Δέσποινα Μεντεσίδου: «Αξιοποιούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης, όπως και την εθελοντική προσφορά»

Συνέντευξη της αντιδημάρχου Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού Λυκόβρυσης- Πεύκης, Δέσποινας Μεντεσίδου

Του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη 

Συστηθείτε μας, κυρία αντιδήμαρχε…

Λέγομαι Δέσποινα Μεντεσίδου. Είμαι επιχειρηματίας και μητέρα μιας κόρης, αρχιτέκτονα-μηχανικού. Είμαι επίσης ενεργός πολίτης, και από πέρσι τον Σεπτέμβριο δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης- Πεύκης με την ψήφο των συμπολιτών μου, ενώ πριν από ενάμιση μήνα ο δήμαρχός μας Τάσος Μαυρίδης με όρισε αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω συνηθίσει ακόμη την προσφώνηση«αντιδήμαρχε»…

Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης και πανδημία. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίσατε ως δήμος το μεγάλο αυτό πρόβλημα;

Από τις πρώτες ημέρες που εμφανίστηκε ο ιός στην Ελλάδα, το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του δήμου μας προχώρησε στη χορήγηση αντισηπτικών σε όλα τα δημοτικά κτίρια και μασκών σε όλους τους εργαζομένους του δήμου και των Νομικών μας Προσώπων. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, προκειμένου να προστατευτούν δημοτικοί υπάλληλοι και πολίτες.Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Η Κοινωνική Υπηρεσία μας από τον Μάρτιο στήριξε τα Άτομα με Αναπηρία, τους αποκλεισμένους λόγω καραντίνας, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και τους δικαιούχους των κοινωνικών δομών. Οι συμπολίτες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου ή e-mail προκειμένου να εξυπηρετούνται για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, για υγειονομικές υπηρεσίες και για διεκπεραίωση αιτημάτων τους μέσω ΚΕΠ.

Επίσης, συστάθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου τους τελευταίους μήνες παραλαμβάνουν κατ’οίκον τα προϊόντα που δικαιούνται.Τον τελευταίο μήνα αποφασίστηκε, από κοινού με την πρόεδρο του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ Μαριάννα Μαμαλάκη και εμένα, η προσφορά μαγειρεμένου φαγητού σε πολίτες του δήμου που έχουν ανάγκη, με τη βοήθεια των μαγείρων των Παιδικών Σταθμών. Η Κοινωνική μας Υπηρεσία του δήμου, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε συνεργασία με τον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Πεύκης, προσφέρει καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή,εκτός Σαββατοκύριακου, γεύματα - μερίδες φαγητού σε άτομα μοναχικά χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον που λόγω αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης δεν μπορούν να παρασκευάσουν το φαγητό σπίτι τους (προχωρημένη ηλικία, αναπηρία, αστεγία κ.λπ.). Η παραγωγή των γευμάτων γίνεται στην κουζίνα του 1ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Πεύκης από επαγγελματίες μάγειρες.Σε αυτό το διάστημα αξιοποιήσαμε την εθελοντική προσφορά διοργανώνοντας δύο εθελοντικές αιμοδοσίες, ενώ αξιοποιήθηκαν οι προσφορές επιχειρήσεων και συλλόγων προς το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο.Δημιουργήσαμε τα εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα μέσω του Γραφείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης.Η Διά Βίου Μάθηση αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα κάθε πολίτη που επιθυμεί να κατακτά δεξιότητες και γνώσεις σε κάθε ηλικία ή φάση της ενήλικης ζωής του. Για τον λόγο αυτόν ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης(ΓΓΔΒΜ) και διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα σε διάφορες θεματικές ενότητες.Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η διά ζώσης εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, και γι’ αυτό,σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αυτή τη δυνατότητα, ο δήμος διοργανώνει μια σειρά εξ αποστάσεως επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Οι δήμοι την εποχή της δεκάχρονης κρίσης σήκωσαν το βάρος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Εσείς ως δήμος τι κάνετε και εν όψει των εορτών;

Ο δήμος μας έχει μια μακρά παράδοση στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης χρειάστηκε οι δράσεις και οι υπηρεσίες να εμπλουτιστούν, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες που βρέθηκαν σε ανάγκη. Γι’ αυτόν τον λόγο αξιοποιούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, μέσω του οποίου γίνεται διανομή τροφίμων σε συμπολίτες μας που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά.Επίσης, αξιοποιούμε την εθελοντική προσφορά, χάρη στην οποία λειτουργούν δομές, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Κοινωνική Ιματιοθήκη.Εν όψει των εορτών προσφέρουμε εδέσματα για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, δωρο επιταγές, καθώς επίσης και εορταστικά πακέτα που έχουν ετοιμαστεί με ιδιαίτερη φροντίδα για να δοθούν στα άτομα και στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη από χορηγούς,όπως η φαρμακευτική εταιρεία Janssen Cilag, η Χαλβαδοποιία Μαραθώνος «Οικογένεια Χατζηγαβριήλ» και θα μοιραστούν μαζί με τα τρόφιμα της διανομής του Δεκεμβρίου.

Ποια η σχέση σας με τους νέους του δήμου σας; Τι σας ζητούν; Ποια τα προβλήματά τους;

Οι νέοι ζητούν χώρους αθλητισμού και πρασίνου, ζητούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μας βοηθούν να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι. Κυρίως όμως ζητούν δουλειές. Και είναι πολύ στενόχωρο να βλέπεις νέους και νέες στις πιο δημιουργικές ηλικίες να μην έχουν την ευκαιρία να εργαστούν. Ο πήχης από τη σημερινή κυβέρνηση έχει ανέβει, και οι παρεμβάσεις στη στήριξη των ανέργων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,ακόμη και μέσα στην πανδημία,είναι γεγονός.

Δήμοι - κράτος! Ποια η σχέση ανάμεσά τους; Υπάρχει η επαιτεία άλλων εποχών;

Οι οικονομικά νοικοκυρεμένοι δήμοι, όπως είναι ο δικός μας τα τελευταία χρόνια, χάρη στη χρηστή διαχείριση του Τάσου Μαυρίδη, έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν έργα με ίδιους πόρους.Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε συνεργασίες και πηγές χρηματοδότησης για να φέρνουμε σε πέρας μικρά και μεγάλα έργα και να προσφέρουμε υπηρεσίες στους δημότες μας. Ο τομέας στον οποίον δυστυχώς οι Δήμοι έχουν αιτήματα προς το κράτος είναι αυτός του ανθρώπινου δυναμικού, όπου υπάρχει υστέρηση και αυτός των διαδικασιών, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Τι υπόσχεστε, αλήθεια, στους δημότες σας για το υπόλοιπο της θητείας σας;

Υπόσχομαι να εργαστώ σκληρά και να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Υπόσχομαι,επίσης, να συνεργαστώ στενά με τους εργαζομένους στον δήμο και με τους εθελοντές προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης, εθελοντισμού και κυρίως κοινωνικής πολιτικής, που είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας στις ημέρες μας.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις