Ο Έλληνας πιλότος παραμοτέρ με τις παγκόσμιες διακρίσεις

Ο Δημήτρης Κολλιάκος, 28 μόλις ετών, έχει καταφέρει να κερδίσει παγκόσμιες διακρίσεις κάνοντας το χόμπι του επάγγελμα

Συνέντευξη στην Λυδία Μπέντρος

Κατακτώντας για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές την πρώτη θέση στους ιδιωτικούς αγώνες του Parabatix Sky Racers, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παραμοτέρ που διεξήχθη στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά και πιο πριν το Πανευρωπαϊκό στην Πολωνία, ο Δημήτρης Κολλιάκος ‒σε ηλικία μόλις 28 ετών‒ έχει καταφέρει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα ως πιλότος παραμοτέρ, skydiving και αλεξιπτώτου πλαγιάς.

Η πρώτη γνωριμία με το παραμοτέρ

«Η πρώτη πτήση που πραγματοποίησα εντελώς μόνος μου (ή αλλιώς πτήση solo) ήταν σε ηλικία 11 ετών. Το “μικρόβιο” το απέκτησα από τον πατέρα μου, καθώς ήταν και ο ίδιος πιλότος από το 1993. Επομένως τον έβλεπα και τον ακολουθούσα σε αυτά που έκανε και έτσι ξεκίνησα και εγώ.

Βέβαια, για να ξεκινήσει κανείς να πετά παραμοτέρ μόνος του, θα πρέπει να λάβει πρώτα την απαραίτητη εκπαίδευση στο έδαφος. Έτσι, έπιασα πρώτη φορά αλεξίπτωτο στα χέρια μου 9 χρόνων, επομένως είχα δύο χρόνια που προετοιμαζόμουν για την πτήση μου.

Στην αρχή πάντα ξεκινάς με μικρές πτήσεις, ενώ όσο αποκτάς την εμπειρία που χρειάζεται, τόσο μεγαλώνουν και οι πτήσεις», δηλώνει στο kedenews ο Δημήτρης.

Τα χαρακτηριστικά ενός καλού πιλότου παραμοτέρ

Με χρόνια εμπειρίας, ο Δημήτρης δηλώνει πως «για να είναι καλός ένας πιλότος, θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά, όπως το να είναι καλός χειριστής. Με τον όρο “καλός χειριστής” εννοώ να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση, αξιοποιώντας σωστά τον εξοπλισμό του.

Εκτός από τον χειρισμό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να έχει κανείς γνώσεις θεωρίας για να μπορέσει να τις υλοποιήσει. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρει μετεωρολογία αλλά και τις βασικές τεχνικές πτήσεων. Ουσιαστικά, υπάρχουν πολλά κοινά με τους πιλότους αεροπλάνων. Εφαρμόζονται περίπου οι ίδιοι κανόνες».

Δημήτρης Κολλιάκος πιλότος παραμοτέρ

Το παραμοτέρ στην Ελλάδα

Ωστόσο, ενώ ο Δημήτρης κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα, ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς «θέλει πολύ προσωπική επένδυση και δεν υπάρχει στήριξη από κανέναν».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από δέκα σχολές αλεξιπτώτου πλαγιάς, όμως δεν υπάρχει σχολή παραμοτέρ. Υπάρχει Ομοσπονδία για το άθλημα, υπάρχει κατηγορία παραμοτέρ, υπάρχουν πιλότοι που έχουν δίπλωμα για παραμοτέρ, αλλά ο κανονισμός εκπαίδευσης δεν εφαρμόζεται από την Ομοσπονδία ώστε να υπάρξουν νέοι πιλότοι. Παρ’ όλα αυτά, εάν κάποιος θέλει να γίνει πιλότος παραμοτέρ, μπορεί να εκπαιδευτεί στο πέταγμα αλεξιπτώτου πλαγιάς και μετά να προσθέσει το παραμοτέρ.

Τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώ να φτιάξω μια σχολή πτήσεων slalom, που αφορά ανθρώπους που είναι ήδη πιλότοι ή που θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες, μαθαίνοντας νέες τεχνικές και τρόπους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει με δύο μεγάλες προπονήσεις εθνικών ομάδων στη λίμνη Τριχωνίδα και στόχος μας είναι να φιλοξενούμε κάθε χρόνο τουλάχιστον τρεις φορές εθνικές ομάδες».

Οι στόχοι για το μέλλον

Ο Δημήτρης Κολλιάκος, παρά τις κατακτήσεις του, έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θέτοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Όπως δηλώνει μάλιστα ο ίδιος, «υπάρχουν τρεις κατηγορίες αγώνων στο παραμοτέρ. Οι αγώνες με αποστάσεις, οι αγώνες slalom και οι αγώνες ακροβατικών. Εγώ τώρα ειδικεύομαι στο slalom και θέλω να φτάσω στην επόμενη κατηγορία, δηλαδή των ακροβατικών».

Ο Κολλιάκος στο Πανευρωπαϊκό της Πολωνίας

Πώς μπορεί να ζήσει κανείς αυτή την εμπειρία

Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά δεν είναι. Μάλιστα, ο καθένας έχει τη δυνατότητα από 2 ετών και πάνω να ζήσει μια μοναδική εμπειρία, «πετώντας» ανάμεσα στα σύννεφα… καθισμένος σε μια αναπαυτική καρέκλα. Πρόκειται για μια πτήση που διαρκεί 20 λεπτά και το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε μια καλή φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε το μαγευτικό τοπίο που θα απλώνεται στα πόδια σας.

Εάν, πάλι, κάποιος θελήσει να πετάξει μόνος του παραμοτέρ, θα πρέπει να κάνει μαθήματα ‒τέσσερα τριήμερα για έναν μήνα‒ και από εκεί και πέρα όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει με την καθοδήγηση δασκάλου. Φυσικά, πριν από τη βασική εκπαίδευση θα πρέπει να έχει μάθει όλη την απαραίτητη θεωρία.

Ο Δημήτρης Κολλιάκος σε αγώνες παραμοτέρ στην Κίνα

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις