Χρήστος Τσιρογιάννης: «Το 2021 είναι η χρονιά που η Άρτα αλλάζει ταυτότητα»

40.000 ευρώ συγκέντρωσαν οι Αρτινοί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Άρτας

Ο δήμαρχος Άρτας, Χρήστος Τσιρογιάννης, μιλάει στην «kedenews» για την πορεία του στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ

Ποια είναι η μέχρι στιγμής πορεία σας στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η πολιτική μου σταδιοδρομία ξεκινά το 2010, με την εκλογή μου ως περιφερειακού συμβούλου στον Νομό Άρτας. Με την «προίκα» του πρώτου σε ψήφους σε εκείνες τις εκλογές συμβούλου, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που οι ανησυχίες μου ως ενεργού πολίτη μπορούν να βρουν και θεσμικό βήμα.

Λίγα χρόνια μετά, το 2014, σε ηλικία 39 ετών, κέρδισα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και εκλέχθηκα δήμαρχος Αρταίων, με μια ομάδα νέων, άφθαρτων ανθρώπων και απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Το έργο της δημοτικής μας αρχής κέρδισε εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια απουσίας της Ηπείρου, είμαι το μοναδικό εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), πιστεύοντας σταθερά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης του πολίτη.

H πανδημία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες στη χώρα. Ποια μέτρα έχετε λάβει για την προστασία των πολιτών;

Είναι αλήθεια ότι για τη διαχείριση και του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναπτύξαμε ένα ολόκληρο πλέγμα υπηρεσιών και δράσεων. Κι αυτό αφορά τόσο ενέργειες που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε όσο και ενέργειες που χρηματοδοτήθηκαν από δικούς μας πόρους και από το δικό μας στελεχικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να γίνουν περισσότερες δράσεις για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Αναφέρω χαρακτηριστικά πως τον τελευταίο μήνα, με την πολύτιμη συνδρομή του ΕΟΔΥ, έγινε ένας αρκετά μεγάλος αριθμός δωρεάν rapid tests, κυρίως drive through, σε όλο το εύρος του δήμου μας, στην πόλη, στα χωριά, στους εργάτες γης, κατά την περίοδο συγκομιδής των αγροτικών μας προϊόντων (ακτινίδια, εσπεριδοειδή, ελιές) και στους Ρομά.

Όμως, δεν μπορώ παρά να ξεχωρίσω και ενέργειες που αναδεικνύουν τη συμμετοχή του απλού κόσμου στη διαχείριση της πανδημίας και στις ανάγκες που αυτή ανέδειξε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα, με πρωτοβουλία της δημοτικής μας αρχής, ειδικού ερανικού λογαριασμού για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Άρτας. Εκεί οι Αρτινοί συγκέντρωσαν 40.000 ευρώ για την ενίσχυσή του. Σαράντα χιλιάδες ευρώ από τον δήμο μας και τους δημότες εν μέσω πανδημίας για την ενίσχυση του νοσοκομείου μας αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι μικρό ποσό.

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Αρταίων;

Η Άρτα διανύει μια περίοδο επανεκκίνησης. Υπάρχουν σε εξέλιξη πολύ σημαντικά έργα που αναδιαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης μας και θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας πόντους επισκεψιμότητας στο τουριστικό μας προϊόν. Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσεται η επαναλειτουργία του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, ενός χώρου τοπόσημου για όλους τους Αρτινούς, που παραμένει κλειστό εδώ και τριάντα χρόνια. Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με την Πολιτεία, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ευθύνη διαχείρισης των θεμάτων της πόλης μας προχωρήσαμε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες -και πρέπει να σας πω ότι ήταν δύσκολες σε πολλαπλά επίπεδα, αφού οι τελικές αποφάσεις ορίζονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- ώστε ο χώρος να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Σήμερα η επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ έχει δρομολογηθεί, το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα μικρό, κατ’ αναλογία, «Σταύρος Νιάρχος» στην πόλη μας, για να το χαίρονται οι δημότες και οι επισκέπτες μας. Αντίστοιχης εμβληματικής προοπτικής είναι και η ανάπτυξη της παραποτάμιας περιοχής.

Άρτα παραποτάμιο

Έχουμε ένα πασίγνωστο γεφύρι, αλλά μια πόλη που οικιστικά έχει γυρίσει την πλάτη της σ’ αυτό. Εμείς σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό. Έχουμε ήδη προγραμματίσει την ανάπτυξη όλης της παραποτάμιας περιοχής της Άρτας με έργα γεφυρώσεων, αναπλάσεων, αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, μέσω της μελέτης οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αράχθου, με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα διευθέτησης του Αράχθου, καθώς επίσης και τις επιπλέον γεφυρώσεις στον Άραχθο, τις αναπλάσεις στην παραποτάμια περιοχή, τα αναψυκτήρια, τα κανάλια νερού, τα πάρκα αναψυχής και αθλητισμού, θα μιλάμε για μια άλλη Άρτα.

Σε ποιες κινήσεις έχει προβεί ο δήμος για την ανακύκλωση;

Η πολύ καλή κατάταξη του δήμου μας πανελλαδικά στη λίστα της ανακύκλωσης δεν φανερώνει μόνο τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της δημοτικής μας αρχής. Αποδεικνύει και τη μέριμνά μας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Αρτινών, αφού το ποσοστό ανακύκλωσης στην πηγή σχετίζεται ευθέως με το ύψος των δημοτικών τελών, που για την καθαριότητα, όπως είναι γνωστό, είναι ανταποδοτικά. Όλοι μαζί οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου καταφέραμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων μας, με τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, με σταθμούς μεταφόρτωσης και ΧΥΤΥ και Πράσινα Σημεία, ενώ παράλληλα προχωράμε και στη δημιουργία μονάδων βιοαποβλήτων.

Καθαρισμός από κορονοϊό

Τέλος, ποιο είναι το όραμά σας για την Άρτα και, δεύτερον, για την προσωπική σας επαγγελματική πορεία;

Ξέρετε, είμαι από εκείνους που δεν πιστεύουν στην έννοια του «οράματος», γιατί η ζωή έχει αποδείξει ότι συνήθως η λέξη συνοδεύεται από έννοιες που αφορούν το ιδανικό και το ανέφικτο. Πιστεύω βαθιά στην έννοια της συγκροτημένης, σοβαρής, προσεκτικής δουλειάς. Με αυτή την έννοια, θα σας έλεγα ότι η επιθυμία μου για την Άρτα είναι να βρει τον βηματισμό της στη νέα εποχή. Να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τού σήμερα, βάζοντας υποδομές για το αύριο. Γι’ αυτή τη νέα εποχή δουλεύουμε, δουλεύουμε πάνω στο πρόγραμμά μας, το οποίο εδράζεται σε πέντε βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι η καθημερινότητα, η κοινωνική μέριμνα, τα αναπτυξιακά έργα, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η ανάπτυξη τουρισμού, αξιοποιώντας το πλούσιο πολιτιστικό μας απόθεμα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας (Τζουμέρκα, Αμβρακικός Κόλπος). Και, όσο οι συμπολίτες μου εκτιμούν την προσφορά της δημοτικής μας αρχής σ’ αυτή την προσπάθεια και τη δική μου συμβολή σ’ αυτήν, θα συνεχίσω να είμαι παρών.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις