Μ. Βορίδης: "Θα γίνουμε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση και όχι μόνο στα λόγια"

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγεί αποκλειστικά στην kedenews πως απόλυτος στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων

Η ελληνική αγροτιά στο προσκήνιο! Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, τιμά με την παρουσία του το πρώτο φύλλο της Κedenews με μία αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη έκθεση της Agrotica, ο υπουργός τονίζει για μία ακόμη φορά δυνατά πως αυτή θα είναι η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση όλων των εποχών! Εξηγεί τους στόχους και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του και ενημερώνει για τα πεπραγμένα των πρώτων μηνών της θητείας του.

Στους ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΗ και ΕΥΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

-Κύριε Βορίδη, μία παθογένεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ότι η ελληνική περιφέρεια ήταν πάντα στο παρασκήνιο, σε σχέση με την Αθήνα που ήταν στο προσκήνιο. Είναι η σημερινή κυβέρνηση η πρώτη που έχει βάλει στόχο την πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη;

Στόχος της Κυβέρνησης μας και δικός μου προσωπικά είναι να γίνουμε η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα. Πάνω στο στόχο αυτό εργαζόμαστε ακατάπαυστα και μεθοδικά, προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να βρεθεί εκεί που πραγματικά αξίζει.

Αγρότες στις επάλξεις κλείνουν τους δρόμους! Παραδοσιακή ελληνική συνήθεια την οποία αντιμετωπίζει κάθε κυβέρνηση. Αισθάνεσαι πως κατά τη δική σας θητεία αυτό θα αποφευχθεί και πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την πάντα απαιτητική κοινότητα των Ελλήνων αγροτών σε περίπτωση που εγείρει αιτήματα φορολογικής, ασφαλιστικής ή και άλλης φύσης, στα οποία τα οικονομικά του κράτους δεν είναι σε θέση να τα ικανοποιήσουν.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι δική μου δουλειά να πω στους αγρότες τι θα πράξουν. Εντούτοις, ανάλογα με τα θέματα που θέτεις, προφανώς κρίνεσαι. Δηλαδή κρίνεται ο καθένας ο οποίος στο δημόσιο χώρο και στο δημόσιο λόγο τοποθετείται με οποιονδήποτε τρόπο. Άρα έχει μια σημασία ποια ζητήματα τίθενται και έχει μια σημασία το να αξιολογείς αν κάθε φορά ο παραλήπτης του μηνύματος που θέλεις να δώσεις, δουλεύει προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, η όχι. Εγώ δεν θέλω να πω τι πρόκειται να κάνει ο καθένας, η αίσθηση που αποκομίζω είναι πώς ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε. Και νομίζω ότι σε ένα ορισμένο βαθμό -δεν ξέρω σε ποιον-, ελπίζω τουλάχιστον αυτό να εκτιμάται. Με συγκεκριμένους τρόπους το κάνουμε, δεν το κάνουμε επικοινωνιακά. Όταν κάναμε τη ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά αυτό ήταν μια ρύθμιση που ούτε είχαμε δεσμευτεί να την κάνουμε, ούτε είχαμε υποχρέωση πολιτική από τις εξαγγελίες μας να την κάνουμε και αντιθέτως αυτά τα οποία είχαμε πει ότι θα κάνουμε, τα κάνουμε. Και υπενθυμίζω ότι για αυτά έχουμε νομιμοποίηση.

-Ορίσατε πρόσφατα ως κομμάτια της στρατηγικής σας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής βασικών αγροτικών προϊόντων την ελάττωση των φορολογικών συντελεστών, την παρέμβαση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και την αλλαγή του απαρχαιωμένου αρδευτικού μοντέλου. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση;

Όλα όσα αναφέρατε εντάσσονται στο πλαίσιο μείωσης του κόστους παραγωγής που αποτελεί κεντρικό στόχο του σχεδιασμού μας. Στο θέμα των φορολογικών συντελεστών η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μειώσει ήδη τον ΕΝΦΙΑ, έχει διατηρήσει το αφορολόγητο στα περσινά επίπεδα και έχει μειώσει τη φορολογία των ομάδων παραγωγών στο 10%. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει προς τους οινοπαραγωγούς την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Εμείς από την πλευρά μας ως Υπουργείο περάσαμε τροπολογία στον ισχύοντα νόμο με την οποία ο αγρότης μπορεί πλέον να διοχετεύει το πλεόνασμα της ιδιοπαραγόμενης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ποσοστού 75% στον ΔΕΔΔΗΕ. Σε ό,τι αφορά τα αρδευτικά έργα που αναφέρατε, έχουμε ήδη «ξεκλειδώσει» 8 αρδευτικά έργα στην Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση, σε κεντρικό επίπεδο, των αρδευτικών υδάτων μέσα από μεγάλα έργα υποδομών εξετάζουμε συνολικά 30 αρδευτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, έχουμε ανοίξει έναν μεγάλο διάλογο για την αξιοποίηση των υπέργειων υδάτων μέσα από μία φιλοπεριβαλλοντική σκοπιά, ο οποίος, εφόσον ευοδωθεί θα δώσει ένα τέλος στην ερημοποίηση από την οποία κινδυνεύουν τεράστιες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία.

-Πολλές οι πληγές της αγροτιάς τα τελευταία χρόνια από τις φυσικές καταστροφές - λόγω ίσως και της κλιματικής αλλαγής. Το υπουργείο σας κατά πόσο είναι αρμόδιο για τη θωράκιση των αγροτικών μονάδων κι αν υπάρχει στην ατζέντα σας κάποια πιθανή πρωτοβουλία τέτοιου τύπου, προκειμένου να γλιτώσει το ταμείο της χώρας από αποζημιώσεις.

Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες στη χώρα μας και ως εκ τούτου και το εισόδημα των παραγωγών μας. Αρμόδιος για τα θέματα των αποζημιώσεων είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως τα 4 τελευταία χρόνια εμφανίζεται ελλειμματικός. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει 170 εκατομμύρια έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να διατηρεί ένα αποθεματικό της τάξεως των 12 εκατομμυρίων ευρώ και μένουν 158 εκατομμύρια για να καλύπτει αποζημιώσεις. Την τελευταία τετραετία οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου ο ΕΛΓΑ μπαίνει μέσα 40 με 50 εκατομμύρια κάθε χρόνο, γεγονός που γεννά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του. Έχουμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να εντάξουμε την ιδιωτική ασφάλιση στις γεωργικές αποζημιώσεις. Στο τέλος της μέρας, όταν και θα έχουμε τελειώσει μία περίπλοκη και δύσκολη αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ θα φέρουμε μία ριζική λύση προς όφελος των αγροτών μας προκειμένου αυτοί να αποζημιώνονται γρηγορότερα, να λαμβάνουν προκαταβολή, να καλύπτονται περισσότερες ζημίες και αυτό το σχέδιο είναι και προσωπικό μου στοίχημα. Με λίγα λόγια στόχος μας είναι ένα μικτό σύστημα όπου ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση θα παρέχουν μία ομπρέλα καλύψεων που θα καταστήσουν τον ΕΛΓΑ βιώσιμο και σύγχρονο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι παραγωγοί μας.

-Λένε όλοι πως βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός. Μήπως είναι όμως και η αγροτιά; Το κλίμα επιτρέπει την καλλιέργεια πολλών καρπών και τροφίμων, έχουμε πρωτιές σε εξαγώγιμες ποσότητες και ποιότητες προϊόντων και φυσικά βρίθουμε από αγροτικές οικογένειες. Είναι ο εκσυγχρονισμός και η διεύρυνση των μονάδων, αλλά και η σεμιναριακού τύπου εκμάθηση των αγροτών στα νέα προϊόντα και εργαλεία, σημειώσεις στην ατζέντα σας;

Η ελληνική γεωργία συνιστά ένα τεράστιο κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και στόχος μου είναι να αναδείξω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των άριστων προϊόντων των παραγωγών μας μέσα από τα μέσα που διαθέτει το Υπουργείο. Ιδιαιτέρως στο θέμα του εκσυγχρονισμού που θέτετε, έχω καταφέρει να απεμπλέξω τα Σχέδια Βελτίωσης που κρατούσε για 2 περίπου χρόνια τελματωμένα η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό με τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, καταφέραμε να διοχετεύσουμε στον αγροτικό κόσμο πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ δίνοντας τους τη δυνατότητα να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και ως εκ τούτου και στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό δώσαμε επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις στο χωράφι μέσω τροπολογίας που περάσαμε στον ισχύοντα νόμο, με την οποία ο αγρότης μπορεί πλέον να πουλάει το 75% της ιδιοπαραγόμενης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σχετικά με τα σεμινάρια των νέων αγροτών, έχουμε αναθέσει στον ΕΛΓΟ Δήμητρα την κατάρτιση και εκπαίδευση 14.952 νέων αγροτών έως το καλοκαίρι του 2020.

-Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να χτίσετε την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής, κάτι που έχετε θέσει ως μεγάλο στόχο;

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχουν τα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης. Για να το επιτύχουμε αυτό, έχουμε δημιουργήσει δύο ιδιαιτέρως σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία σε συνδυασμό με την απεμπλοκή των Σχεδίων Βελτίωσης θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις στην ελληνική γεωργία και τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να ενισχύσουν την υπεραξία των προϊόντων τους. Ο συγκεκριμένος παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η χώρα μας οφείλει να επενδύσει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που πληρούν τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και απαιτούν οι αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, μέσα από το νόμο για τους συνεταιρισμούς που ψηφίσαμε πρόσφατα ενθαρρύνουμε έμπρακτα τις συνέργειες μεταξύ των αγροτών, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να σταθούν με αξιώσεις μέσα σε αυτό το κατεξοχήν παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο τους. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κεφάλαια ιδιωτών, ώστε να ενισχύσουν τη δύναμη των συνεταιρισμών τους και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του χώρου. Τέλος, έχουμε μειώσει το κόστος παραγωγής μέσα από νομοθετικές και φορολογικές παρεμβάσεις που προανέφερα.

-Μία προσωπική ερώτηση. Υπάρχει στον πολιτικό τρόπο σκέψης σας μία αξιολόγηση των υπουργικών αρμοδιοτήτων σε λιγότερο σημαντικές ή περισσότερο σημαντικές; Κι αν ναι, που κατατάσσετε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μου τον Ιούλιο του 2019 δήλωσα ότι η ανάταση της ελληνικής γεωργίας συνιστά πρωταρχικό μου στόχο και προσωπικό μου στοίχημα. Η σημασία με την οποία προσεγγίζουμε καθημερινά τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις 6 μήνες έχουμε υλοποιήσει πάνω από το 70% των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δια του λόγου το ασφαλές έχω δεσμεύσει όλες μου τις προσωπικές δυνάμεις όχι μόνο εγώ, αλλά και η Υφυπουργός, ο Υφυπουργός, οι Γενικοί Γραμματείς έχουμε ενεργοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό του Υπουργείου, έχουμε αξιοποιήσει παραγκωνισμένα στελέχη, έχουμε ενεργοποιήσει το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού με όλους τους Γενικούς Διευθυντές. Γίνεται συνεδρίαση κάθε μήνα, χαράζεται συντονισμένη πολιτική. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός με ικανότατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε απαξιωμένος και παραπεταμένος και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της χάραξης της πολιτικής μας.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην kedenews

Περισσότερα σε Αγροτικής ανάπτυξης