Νικόλαος Σουλιώτης: Περισσότερα έργα τα επόμενα χρόνια για όλους τους δήμους

«Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον δημότη για τα μικρά ή και τα μεγαλύτερα προβλήματά του, όπως το κάνουμε τα τελευταία χρόνια»

Ο πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος και δήμαρχος Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης μίλησε στο kedenews για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις κινήσεις που ακολουθεί η ΠΕΔ για την «πράσινη» ανάπτυξη.

Συνέντευξη στη Νατάσσα Βουδούρη

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Καρπενησίου για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών;

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο δήμος κινήθηκε από την αρχή της πανδημίας στη στήριξη των δημοτών με παροχή αγαθών και υπηρεσιών στο σπίτι όσων νοσούσαν ή ήταν σε καραντίνα ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες με ένα μόνο τηλεφώνημα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Προχώρησε σε τακτικές απολυμάνσεις κτιρίων και δημόσιων χώρων. Υποστήριξε την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων εξασφαλίζοντας προσωπικό και υλικά καθαριότητας. Στήριξε τις δομές υγείας (Νοσοκομείο Καρπενησίου) σε ό,τι του ζητήθηκε. Εξασφάλισε δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε εργαζομένους και πολίτες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Διευκόλυνε τους δημότες στη μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Παρείχε ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους που είχαν προβλήματα.

Μπορείτε να μου ιεραρχήσετε τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης σας; Ποια τα σχέδιά σας για αυτά;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας αφορά στην πολύ μεγάλη ανεργία των νέων, με συνέπεια την αναζήτηση εργασίας εκτός δήμου. Μέσα από τα έργα που εκτελούμε δίνουμε στην τοπική αγορά θέσεις εργασίας. Βελτιώνοντας τις υποδομές στηρίζουμε τους δασεργάτες, τους κτηνοτρόφους και όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Προβάλλουμε τον τόπο μας, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η υπογεννητικότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε από τις πιο γερασμένες περιοχές της Ευρώπης.

Ο δήμος στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια με την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων και απορρόφηση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Λειτουργεί ειδικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης όλων των παιδιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών των σχολείων. Έχουμε απαλλάξει όλες τις πολύτεκνες οικογένειες από τα δημοτικά τέλη. Συνεργαζόμαστε με την HOPEgenesis και την εταιρεία Γιώτης και στηρίζουμε όποιο νέο ζευγάρι θέλει να αποκτήσει παιδί, με την κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, τοκετού και διατροφής του παιδιού για τρία χρόνια.

Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αντιμετώπιση των δύο προηγούμενων προβλημάτων. Παρόλο που αυτά τα έργα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου, συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις και έργα από την περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία που θα βελτιώσουν τις προσβάσεις και θα μας βγάλουν από την απομόνωση.

Τι υπόσχεστε στους δημότες σας για το υπόλοιπο της θητείας σας;

Η θητεία που διανύουμε σημαδεύτηκε μέχρι σήμερα από την πανδημία, η οποία μας άλλαξε τις προτεραιότητες και μας ανάγκασε να λειτουργήσουμε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι πολύ σύντομα θα μπούμε σε μια κανονικότητα που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την πραγμάτωση των στόχων. Η ένταξη και εκτέλεση έργων με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί κυρίαρχο στόχο για το επόμενο διάστημα. Σημαντικά έργα που βελτιώνουν την ύδρευση άλλα και την ποιότητα του νερού, έργα αποχετεύσεων και επεξεργασίας των λυμάτων, έργα αξιοποίησης ΑΠΕ, έργα βελτίωσης των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, νέες παιδικές χαρές, αξιοποίηση ηλεκτροκίνησης, είναι μερικά από αυτά που έχουμε σχεδιάσει και υποβάλει για χρηματοδότηση. Τα επόμενα χρόνια ο δήμος θα είναι ένα εργοτάξιο. Αυτονόητο είναι πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον δημότη για τα μικρά ή και τα μεγαλύτερα προβλήματά του, όπως το κάνουμε τα τελευταία χρόνια.

Δημαρχείο Καρπενησίου

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας…Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπλαση των δήμων;

Η ΠΕΔ δεν εκτελεί έργα σε δήμους, όμως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τεκμηριωμένες θέσεις και συνεχή διεκδίκηση πετύχαμε διπλασιασμό των πόρων του νέου ΠΕΠ 2021-2027 για τη Στερεά Ελλάδα (από 193 σε 402 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει περισσότερα έργα για τα επόμενα χρόνια για όλους τους δήμους.

Επίσης, συμμετέχουμε ενεργά στη διαβούλευση για το νέο ΠΠΑ, προϋπολογισμού πάνω από 200 εκατ., για έργα που αφορούν όλους.

Συμμετέχουμε στον αναπτυξιακό οργανισμό της περιφέρειας και της ΠΕΔ, δημιουργώντας ένα εργαλείο που θα στηρίξει τους δήμους και περισσότερο τους μικρούς και υποστελεχωμένους στην ωρίμανση μελετών και στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων

Πώς αντιμετωπίζετε το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας;

Συνεργασία, ανταλλαγή καλών πρακτικών, διεκδίκηση πόρων, κοινές δράσεις προβολής προβλημάτων, περιφερειακή συνεργασία, δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.

Ποιες είναι οι κινήσεις που ακολουθεί η ΠΕΔ για την «πράσινη» ανάπτυξη;

Οι δήμαρχοι στο σύνολό τους τάσσονται υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης των ΑΠΕ. Είναι όμως αντίθετοι στην άναρχη τοποθέτηση και υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών σε ορισμένες περιοχές και πολύ περισσότερο όταν οι αποφάσεις και οι αδειοδοτήσεις δίνονται χωρίς οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη δυνατότητα να έχουν αποφασιστικό λόγο.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις