Ευσταθία Λιάρου: «Ουδεμία περιβαλλοντική αλλοίωση στην παραλία της Ελαφονήσου»

«Έχουμε ανάγκη από έργα υποδομής, όπως σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας μας» δηλώνει στην «kedenews» η δήμαρχος Ελαφονήσου, Ευσταθία Λιάρου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά από γυρίσματα ριάλιτι σε παραλία της Ελαφονήσου, αλλά και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, μίλησε στην «kedenews» η δήμαρχος Ελαφονήσου, Ευσταθία Λιάρου, ενώ στο τέλος έστειλε το δικό της μήνυμα για τη νέα χρονιά.

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπλαση του δήμου;

Κυρία Θανάση, διανύσαμε μια δύσκολη, κυριολεκτικά πρωτόγνωρη χρονιά, σε πολλαπλά επίπεδα λόγω της πανδημίας. Νομίζω όμως ότι, παρά τα εμπόδια, το αποτύπωμα που αφήνουμε στους δημότες της Ελαφονήσου, και όχι μόνο, είναι αναμφίβολα θετικό. Ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο έργα υποδομής που θα οδηγήσουν σε καθολική αναμόρφωση και ανάπλαση του τόπου μας, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται όλα τα ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πιο συγκεκριμένα, μόλις πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του νέου σχολικού συγκροτήματος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημοπράτησή του.

Την τελευταία ημέρα του έτους, 31/12/2020, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί με το ποσό των 180 χιλ. ευρώ μελέτη ύδρευσης, που θα οδηγήσει σε έργο πνοής, αφού εξετάζονται συνολικά τα θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Προβλέπεται, μάλιστα, αφαλάτωση και επέκταση στους οικισμούς της Παναγίας και του Σίμου.

Εντός Δεκεμβρίου εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου με τίτλο «Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων» και άμεσα θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης.

Στον σχεδιασμό βρίσκονται, ακόμη, η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικής χαράς κ.ά. Να είναι σίγουροι οι δημότες της Ελαφονήσου πως κάνουμε, αλλά και θα κάνουμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε μία από τις πιο όμορφες γωνιές της πατρίδας μας να γίνει λειτουργικότερη και ομορφότερη. Θα το πετύχουμε γιατί δουλεύουμε σκληρά και είμαστε προσηλωμένοι στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις μας.

Η Ελαφόνησος αποτελεί επίγειο παράδεισο. Θεωρείτε ότι δέχεται την επαρκή στήριξη από την Πολιτεία;

Είναι αλήθεια ότι η Ελαφόνησος αποτελεί επίγειο παράδεισο. Είναι κάτι που αποδεικνύεται από τη συνεχή αναγνώριση του νησιού μας, το οποίο χρόνο με τον χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Πιστεύω ότι και από την πλευρά της η Πολιτεία θα το εκτιμήσει έμπρακτα. Μέσα στη χρονιά που η πανδημία έπληξε την πατρίδα μας, καταφέραμε, μόνοι, με μεγάλη προσπάθεια να προωθήσουμε την Ελαφόνησο ως έναν προορισμό ιδανικό για να συνδεθεί κάποιος με τη μοναδικότητα της φύσης του νησιού. Παρότι είμαστε ένας μικρός καλλικρατικός δήμος και δεν υπάρχει άλλος νησιωτικός στον Νόμο Λακωνίας, θέλουμε να «μεγαλώσουμε». Έχουμε ανάγκη από έργα υποδομής, όπως σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας μας. Όλα αυτά τα έχουμε κάνει γνωστά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα στηριχθούμε επαρκώς. Το αξίζουμε, πιστέψτε με.

Ποια είναι η θέση σας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά από γυρίσματα ριάλιτι σε παραλία του δήμου;

Κυρία Θανάση, εκτιμώ την ευαισθησία όσων έχουν αφιερωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειλικρινά, με ικανοποίηση διαπίστωσα πόσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Ελαφόνησο, αν και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είδαμε, από την πλευρά τους, να συμμετέχουν, έστω, στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο δήμος. Ποτέ, βέβαια, δεν είναι αργά για δυνητικές-υπέροχες συνεργασίες ώστε να βγει κερδισμένος ο τόπος μας. Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, θεωρώ ότι ο «θόρυβος» που προκλήθηκε οφείλεται σε λανθασμένες εντυπώσεις. Όσα υποστηρίχθηκαν βασίστηκαν σε εντυπώσεις από πλάνα που έγιναν με τη συνδρομή της τεχνολογίας, χωρίς οι διαμαρτυρόμενοι να έχουν άμεση επαφή με την περιοχή για να διαπιστώσουν αν όντως υπήρξαν παρατυπίες, όπως ισχυρίστηκαν. Η καλύτερη απάντηση ήταν οι επιτόπιες αυτοψίες που διεξήχθησαν την επόμενη ημέρα από τους αρμόδιους φορείς, οπότε και δεν διαπιστώθηκε καμία περιβαλλοντική αλλοίωση.

Παραλία Ελαφόνησος

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο δήμος για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών;

Η δημοτική αρχή από την αρχή της πανδημίας επιδίωξε να μη χάσει ούτε λεπτό στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού. Φροντίσαμε, λοιπόν, να εξοπλίσουμε έγκαιρα το Πολυδύναμο Ιατρείο με το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην κατ’ επανάληψη απολύμανση των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων. Ακόμη, ενημερώναμε διαρκώς τους δημότες, επαγγελματίες και επισκέπτες με έντυπο αλλά και διαδικτυακό ενημερωτικό υλικό, ενώ με την προμήθεια rapid tests ανίχνευσης, για τις ανάγκες του πληθυσμού μας, περιορίσαμε τον κίνδυνο. Δεν σταματήσαμε ούτε μία στιγμή να είμαστε στο πλευρό των υπηρετούντων γιατρών του ΠΠΙ Ελαφονήσου, αλλά των εκπαιδευτικών των σχολικών μας μονάδων. Χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά μας και με καθημερινό διάλογο, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται πρωτόκολλα και πρακτικές κρίσης, που συμβάλλουν ώστε να διατηρούμε ως σήμερα την ταυτότητα «Covid free».

Ελαφόνησος

Τέλος, θα ήθελα το μήνυμά σας για τη νέα χρονιά.

Όπως κάθε άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη, εύχομαι το 2021 να γίνει το έτος που θα αφήσουμε πίσω τις βαριές συνέπειες της πανδημίας. Να μπορέσουμε να βρούμε ξανά τους εαυτούς μας, να ανακτήσουμε την ψυχική μας ηρεμία και τις ισορροπίες με τους ανθρώπους που αγαπάμε και συνεργαζόμαστε. Ως δήμαρχος και αυτοδιοικητικό στέλεχος, ελπίζω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Στην Ελαφόνησο, δε, χρειαζόμαστε όλοι να είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά, για να βαδίσουμε μαζί σε μια κοινή πορεία, με στόχο ένα υγιές μέλλον για τον ευλογημένο τόπο μας.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις