Τι λέει η έφηβη που ζωγράφισε τον πίνακα μετά την επίθεση με βιτριόλι ‒ Το μήνυμα της Ιωάννας

Η Δανάη Κυριάκου από τη Λάρισα μιλάει στο kedenews.gr για τον πίνακα που δημιούργησε για την Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την επίθεση με βιτριόλι την περασμένη άνοιξηΣυνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Με το βλέμμα της αγκαλιάζει όλο το μπλε της θάλασσας που βρίσκεται μπροστά της. Της θάλασσας που της έχει λείψει τόσο πολύ όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκεται μακριά της. Το απαλό αεράκι κάνει τα μαλλιά της να ανεμίζουν. Κάθε της ανάσα αποτελεί μια υπόσχεση στον εαυτό της ότι θα βάλει τα δυνατά της να του αποδείξει από την αρχή πόσο πολύ τον αγαπά. Θα του προσφέρει ξανά λόγους να χαμογελά και να νιώθει ευτυχισμένος.

Άλλωστε, κρύβει μέσα της τόση δύναμη, που ούτε η ίδια γνώριζε ότι διαθέτει, και αυτή η δύναμη κάθε μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, γιατί έχει έναν πολύτιμο στόχο. Τον πολυτιμότερο όλων: να ζήσει και να αντικρίσει ξανά τον ήλιο, χωρίς να φοβάται το πύρινο χάδι του. Να αφήσει πίσω της το σκοτάδι και να τρέξει ξυπόλυτη στην αμμουδιά, ακούγοντας τα κύματα να συνθέτουν την πιο όμορφη μελωδία καθώς εκείνη χαράζει μια νέα αρχή.

Μια νέα αρχή για «μια δυνατή γυναίκα που αξίζει όλα τα λουλούδια του κόσμου», όπως εκμυστηρεύεται στο kedenews η Δανάη Κυριάκου, η έφηβη από τη Λάρισα που ζωγράφισε έναν πίνακα με πολύτιμα μηνύματα θάρρους για την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Την Ιωάννα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι την περασμένη άνοιξη, δίνοντας από τότε την πιο μεγάλη μάχη. Τη μάχη για να κερδίσει πίσω τη ζωή της. Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα τα καταφέρει, γιατί είναι γεννημένη νικήτρια…

κορίτσι πίνακας

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πιάσεις το πινέλο και να ζωγραφίσεις τον πίνακα για την Ιωάννα;

Η ίδια η Ιωάννα και η οικογένειά της. Όταν έπειτα από μια τόσο βάναυση και άδικη επίθεση, και παρά τον ψυχοσωματικό της πόνο, επιλέγει να κρατήσει μια ταπεινή στάση, να παλεύει με αξιοπρέπεια και να φέρεται με ευγένεια σε όλους, τότε μόνο έμπνευση μπορεί να αποτελέσει.

Σε αυτόν απεικονίζονται 33 λουλούδια, που ‒όπως έχεις αναφέρει‒ μεταφέρουν 33 διαφορετικά μηνύματα. Ποια είναι αυτά;

Ένας αριθμός που δεν συμβολίζει την ηλικία της Ιωάννας, αλλά κάτι άλλο, και σκοπό έχει μέσα από τα λουλούδια να δώσει ξεχωριστά, αλλά συγκεκριμένα μηνύματα στην Ιωάννα, κάποια εκ των οποίων είναι: Έχω ένα μήνυμα για εσένα, θαύμα, προστασία, θεραπεία, θάρρος, γοητεία και υποχώρηση του πόνου.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να επιλέξεις τη συγκεκριμένη ζωγραφιά;

Ήταν μια εικόνα που ήρθε εντελώς ξαφνικά στο μυαλό μου, χωρίς να το σκέφτομαι, και απλά χρησιμοποίησα ό,τι μου δόθηκε, με την ελπίδα να βοηθήσει έστω και λίγο μια δυνατή γυναίκα που αξίζει όλα τα λουλούδια του κόσμου.

Τι σου είπε η ίδια μόλις κράτησε τη δημιουργία σου στα χέρια της;

Η Ιωάννα τότε, και για αρκετό καιρό μέχρι να βγει από το νοσοκομείο, δεν με γνώριζε. Αργότερα μου είπε ότι της έδωσε δύναμη.

λουλουδια πινακας

Ποιος παρέδωσε τον πίνακα στη μητέρα της και ποια ήταν η αντίδρασή της;

Τον πίνακα τον παρέδωσε ένα άγνωστο παιδί, ο Άγγελος, ο οποίος θέλησε να βοηθήσει κάνοντας αφιλοκερδώς μια διαδρομή τριών ωρών για να «μεταφέρει το μήνυμα»… Απ’ όσο ξέρω, η μητέρα της συγκινήθηκε. Είναι μια μοναδική γυναίκα, που δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό της κόρης της!

Η Ιωάννα άλλαξε τη φωτογραφία προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αντικατέστησε με αυτήν του πίνακα. Πώς αισθάνθηκες όταν το είδες;

Είναι τιμητικό να ξέρεις ότι κάτι που κάνεις κάθε μέρα με ευκολία δίνει δύναμη σε κάποιον που η καθημερινότητά του είναι δύσκολη. Αυτή η κίνηση μου έδειξε ότι θέλησε κι αυτή με τη σειρά της να πει πως τίποτα δεν έχει χαθεί… Η εσωτερική της ομορφιά ποτέ δεν έφυγε και η εξωτερική θα ξαναγυρίσει.

«Η ομορφιά σου δεν θα χαθεί ποτέ όσο εσύ η ίδια βλέπεις τα λουλούδια στον καθρέφτη σου», έγραψες σε ανάρτησή σου όταν τον ολοκλήρωσες. Έχεις λάβει μηνύματα και από άλλες γυναίκες που πήραν θάρρος αντικρίζοντάς τον;

Έχω λάβει μηνύματα από γυναίκες, άντρες, ακόμη και παιδιά νεότερά μου από όλο τον κόσμο που θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην κοπέλα αλλά και να μου πουν τη δική τους ιστορία με αφορμή τον πίνακα. Ο κόσμος είναι γεμάτος με δυνατούς ανθρώπους που περιμένουν έστω και μια μικρή αφορμή, όπως ένας πίνακας, για να ενωθούν και να βοηθήσουν.

Μιλάτε με την Ιωάννα;

Ναι, η Ιωάννα έχει τόσο ευγενική ψυχή, που, ενώ ακόμα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, προσπαθεί να διατηρήσει την αισιοδοξία της και παράλληλα να στείλει όλη της την αγάπη σε αυτούς που ενδιαφέρονται και τη βοηθούν με κάθε τρόπο. Υπάρχει μέσα της μια δύναμη και μια θέληση τόσο μεγάλη, που σπανίζει σε άτομα που έχουν επιζήσει από παρόμοιες επιθέσεις. Ξέρω ότι, όταν γίνει καλά και αρχίσει να λέει την ιστορία της, θα δώσει ελπίδα σε όλους!

φώτα χαμόγελο

Έχεις δημιουργήσει και άλλους πίνακες;

Ελάχιστους. Ο συγκεκριμένος όμως ήταν ο πρώτος που είχε σκοπό να μεταφέρει ένα μήνυμα.

Πρόκειται να ζωγραφίσεις και άλλον εμπνευσμένη από κάποιο θέμα της επικαιρότητας;

Όχι, δεν το σκέφτομαι έτσι. Η έμπνευση μπορεί να έρθει και από μια άγνωστη ιστορία. Δεν έφτιαξα τον πίνακα επειδή το θέμα ήταν στην επικαιρότητα. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να φτάσει στο νοσοκομείο και στην ίδια την κοπέλα, δεν φαντάστηκα ότι θα το δει τόσος κόσμος έπειτα από μερικούς μήνες!..

Πριν κλείσουμε, θέλω να σε ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει σε όλους η Ιωάννα, με την οποία μιλήσατε με αφορμή αυτή τη συνέντευξη.

Ευχαριστεί ολόψυχα τον κόσμο που τη στηρίζει. Ακόμη και τα λόγια συμπαράστασης της δίνουν δύναμη. Ελπίζει στο μέλλον να μπορέσει και η ίδια να ανταποδώσει την αγάπη και τη βοήθεια στον κόσμο. Παλεύει κάθε μέρα και δεν θα τα παρατήσει μέχρι να γίνει καλά και να ζήσει ξανά.

πίνακας λουλούδια

*Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή η Ιωάννα, εκτός από την οικογένειά της, έχει στο πλευρό της την παρουσιάστρια Αννίτα Ναθαναήλ, η οποία μέσω μιας μεγάλης πλατφόρμας του εξωτερικού, που αφορά δωρεές σε άτομα που χρήζουν βοήθειας, καλεί όσους θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά για να καλυφθεί ένα μέρος από τα χρήματα για τις χειρουργικές επεμβάσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για να επιστρέψει ακόμη πιο δυνατό το χαμόγελο στα χείλη αυτής της σπουδαίας και δυνατής γυναίκας.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις