Εκατό χρόνια συμπληρώνει το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα»

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» συμπληρώνει φέτος τα εκατό χρόνια της λειτουργίας του-Φοιτητές του ΑΠΘ έχουν αναλάβει την καμπάνια για τον εορτασμό-Η διευθύντρια του Ιδρύματος και η υπεύθυνη της καμπάνιας μιλούν στην «kedenews»Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Τα εκατό χρόνια της συγκινητικής προσφοράς συμπληρώνει φέτος το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» το οποίο φιλοξενεί πλέον παιδιά, που για διάφορους λόγους πρέπει να απομακρυνθούν από τη βιολογική τους οικογένεια κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Μια ομάδα εθελοντών φοιτητών και φοιτητριών κυρίως από τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει την καμπάνια για τον εορτασμό των παραπάνω ετών από την ίδρυση της «Μέλισσας» βάζοντας έτσι όλοι μαζί σαν μια «γροθιά» το δικό τους λιθαράκι σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια.

Με αφορμή το εν λόγω εγχείρημα, η διευθύντρια του Ιδρύματος, Βασιλεία Μαύρου και η υπεύθυνη της καμπάνιας και φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καλλιόπη Καλύμνιου,  παραχώρησαν μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην «kedenews».

εξώφυλλο μέλισσα

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1921. Ποια είναι η ιστορία του;

Η «Μέλισσα» ξεκίνησε να λειτουργεί ανεπίσημα το 1916, ως μία προσπάθεια ορισμένων κυριών της πόλης της Θεσσαλονίκης να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες που έρχονταν από τον Καύκασο. Το 1921 συστήθηκε επίσημα «Η Μέλισσα» και το 1922, με τη μικρασιατική καταστροφή, «Η Μέλισσα» ένωσε τις δυνάμεις της μαζί το Ορφανοτροφείο Σμύρνης και  φιλοξένησε τα πρώτα προσφυγόπουλα στο κτήριο επί της οδού Βασ. Όλγας 36. «Η Μέλισσα» έγινε αποκλειστικά ορφανοτροφείο θηλέων το 1940 και συνεχίζει μέχρι σήμερα το έργο της στην προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών. Το 2021 το ίδρυμα κλείνει 100 χρόνια από την επίσημη ίδρυση του.

Σήμερα φιλοξενούνται σε αυτό παιδιά, που για διάφορους λόγους πρέπει να απομακρυνθούν από τη βιολογική τους οικογένεια. Είναι εφικτή η μετάβαση από το καθεστώς της φιλοξενίας σε αυτό της αναδοχής τους;

Ναι, φυσικά. Όποιος επιθυμεί να γίνει ανάδοχος, πρέπει να υποβάλει  ηλεκτρονικά αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής-Υιοθεσίας, στο οποίο εμείς, «Η Μέλισσα», ως φορέας, έχουμε καταχωρήσει τα στοιχεία των παιδιών που φιλοξενούμε.

χρώματα μέλισσα

Πρόσφατα επισκέφθηκε το ίδρυμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλήστε μας γι’αυτό.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο σπίτι μας, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Ο κος Μητσοτάκης ήταν πολύ φιλικός, προσηνής και με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσε τα αιτήματά μας και τα παράπονά μας. Με το ίδιο ενδιαφέρον άκουσε τα παιδιά και μίλησε μαζί τους. Όταν συζητάς με τον πρωθυπουργό, αισθάνεσαι ότι μιλάς με κάποιον που σε νοιάζεται.

Από πού προέρχονται οι οικονομικοί πόροι για την επιβίωση της «Μέλισσας»;

Οι πόροι του Ιδρύματος προέρχονται από το Σωματείο μας και, συγκεκριμένα, από την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του. Επιπλέον, προέρχονται από το Κράτος, μέσω της επιχορήγησης που λαμβάνουμε κάθε χρόνο, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τις δωρεές του κόσμου κι από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, είτε εμείς, είτε άνθρωποι ή εταιρείες για εμάς.

βιβλίο γράμματα

Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών. Πώς μπορεί να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα του ιδρύματος;

«Καθώς μεγαλώνεις θα ανακαλύψεις γιατί έχεις δύο χέρια. Το ένα είναι για να βοηθάς τον εαυτό σου και το άλλο για να βοηθάς τους συνανθρώπους σου», είπε η Audrey Hepburn, πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών. Για να γίνει κάποιος εθελοντής στη  «Μέλισσα», θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια κοινωνική λειτουργό του Ιδρύματος για θέματα εθελοντισμού και να κάνει μία πρώτη συζήτηση μαζί της. Με τον τρόπο αυτό θα ενημερωθεί και θα ακολουθηθεί μετά η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως την έχουμε ορίσει.

Ποιοι στελεχώνουν το προσωπικό;

Στη «Μέλισσα» αυτή τη στιγμή εργάζονται σε σύνολο 19 άτομα, εκ των οποίων τα έξι, είναι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και ξεκίνησε τον Νοέμβριου του 2019.

κορίτσια βρύσες

Με ποιον τρόπο βοηθάτε τα παιδιά που ενηλικιώνονται και αφήνουν πίσω τους τη φιλόξενη αγκαλιά του;

Για όσα κορίτσια το επιθυμούν, μετά την ενηλικίωσή τους μπορούν να μεταβούν στα διαμερίσματα της ημιαυτόνομης διαβίωσης και να συνεχίσουμε παρέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις της «Μέλισσας» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;

Την καμπάνια για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της «Μέλισσας» έχει αναλάβει μία ομάδα εθελοντών φοιτητών, κυρίως από τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός της καμπάνιας είναι η ανάδειξη της ιστορίας της «Μέλισσας» μέσα από τα άτομα που έχουν ζήσει ή που έχουν εργαστεί, εθελοντικά ή επαγγελματικά, σε αυτή. Οι δράσεις της καμπάνιας ξεκινούν από τέλη Ιανουαρίου και η πρώτη δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

καρέκλες χρώματα

Η πρώτη δράση είναι ένας διαδικτυακός διαγωνισμός συγγραφής με θέμα «Η ιστορία μιας Μέλισσας» και αποσκοπεί στο να συστήσει στους μελλοντικούς πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας το έργο της «Μέλισσας». Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από γνωστούς συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, ακαδημαϊκούς του Α.Π.Θ. και εκπροσώπους της «Μέλισσας».

Οι επόμενες δράσεις της καμπάνιας, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, θα προσπαθήσουν να βγάλουν την ιστορία της «Μέλισσας» προς τα έξω μέσα από φωτογραφίας, βίντεο, αληθινές μαρτυρίες και συζητήσεις.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις