Εύξεινος Λέσχη: Σώζουν την μητρική γλώσσα των Ποντίων φτιάχνοντας λεξικό

Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει 10.000 ποντιακές λέξεις, οι οποίες μεταφράζονται στη νέα ελληνική γλώσσα

Της Νατάσσας Βουδούρη

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας και έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, μέσα στην οποία καλούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε. Φροντίζουμε να μένουμε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και φυσικά η αυτοαπομόνωση, σε συνδυασμό με το άγχος για τις εξελίξεις στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας. Ωστόσο, πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την κατάσταση υπέρ τους, καθώς γίνονται πιο δημιουργικοί. Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η οποία χρησιμοποίησε την καραντίνα ως σύμμαχο στην προσπάθειά της να εκδώσει ποντιακό λεξικό.

Συγκεκριμένα, στη Βέροια δημιουργήθηκε ένα ποντιακό λεξικό με 10.000 λήμματα, μέσα στην καραντίνα, με φράσεις όπως «Δέβα χαθ, κορονοϊέ», που σημαίνει «άντε εξαφανίσου, κορoνοϊέ».

Το kedenews επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Νικόλαο Τουμπουλίδη, ο οποίος μας εξήγησε πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και ποια είναι τα επόμενα σχέδια του συλλόγου.

Πώς προέκυψε η ιδέα του ποντιακού λεξικού;

Είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος ο οποίος έχει ζωή 65 χρόνια, συγκεκριμένα δημιουργήθηκε το 1955. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα στις πολλές δραστηριότητες του συλλόγου είναι το να εκδίδει κατά καιρούς διάφορα έντυπα. Μέσα από αυτές τις δράσεις λοιπόν εκδίδουμε και βιβλία. Ένα από αυτά ήταν πόθος του προηγούμενου προέδρου, του Κώστα Καμπουρίδη, να φτιάξουμε ένα ποντιακό λεξικό.

Το λεξικό αυτό είναι μια προσπάθεια που την είχε ξεκινήσει ο ίδιος, μαζεύοντας υλικό από τον δάσκαλο «γεροστάθη» Ευστάθιο Τσαντεκίδη-Αθανασιάδη. Αυτός είχε καταγράψει όλο αυτό το υλικό που παρουσιάζουμε εμείς στο βιβλίο μας. Εμείς πήραμε το χειρόγραφο υλικό, το συγκεντρώσαμε και το καθαρογράψαμε και επιβεβαιώσαμε με δύο καθηγητές αν υπήρχαν διαφορές με τον κ. Τσαντεκίδη. Στη συνέχεια, τον τελευταίο χρόνο κάναμε προσπάθειες να εκδώσουμε το πρώτο για εμάς ποντιακό λεξικό.

Τι περιλαμβάνει;

Περιέχει στοιχεία της ποντιακής διαλέκτου. Ως λεξικό έχει αλφαβητική σειρά και εξηγεί όλα τα λήμματα, έχοντας μικρές προτάσεις. Έχει 395 σελίδες και 10.000 λέξεις. Τα ποντιακά δεν είναι δύσκολο να τα μάθει κανείς. Χρειάζεται μόνο να τα μιλάς αργά και καθαρά, γιατί στην ουσία είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα.

Ποντιακό λεξικό

Ως σύλλογος έχετε σκεφτεί κάποια νέα δραστηριότητα;

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας έχει 1.930 μέλη. Αυτό και μόνο δείχνει ότι είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος, ο μεγαλύτερος στη Μακεδονία. Έχουμε 17 τμήματα (νταουλιού, χορευτικά κ.λπ.), που έχουν σχέση με την ιστορία και την παράδοση. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα παιχνίδι κουίζ με πολλαπλές ερωτήσεις και απαντήσεις. Πρόκειται για μια εφαρμογή που οι ερωτήσεις - απαντήσεις θα είναι στα ποντιακά. Η προσδοκία μας είναι να προσεγγίσουμε με αγάπη τις μικρές ηλικίες. Στο μέλλον θέλουμε η εφαρμογή αυτή να έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου από διάφορες χώρες, π.χ. Πόντιοι από Αμερική, Ινδία και Καναδά.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις