Διονύσης Χατζηδάκης: «Οι πολιτικοί να ασχοληθούν με τη δημιουργία και όχι με τη ραδιουργία»

«Ο δήμαρχος πρέπει να δουλεύει για τον κόσμο και να μη δουλεύει τον κόσμο» αναφέρει στην «kedenews» ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης

Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθήνας της Ν.Δ. και πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης μίλησε στην «kedenews» για τη… συνταγή ενός επιτυχημένου δημάρχου μετά από 17 χρόνια θητείας. Αναφέρθηκε στους δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και αποκάλυψε την αδυναμία του πρωθυπουργού, χαριτολογώντας ότι το ελάττωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν καπνίζει!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

στον ΜΑΚΗ ΘΕΟΔΩΣΗ

Το 2012 βραβευτήκατε στην πρώτη εξάδα των καλύτερων αυτοδιοικητικών στην Ευρώπη. Πώς έγινε αυτό το επίτευγμα;

Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών για την Αυτοδιοίκηση και εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ, Χανς Φούχτελ, μας είχε καλέσει στο γραφείο του και όλοι οι δήμαρχοι ζητούσαν χρήματα. Όταν έφτασε σε εμένα, του απάντησα πως δεν θέλω τίποτα, ο δήμος μου είναι πλεονασματικός, εκτελώ τα έργα με ιδίους πόρους και με χειροκρότησε κτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Τότε έφτιαχνα την Πράσινη Διαδρομή, την οδό Αγίου Αλεξάνδρου με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωσα με 1,4 εκατ. ευρώ και επέστρεψα τη διαφορά στο ΕΣΠΑ. Αυτό επικαλέστηκαν για τη βράβευσή μου, γιατί χρησιμοποιώ τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να τονίσω πως υπήρχαν άλλοι δύο δήμοι που έτρεχαν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ οκτώ μήνες πριν από εμένα και είναι νομίζω ακόμα στα δικαστήρια.

Αυτό είναι, λοιπόν, το μυστικό του πιο πετυχημένου πανελλαδικά δημάρχου με τα τεράστια ποσοστά αποδοχής τα 19 χρόνια της διαδρομής σας; Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο υποψήφιο δήμαρχο;

Πράγματι, είχα πάρει 66% την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και θα του έλεγα με μια φράση πως «το ΝΑΙ είναι ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι ΟΧΙ». Ο δήμαρχος πρέπει να δουλεύει για τον κόσμο και να μη «δουλεύει» τον κόσμο. Κρίνεσαι με αυτά που πράττεις και όχι με τα παχιά λόγια. Εμένα με ενδιέφερε να κάνω έργο ορατό και μετρήσιμο και το εκτιμούσαν οι δημότες μου. Η Ν.Δ. έπαιρνε 32% και εγώ το διπλάσιο γιατί δεν τους αντιμετώπισα ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλλά με το να λύνω τα θέματα που τους απασχολούν.

Συναντήσατε τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον νέο εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η άποψή σας; Θα είναι λειτουργικός;

Εκπληρώνεται μια προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και σας αποκαλύπτω πως όταν συντάχθηκε ο νόμος Σκουρλέτη, τον συνάντησα στο γραφείο του. Του εξήγησα πως η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα, αλλά θα διαλύσει τους δήμους. Ότι όσους δήμους δεν μπορείτε να τους κερδίσετε πολιτικά, επιλέγετε σκόπιμα να τους διαλύσετε. Μου είπε πως δεν πρέπει να μιλάω γιατί παίρνω ποσοστά επιπέδου Καντάφι και του απάντησα να με παρομοιάζει καλύτερα με τον Πούτιν.

Ο μεγάλος πόθος και το μεγάλο στοίχημα για την ΚΕΔΕ είναι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ από τους δήμους. Θα τα καταφέρει σε αυτόν τον τομέα η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Σήμερα ο δήμαρχος πρέπει να έχει τις ικανότητες ενός «μάνατζερ», να μπορεί να διαχειριστεί το ΕΣΠΑ, τους ΚΑΠ και όποιες άλλες συνεργασίες με την περιφέρεια.

Πρέπει να έχει πιστοποιημένη τεχνική υπηρεσία και να υποβάλλει ώριμες μελέτες - δυστυχώς ελάχιστοι δήμοι την διαθέτουν. Μέσα στα 17 χρόνια της θητείας μου ως δήμαρχος, παρέδωσα νέο δημαρχείο, ένα μοναδικό αθλητικό κέντρο 30.000 τ.μ. με τεκμηριωμένες μελέτες. Υπάρχει λοιπόν το ελληνικό ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπου πρώτα βρέθηκαν τα χρήματα και μετά ο τρόπος κατανομής τους. Μένει σε κάθε δήμαρχο να αποδειχθεί γρήγορος, αποτελεσματικός, να φτιάξει τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί έγκαιρα και να δημιουργήσει.

Πείτε μου κάτι που δεν προλάβατε να κάνετε τα 17 δημαρχιακά χρόνια σας.

Δεν πρόλαβα να τελειώσω τον Φλοίσβο, παρά μόνο τον απαλλοτρίωσα. Τον είχε πάρει το εστιατόριο «Καστελόριζο» και ήθελε να τον κάνει κέντρο διασκέδασης. Κέρδισα έναν δεκαετή δικαστικό αγώνα και, εκεί που ετοιμαζόμουν να τον μετατρέψω σε Πνευματικό Κέντρο, το επίκεντρο του Πολιτισμού, αρρώστησα. Δεν τα κατάφερα στη χρηματοδότηση ως διατηρητέο, αλλά τώρα ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες και ο νυν δήμαρχος μαζί με τη βοήθειά μου θα προχωρήσει το έργο - σημείο αναφοράς για τον δήμο.

Να ξέρετε πως η φωτεινή πλευρά ενός έργου είναι η ώρα των εγκαινίων, έχει όμως και τη σκοτεινή πλευρά του. Για την πεζογέφυρα του Τροκαντερού που θα μπει στη θέση της στις 25 Φεβρουαρίου 2021, πολεμούσα πεντέμισι χρόνια. Από τις 19 πεζογέφυρες έπεσαν στις έξι, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τράβηξα για να μη μου αποεντάξουν αυτό το έργο, πέρασα από τέσσερις κυβερνήσεις.

Φάκελος «Ελληνικό»: Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο με βάση την ενημέρωσή σας; Θα παραδοθεί έγκαιρα;

Κατά τη διάρκεια κατασκευής της Μαρίνας Φλοίσβου όλοι με έβριζαν πως τα πούλησα στον Λάτση και στον Βαρδινογιάννη, και απαντούσα πως είναι για τον κόσμο. Για το τεράστιο αυτό έργο έχω να πω πως ξεπεράσαμε το τέρας της γραφειοκρατίας, η εταιρεία που το έχει αναλάβει γνωρίζει πως χάνει έσοδα για κάθε καθυστέρηση. Είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα έχουμε ένα «Μανχάταν» στα νότια προάστια, με έξι ουρανοξύστες, καζίνο και όλες τις υποδομές σε τρία με τέσσερα χρόνια. Έλεγα λοιπόν στον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο να αντέξει, γιατί στο τέλος όλοι θα τον υμνούν.

Το επόμενο βήμα σας είναι η προσφορά σας από τη θέση του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ.;

Ο στόχος μου είναι να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος, να λυθούν τα χέρια των δημάρχων, όπου με 43% θα έχουν αυτοδυναμία. Το πλαφόν εισόδου θα είναι στο 3% και η εμπειρία μου λέει πως συνήθως αναλώνονται στα εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ τα κυρίως θέματα ή δεν τα έχουν διαβάσει ή αποχωρούν μετά από τρεις ώρες φιλοσοφικής συζήτησης. Είναι κομβικό ο δήμαρχος να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί ανάλογα.

Ως επιστήθιος φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, μπορείτε να μου πείτε το προτέρημα και την αδυναμία του νυν πρωθυπουργού;

Προσπαθούσα να τον πείσω να γίνει αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά

ελικά πήγε και υπηρέτησε στην Αεροπορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας τρομερά επιμελής άνθρωπος, έχει βαθύτατη μόρφωση, μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες

και κάνει ακόμα και τώρα πρωτογενή εργασία. Ο κορονοϊός διέκοψε την απογείωση της οικονομίας, αλλά ο Κυριάκος κερδίζει την εκτίμηση των Ευρωπαίων, που τον αντιμετωπίζουν ισότιμα. Να έχετε υπόψη σας πως οι αποφάσεις του θα είναι πάντοτε ανθρώπινες, και το απέδειξε στον χειρισμό της πανδημίας, ενώ η αδυναμία του είναι ότι δεν καπνίζει.

Τι εύχεστε ως πολιτικός και ως πολίτης για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι να μη μας διχάσει η πολιτική, είμαστε λίγοι οι Έλληνες και δεν μπορούμε να τσακώνεται ο ένας με τον άλλον. Στο ίδιο κλαδί καθόμαστε, αν κάποιος το πριονίζει θα πέσουμε όλοι. Ως πολιτικός, να έχουμε σύνεση και όχι διχασμό, διαφορετικά θα καταστραφεί η χώρα. Στην Ελλάδα να ασχοληθούμε με τη δημιουργία και όχι με τη ραδιουργία.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις