Αντώνης Αυγερινός: Αναζωπυρώνουμε το δέος που ένιωθαν οι Έλληνες για τον Ερυθρό Σταυρό - Συνέντευξη του Προέδρου του ΕΕΣ στο kedenews

 

Ο Προέδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνης Αυγερινός σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο kedenews αποκαλύπτει πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19 κατάφερε να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ και να προσφέρει καίριες υπηρεσίες σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

Της Φλώρας Κριεκούκη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγερινός αναφέρεται στα σοβαρά ζητήματα της αιμοδοσίας και πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτήν την διαδικασία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντησή του για τους τρόπους με τους οποίους ο ΕΕΣ επιχειρεί να ενδυναμώσει το εθελοντικό κίνημα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού:

Με ποιους τρόπους  ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει καλύψει λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έχει αποσυμφορήσει το ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας; 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19, συνέχισε, εντατικοποίησε και πολλαπλασίασε τις δράσεις παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πετυχαίνοντας να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ μέσα από προγράμματα και δράσεις που υλοποιούνται από τις  Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του Τομέα Υγείας σε Αθήνα και 28 Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ.

Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές είναι:

  1. Παρουσία του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού του ΕΕΣ, με κινητές ομάδες υγείας όπου παρίστανται καθημερινά παρέχοντας υπηρεσίες υγείας, σε Δομές Φιλοξενίας μετακινούμενων πληθυσμών, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και με ομάδα υγείας εξυπηρετώντας τις Δομές Φιλοξενίας στον Αστικό ιστό της Αττικής.
  2. Μέσω των σταθερών Δομών του, όπως οι Εκπαιδευτικοί Υγειονομικοί Σταθμοί, παρέχονται υπηρεσίες υγείας, δράσεις για την Προαγωγή της Υγείας και της Υγιεινής, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
  3. Μέσω των Υπηρεσιών Νοσηλείας στο Σπίτι, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με την παροχή υπηρεσιών υγείας κατ΄ οίκον, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και εξερχόμενους από νοσηλευτικά ιδρύματα.
  4. Στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο διασποράς της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιούνται δράσεις ενεργητικής επιτήρησης στα σημεία εισόδου αρχαιολογικών χώρων Αττικής και Περιφέρειας, σε Δικαστικά Μέγαρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υποθηκοφυλακείο, σε Σωφρονιστικά καταστήματα και σε νοσοκομεία. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις κοινού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού και την ορθή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.
  5. Επίσης διενεργούνται πλέον σε καθημερινή βάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid - 19 (rapid test) σε Δικαστικά Μέγαρα της Αττικής, δράση που θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των δράσεων που υλοποιεί ο Ε.Ε.Σ. από την έναρξη αυτής της φοβερής πανδημίας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθεί αρωγός της Ελληνικής κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για αίμα. Πως ανταποκρίνεται ο ΕΕΣ μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα και να πετύχει τους στόχους του; 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Περιφερικά Τμήματα συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και επιτήρησης μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ) ώστε να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα αίματος. Ειδικά σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, που ο φόβος των πολιτών είναι δικαιολογημένος να πλησιάσουν τα νοσοκομεία και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας έχουν επίπτωση στην προσέλευση των αιμοδοτών, και προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα και να πετύχει τους στόχους του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνεργάζεται με τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα. Οργανώνει και συντονίζει εθελοντικές αιμοδοσίες την εποχή του covid-19, τηρώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο και προσαρμόζει τις εξορμήσεις των εθελοντικών αιμοδοσιών σε ασφαλή περιβάλλον για τους αιμοδότες εκτός νοσοκομείου, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί πολίτες που επιθυμούν να αιμοδοτήσουν στον εργασιακό τους χώρο.

Επιπλέον ενισχύει και επιβραβεύει τους εθελοντές αιμοδότες να αιμοδοτούν συστηματικά τρεις φορές ετησίως. Εκπαιδευμένοι εθελοντές με την καθοδήγηση προσωπικού εφαρμόζουν πιστά τα τηρούμενα μέτρα για ασφαλή αιμοδότηση ώστε να μην κινδυνέψει καμία ζωή και να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα αίματος.

Έχετε αναδειχθεί σε βασικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ στο Προσφυγικό ενώ πρωταγωνιστείτε με την παροχή βοήθειας σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς και πλημμύρες. Γιατί επιμένουν, ορισμένοι μηχανισμοί, να κλονίσουν τα θεμέλια του ΕΕΣ;

Η άμεση ανταπόκρισή μας στις σύγχρονες κοινωνικές και υγειονομικές εξελίξεις απέδωσε στον Ε.Ε.Σ. έναν ενεργό ρόλο στην προαγωγή υγείας. Εν μέσω πανδημίας και ως κύριος συνεργάτης του ΕΟΔΥ σε όλο το Προσφυγικό, σε συνδυασμό με την άμεση παρουσία μας σε καταστροφές από σεισμούς και πλημμύρες, τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το Μεταναστευτικό και πολλά άλλα, καθιστούν τον ΕΕΣ κύριο πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα ήταν κουραστικό να απαριθμήσω την πληθώρα δράσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς ο όγκος τους είναι τεράστιος. Θεωρώ όμως υποχρέωση να σταθώ στην πρωτοποριακή αντίληψη, στη χρηστή διαχείριση, στην ορθολογική αξιοποίηση εθελοντών και επαγγελματικού προσωπικού, καθώς και στην απομάκρυνση των αναχρονιστικών μεθόδων, οι οποίες είχαν εξελιχθεί σε «καρκίνωμα» για τον Οργανισμό μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα αλλά απαίτηση των πολιτών και όλων των Ερυθροσταυριτών.

Δεν θα επιτρέψουμε τον ‘’ακρωτηριασμό’’ του ΕΕΣ. Δεν έχουν  θέση εντός του Οργανισμού όσοι θέλουν τη διατήρηση ενός αντιπαραγωγικού θερμοκηπίου, ξεκαθαρίζει ο κ. Αυγερινός

Οι αλλαγές αυτές όμως συναντούν συχνά αντιδράσεις από τους γνωστούς θιασώτες του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίοι παρουσιάζονται για πολλοστή φορά με τη γνωστή δήθεν κουλτούρα που παράγει μόνο αδιέξοδα, πολέμιοι της παραγωγικής δημιουργικότητας και αρνητές των όποιων αλλαγών, δακτυλοδεικτούμενοι πλέον για την προσπάθεια διατήρησης ενός αντιπαραγωγικού θερμοκηπίου στον Οργανισμό.

Σε στενή και άρρηκτη σχέση με το παρελθόν, δρουν υπογείως για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών τους, αποσιωπώντας το βαρύ τίμημα που επέφεραν οι σκοπιμότητες των πράξεών τους και αδιαφορώντας για το μείζον ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης του Ερυθροσταυρικού Δικαίου. Μεθοδεύουν εδώ και χρόνια τον ακρωτηριασμό του ΕΕΣ για δικά τους οφέλη, δρώντας με αναχρονιστικές πρακτικές, με τις οποίες προσπαθούν να παραμείνουν στο προσκήνιο. Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι ο ΕΕΣ είναι πλέον θωρακισμένος ώστε να αναχαιτίσει αξιόμεμπτες πρακτικές και προστατεύεται επαρκώς από τις παθολογικές εκδηλώσεις εσωστρέφειας και επιστροφής στο παρελθόν.

Ποιο είναι το νέο σύγχρονο προφίλ που θέλετε να δημιουργήσετε για τον ΕΕΣ;

Το αυστηρά ανθρωπιστικό μας έργο επιβάλει να κάνουμε βήματα προόδου, αλλιώς θα παραμείνουμε στην πρότερη κατάσταση που οδήγησε τον Ε.Ε.Σ. σε αδιέξοδες ατραπούς. Στόχος μας είναι το δέος που ένιωθε κάθε Έλληνας «μπροστά» στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες  ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις, στις οποίες ήταν πάντα πρωτοπόρος. Θέλω έναν Ε.Ε.Σ. σύγχρονο, καινοτόμο, αλληλέγγυο που θα είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου που δυστυχεί και τον χρειάζεται. Θέλω ένα διάφανο, καθαρό Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, απόλυτα αποτελεσματικό στο έργο του και αντάξιο της λαμπρής ιστορίας που η αίγλη της ακόμα απηχεί στο σήμερα. Θέλω τον Ερυθρό Σταυρό να είναι το σύμβολο της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας μας. Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η ενδυνάμωση  της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε φαινόμενα περιθωριοποίησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων και η διδασκαλία στη νεολαία διαφόρων σύνθετων εννοιών, όπως η διαφορετικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός.

Πως σκοπεύετε να ενδυναμώσετε το εθελοντικό «ρεύμα» και να προσελκύσετε περισσότερα νεαρά άτομα να ενταχθούν σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια;

Η σημασία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία του ατομισμού και της κατανάλωσης αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς εκφράζει την κοινωνική ευθύνη του ενεργού πολίτη έναντι των συνανθρώπων του. Οι δράσεις εθελοντισμού και η αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αυτές αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα της μετάβασης της κοινωνίας σε κοινωνία υπεύθυνων πολιτών όπου οι πολίτες από απλοί χρήστες ή κριτές των δρώμενων γίνονται υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες του κόσμου που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού μέλλοντος για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη από εθελοντές με ευγενής άμιλλα που θα θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς, εθελοντές που θα καθοδηγούν, θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν τους καινούριους ώστε να εμπεδώσουν το νέο μήνυμα που θέλουμε να διοχετεύσουμε παντού. Παρακαλώ θερμά τις νέες και τους νέους μας να γίνουν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να συμπορευθούμε όλοι μαζί στον ωραίο δρόμο του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις