Π. Φιλίππου: «Φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες δεν μπαίνουν στο δήμο Σαρωνικού»

Φιλίππου - Δήμαρχος Σαρωνικού

Την κάθετη αντίδραση του στο ζήτημα που έχει προκύψει με την δημιουργία πάρκου με ανεμογεννήτριες διατυπώνει στην συνέντευξη του στην «KEDE NEWS» ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι αρνητικός στην ανάπτυξη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μανουσακάκη

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φιλίππου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μονάδα καύσης απορριμμάτων στην πόλη του τονίζοντας μάλιστα ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κρίνει θετικά μια τέτοα μονάδα έχει πολλά λάθη…

Πρόσφατα εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής εναντίον της εταιρείας που σχεδιάζει να κατασκευάσει αιολικό σταθμό στο Πάνειο όρος. Τι περιμένετε από αυτή την απόφαση;

Την 1η Ιουνίου εκδικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου τα ασφαλιστικά μέτρα αλλά και η κύρια παρέμβαση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Καλυβίων. Μέχρι την οριστική απόφαση της δικαιοσύνης, διατηρείται σε ισχύ η προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει σε εργασίες εγκατάστασης. Βλέπετε, πάει να δημιουργηθεί ένα κύμα διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες, που σιγά σιγά αποκτάει κινηματικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί οι χωροθετήσεις γίνονται χωρίς να υπάρχει ένα λειτουργικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανεμογεννήτριες.

Δήμος Σαρωνικού

Η επιστημονική κοινότητα υποδεικνύει ότι το ενεργειακό μείγμα πρέπει να αλλάξει, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα σταδιακά να καταργηθούν και τη θέση τους να πάρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση που είναι ήδη εδώ. Αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν βάσει ενός ορθολογικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί τις ΑΠΕ χωρίς να χωροθετεί φαραωνικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών σε περιοχές ΝATURA, σε παρθένα δάση ή σε περιοχές με ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Ασφαλώς όλος αυτός ο σχεδιασμός χρειάζεται διαβούλευση με τους πολίτες.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών και εκδημοκρατισμός της ενεργειακής μετάβασης. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε τίποτα και δυστυχώς τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά για όλους.

Ποια επιχειρήματα επικαλείται ο δήμος Σαρωνικού προκειμένου να μην λειτουργήσει αιολικός σταθμός στο Πάνειο όρος;

Η επίδικη έκταση ανήκει σε περιοχή προστασίας ορεινών όγκων, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 2003, και κατά συνέπεια απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παράλληλα, βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή και οι εργασίες της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ, πραγματοποιούνται χωρίς να έχουν συνταχθεί αναγκαίες προβλεπόμενες μελέτες. Ιδιοκτήτης και νομέας της περιοχής είναι οι κάτοικοι των Καλυβίων, δια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, οπότε οι ενέργειες της εταιρείας πραγματοποιούνται χωρίς νόμιμο δικαίωμα. Ως κοινωνία είμαστε σε εγρήγορση μέχρι να τελειώσει η μάχη αυτή.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά οι αιολικοί σταθμοί ή τα αιολικά πάρκα τοποθετούνται με γνώμονα τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την καταλληλότητα των περιοχών και τη διαβούλευση με τους κατοίκους. Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει οριοθετήσεις των περιοχών όπου μπορούν να χωροθετηθούν ανεμογεννήτριες. Όλος ο προοδευτικός κόσμος είναι υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο η αυθαιρεσία και η απουσία προγραμματισμού, πρέπει να σταματήσει.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στο δήμο σας σχεδιάζεται η εγκατάσταση «Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής από Βιορευστά» και σ’ ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια το εν λόγω θέμα αποτέλεσε αφορμή για οξεία αντιπαράθεση. Ποια η θέση της δημοτικής αρχής για το θέμα;

Εμείς εξαρχής απορρίψαμε με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο τη δημιουργία μονάδας καύσης βιορευστών, λίγα μόλις μέτρα από τον κύριο οικισμό των Καλυβίων. Μας έφεραν για γνωμοδότηση μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ήταν παρωχημένη, ελλιπής και λανθασμένη. Όχι μόνο προτείνει τη λειτουργία της μονάδας σε περιοχή όπου οι ισχύουσες διατάξεις το απαγορεύουν ρητά, αλλά ρυπαίνει και την ατμόσφαιρα με βλαβερά αέρια. Βέβαια, η εταιρεία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι οι εκπομπές θα είναι εντός των προβλεπομένων ορίων.

Δήμος Σαρωνικού

Όμως η εγκατάσταση θα είναι βορειοδυτικά του χωριού και τα μετεωρολογικά στοιχεία που οι ίδιοι επικαλούνται δείχνουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή θα φέρνουν όλες τις εκλύσεις μέσα στον οικισμό. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Επίσης η ΜΠΕ στηρίζεται σε δεδομένα ανύπαρκτα. Για παράδειγμα αναφέρεται σε λειτουργία λατομείων, τη στιγμή που τα λατομεία έχουν διακόψει την λειτουργία τους χρόνια πριν. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εγκατάσταση είναι εκτός του οράματος και του σχεδιασμού ανάπτυξης του τόπου με όρους αειφορίας, προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος.

Όπως ήταν λογικό εμείς γνωμοδοτήσαμε αρνητικά για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και δεν μείναμε εκεί: Αποφασίσαμε την αποστολή υπομνήματος στην Περιφέρεια και δεσμευτήκαμε δημοσίως ότι θα προσφύγουμε νομικά στην περίπτωση που εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Όταν συζητήθηκε το θέμα στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο υποστηρίξατε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είχε απασχολήσει ξανά τον δήμο και μάλιστα είχε δοθεί «πράσινο φως» στην εγακάσταση. Τι είχε συμβεί;

Πράγματι, το ζήτημα είχε πρωτοεμφανιστεί το 2015, κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, χωρίς όμως τότε να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατασκευής της μονάδας καύσης βιορευστών. Αντιθέτως, η τότε διοίκηση με πράξεις και παραλείψεις είχε ανοίξει διάπλατα το δρόμο εγκατάστασής της στην περιοχή μας. Θέλω να διευκρινίσω εδώ ότι χαιρετίζω την, έστω αργοπορημένη, αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης σε αυτά τα ζημιογόνα για την περιοχή μας επιχειρηματικά σχέδια.

Επίσης χαιρετίζω την ομόφωνη απόρριψη της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο. Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία μιας εγκατάστασης που δεν πληροί τα εχέγγυα περιβαλλοντικής προστασίας και αντίκειται στη βούληση των κατοίκων. Και δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να αποτρέψουμε σχεδιασμούς που γίνονται ερήμην των πολιτών.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις