Άννα Καλογεροπούλου: «Διεκδικούμε όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς»

«Είμαστε υπέρ των συνεργασιών και της αναζήτησης του “κοινού τόπου” προς όφελος των συμπολιτών μας» αναφέρει στην «kedenews» η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

στη ΝΑΤΑΣΣΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου μίλησε στην «kedenews», μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας στη σημερινή πολιτική σκηνή, καθώς και στα επόμενα σχέδιά της.

Κάνοντας µια συνολική αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων σχετικά µε τον κλάδο του τουρισμού, πώς αξιολογείτε την κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Την περσινή χρονιά, με στοχευμένες επιλογές στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, η Πελοπόννησος θεωρήθηκε ασφαλής προορισμός, υπέστη πολύ λιγότερες φθορές και κατέγραψε υψηλό αριθμό επισκεπτών σε σχέση με άλλους προορισμούς τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Με βάση όμως τη γνώση που όλοι εμείς έχουμε για τον τόπο μας και εξετάζοντας όλα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Πελοπόννησος έχει πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς Τουρισμού.

Ο περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας κατ’ επανάληψη την πεποίθησή του πως «Όλα είναι Τουρισμός», έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης του προορισμού σε επίπεδο υποδομών, βελτιώνοντας το οδικό δίκτυο, εξασφαλίζοντας καθαρές πόλεις και οργανωμένες υγειονομικές δομές, συντηρώντας και ενισχύοντας την ανάδειξη και την πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και στα τοπόσημα. Έχουμε τεράστιο πλεονέκτημα εύκολης πρόσβασης από το μεγάλο αστικό κέντρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, και η πλειονότητα των επισκεπτών μας είναι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες οι οποίοι αναζητούν μοναδικές εμπειρίες και παροχές στον τόπο που επισκέπτονται. Με στοχευμένη προβολή, με ανάδειξη όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και διατηρώντας πάντα μια καλή εικόνα του προορισμού ως υγειονομικά ασφαλούς, είμαστε αισιόδοξοι πως η Πελοπόννησος θα διεκδικεί σταθερά όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

H Περιφέρεια έχει περιθώρια για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού;

Το στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση του προορισμού μας τα προσεχή έτη περιλαμβάνει ανάδειξη της διαθεματικότητας των εμπειριών που αναζητούν οι επισκέπτες, όπως ο πεζοπορικός, ο αλιευτικός, ο φυσιολατρικός, ο πολιτιστικός, ο ιατρικός και, φυσικά, ο γαστρονομικός τουρισμός, μιας και είμαστε η περιφέρεια με το πιο πλούσιο καλάθι ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Ήδη υλοποιείται μια καμπάνια για τον αλιευτικό τουρισμό και παρότρυνση των αλιέων να αδειοδοτηθούν ώστε με το πλεονέκτημα της ακτογραμμής της Πελοποννήσου και το μοναδικό φυσικό κάλλος να μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες αυτή τη μοναδική βιωματική εμπειρία, ενισχύοντας πρόσθετα και το εισόδημά τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Επιθυμούμε να περάσουμε το μήνυμα στους επισκέπτες πως είμαστε η πιο ολοκληρωμένη τουριστική περιφέρεια, με απίστευτο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο σε ένα μόνον μέρος. Για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, δημιουργούμε νέα θεματικά προϊόντα και εμπειρίες. Θα εφαρμόσουμε μια άρτια στρατηγική marketing με έμφαση στο ψηφιακό περιεχόμενο και σκοπό τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της περιφέρειάς μας ως τουριστικού προορισμού. Προχωράμε σε παραγωγή τουριστικού περιεχομένου το οποίο θα ενισχύσει την τουριστική εμπειρία και θα τη συνδέσει με τα παγκόσμιας αξίας μνημεία-τοπόσημα. Στηρίζουμε τις αερομεταφορές με προωθητικές καμπάνιες. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και βελτιώνουμε την απόδοση των δαπανώμενων πόρων. Απώτερος στόχος μας είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της ημερήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης, η αύξηση των διανυκτερεύσεων και η αύξηση του συνολικού αριθμού επισκεπτών.

Έχουν αναπτυχθεί διαπεριφερειακές συνεργασίες;

Είμαστε υπέρ των συνεργασιών και της αναζήτησης του «κοινού τόπου», προς όφελος των συμπολιτών μας και της ευημερίας και προόδου του τόπου μας. Ο τουρισμός, εκ της φύσης του, αποτελεί πεδίο κατάλληλο για συνεργασία και σύμπνοια. Πέραν των δράσεων τουριστικής προβολής, οι οποίες συνάδουν με τους στόχους που επιδιώκονται σε εθνικό επίπεδο, ήτοι με τις πολιτικές του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, γίνονται και κοινές ενέργειες σε επίπεδο διαπεριφερειακών συνεργασιών όπως η περσινή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ιατρική Σχολή Κρήτης για εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να αποκτήσουν όλες τις δεξιότητες και γνώσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Επίσης, συζητείται η δυνατότητα συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάδειξη και προστασία της Νέδας, η οποία αποτελεί περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης και για τις δύο όμορες περιφέρειες.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η θέση της γυναίκας στη σημερινή πολιτική σκηνή και πόσο ισότιμα συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα κοινά;

Οι γυναίκες έχουν καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να ξεπεράσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των πολιτών για το αν μπορούν να διοικήσουν σε υψηλόβαθμα αξιώματα στον επαγγελματικό και πολιτικό βίο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξεκινά συνήθως από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, που αναγκάζουν τις γυναίκες να έχουν πολύ πιο περιορισμένο χρόνο σε σχέση με τους άνδρες. Δείτε όμως και εμένα... (όπως και τόσες άλλες συναδέλφους μου): μεγαλώνω δύο παιδιά, είμαι εργαζόμενη, μου έχουν ανατεθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και καθήκοντα για τον τουρισμό και καταφέρνω να είμαι πάντα στις υποχρεώσεις μου παρούσα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει από το κράτος υποστήριξη της εκλογής γυναικών σε όλα τα αιρετά και πολιτειακά όργανα, με στόχο την εξάλειψη των στερεοτύπων εις βάρος του γυναικείου φύλου και, φυσικά, στήριξη σε επίπεδο κοινωνικών υποδομών για τις εργαζόμενες μητέρες. Εξάλλου, σε ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές υπηρεσίες, την Παιδεία, αλλά και την εξωστρέφεια, οι γυναίκες δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία και ειλικρίνεια σε σχέση με τους άνδρες, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στην οικονομική πολιτική!

Η θετική συμβολή των γυναικών και η ισότιμη συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα κοινά αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικές και επωφελείς για την κοινωνία και κοινωνική συνοχή εν γένει.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις