«Όργιο» ελληνοποιήσεων σε αρνιά Ρουμανίας

"Αρνάκια Νάξου”... από τη Ρουμανία πλημμυρίζουν την αγορά, τη στιγμή που ετησίως “χάνονται” από το σύστημα “Άρτεμις” περί τα 6 εκατ. σφαγές προβάτων

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο πρόβειο κρέας, ζητά να πληροφορηθεί ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Έξι εκατομμύρια σφαγές αιγοπροβάτων κάθε χρόνο δεν εμφανίζονται στο σύστημα, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα χωρίς υπερβολή στηρίζει την παραγωγή των προβάτων της Ρουμανίας, αλλά κατά έναν... “μαγικό” τρόπο τα περισσότερα αμνοερίφια που διακινούνται στην εσωτερική της αγορά είναι... “ελληνικά” και, αν μιλάμε για Αθήνα, τα... “αρνάκια Νάξου” κάθε χρόνο “πλημμυρίζουν” τη Βαρβάκειο!

Στοιχεία που προκαλούν αίσθηση αποκάλυψε στη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη ο κτηνίατρος, επιθεωρητής-ελεγκτής στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος ΕΛΓΟ- “Δήμητρα”, δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης, εμφανίζοντας το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στη χώρα μας, ιδιαίτερα με τα ρουμάνικα αρνιά, κυριολεκτικά να οργιάζει!

Συγκεκριμένα, ο δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και από την άλλη προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τον πραγματικό αριθμό ζώντων ζώων που οδηγούνται στα σφαγεία, αφού, βάσει των επίσημων στοιχείων, “λείπουν” από το σύστημα περί τα 6 εκατομμύρια σφαγές προβάτων σε ετήσια βάση. «Πώς δικαιολογείται το γεγονός, μία χώρα με 8,5 εκατομμύρια περίπου πληθυσμό προβάτων κάθε χρόνο, την πενταετία 2014-2018 να εμφανίζει μόλις 2,9 εκατομμύρια περίπου σφαγές προβατοειδών ανά έτος;», αναρωτήθηκε παρουσιάζοντας τα συγκριτικά στοιχεία ο κ. Γαλαμάτης.

Εντύπωση προκαλεί αφενός η διαμόρφωση ενός μόνιμου σημαντικού αριθμού εισαγωγών από τη Ρουμανία αλλά και η διαφορά των εισαγόμενων προβάτων από τη χώρα αυτή για σφαγή σε σχέση με τις δηλωμένες σφαγές στο σύστημα “Άρτεμις” κατά την περίοδο 2014-2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης, τη συγκεκριμένη περίοδο 160.000 πρόβατα που εισήχθησαν από Ρουμανία για σφαγή δεν καταγράφηκαν στο σύστημα “Άρτεμις”.

Είναι χαρακτηριστικά επίσης τα στοιχεία του κ. Γαλαμάτη, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών ζώντων προβατοειδών Γαλλίας-Ρουμανίας προορίζονται για την Ελλάδα. Η Ελλάδα στηρίζει την προβατοτροφία της Ρουμανίας! Την ίδια ώρα, δε, η χώρα μας εμφανίζει απειροελάχιστες εξαγωγές ζώντων προβατοειδών.

Κι εδώ ακριβώς υπάρχει ένα πολύ ακανθώδες ερώτημα: Πού πηγαίνουν τα προβατοειδή καταγωγής-προέλευσης “Ρουμανίας” που εισάγονται στη χώρα και δεν εμφανίζονται στις σφαγές; Η τοποθέτηση του πρόβειου κρέατος καταγωγής-προέλευσης “Ρουμανίας” είναι στρατηγική στην ελληνική αγορά και δεν αφορά μόνο την περίοδο του Πάσχα!

Μια χαρακτηριστική περίπτωση

Στο σημείο αυτό, ο δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης αποκάλυψε μια χαρακτηριστική περίπτωση ελληνοποιήσεων ρουμάνικων αμνοεριφίων: Περίοδος Πάσχα. Ελέγχθηκε εταιρεία εμπορίας σφαγίων αμνών. Διερευνήθηκε η διαδρομή αμνών προς σφαγή, καταγωγής Ρουμανίας, που εισήλθαν στη χώρα με βάση πιστοποιητικά ενδοκοινοτικού εμπορίου (TRACES) από ΕΛΓΟ, ΔΑΟΚ και ΔΟΥ. Στον αιφνιδιαστικό έλεγχο της επιχείρησης-κρεοπωλείο βρέθηκαν τέσσερα σφάγια αμνών που έφεραν σφραγίδα σφαγείου, έχοντας τις σφραγίδες καταγωγής-προέλευσης σαφώς παραποιημένες και με αναγραφόμενη ένδειξη “ΕΛΛΑΣ”. Από διασταυρωτικό έλεγχο με το Βιβλίο Ημερήσιας Σφαγής του σφαγείου, όπως δηλώθηκε στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Άρτεμις”, προέκυψε ότι η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε έσφαξε ή υπήρξε α’ αγοραστής αμνών ελληνικής καταγωγής-προέλευσης από το εν λόγω σφαγείο, παρά μόνον αμνών προέλευσης-καταγωγής Ρουμανίας.

Περίοδος εκτός Πάσχα. Ελέγχθηκε η ίδια εταιρεία εμπορίας σφαγίων αμνών στην έδρα της. Ο έλεγχος αφορούσε όλο το προηγούμενο έτος και έγινε από ΕΛΓΟ, ΔΑΟΚ και Οικονομική Αστυνομία.

Η επιχείρηση, εντός του έτους ελέγχου, είχε εισάγει από Ρουμανία 2.275 αμνούς προς πάχυνση και 3.890 αμνούς προς άμεση σφαγή.

Περισσότερα σε Αγροτικής ανάπτυξης