορά αρμοδιότητας από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας κρίνεται απολύτως επιτυχημένη. Γιατί η γυναίκα δεν είναι μόνο θύμα βίας, αλλά και παράγοντας ανάπτυξης. Η έμφυλη βία καταγράφεται αυξημένη ως νούμερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των συνθηκών που διαβιώνουν οι άνθρωποι. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γυναίκες είναι το μότο που είχαμε: δεν είναι μόνες και δεν είναι οι μόνες.

Άρα η αλληλεγγύη, η ανατροφή, η στήριξη του οικογενειακού και του κοινωνικού περιβάλλοντος θα δώσουν τη λύση στα προβλήματα αυτά. Υπάρχουν εργαλεία πέρα από το πενταψήφιο νούμερο κλήσης, όπως κατάλληλες δομές και ξενώνες. Οι ίδιες να πιστέψουν πως πρέπει να ξεφύγουν από τέτοιες καταστάσεις. Το συγγενικό περιβάλλον να μην καλύπτει, αλλά να αποκαλύπτει, να αντιληφθούν πως δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές.

-Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες για το 2021;

Παλιά λέγαμε για υγεία από συνήθεια, σήμερα αποδεικνύεται υπέρτατο αγαθό και εύχομαι όλοι να είμαστε γεροί. Να καταλάβουμε πως πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να συμπονούμε, να παραμείνουμε μετρημένοι και, τελικά, να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί το ’21 πάντα κερδίζει.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις