Θεοδωρικάκος για Μεγάλο Περίπατο: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει στους δήμους»

«Δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης για τον Μεγάλο Περίπατο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη.

Για σεβασμό στην διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, έκανε λόγο στην απάντηση του ο Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας: «Κάθε πράξη ενός φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ξεκάθαρο ότι δεν ελέγχεται για την σκοπιμότητα της από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο κατά νόμο υπεύθυνος είναι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτά σε ό,τι αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».

Μάλιστα, εξήγησε ότι η σύμβαση για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εγκρίθηκε, ενώ ξεκαθάρισε: «Θέλω κατηγορηματικά να σας πω ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα καλύπτεται το συγκεκριμένο πράγμα.

Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ. Ο Δήμος είναι αυτός που καλείται να πάρει την απόφαση αν θα συνεχίσει το έργο υπακούοντας στους κανόνες που επιβάλλουν οι νόμοι και η συγκεκριμένη απόφαση».

Σκουρλέτης: Προσπαθείτε να διαχωρίσετε τη θέση σας

«Καταλαβαίνω από την απάντησή σας κύριε υπουργέ ότι προσπαθείτε να διαχωρίσετε την θέση σας. Η όμως η ΚΥΑ σαν αποκλειστικό περιεχόμενο είχε την υπόθεση του Μεγάλου Περιπάτου και την συνυπογράψετε. Τώρα έρχεστε ως Πόντιος Πιλάτος και λέτε για την αυτοτέλεια των Δήμων.

Όχι συμπράξατε, γνωρίζετε. Κι εσείς με την υπογραφή σας και με άλλους υπουργούς διευκολύνατε το σημερινό δήμαρχο να κάνει κάτι που θεώρησε «ότι δεν έγινε και τίποτα έπεσε λίγο έξω». Έχετε ευθύνες. Οι Δήμοι στερούνται εσόδων παντού και ειδικά σήμερα λόγω πανδημίας. Μπορούν λοιπόν κάποιοι να πετούν έτσι από δω κι από κει το δημόσιο χρήμα; Είστε προϊστάμενος της αποκεντρωμένης διοίκησης με βάση την σχετική της αυτονομία όπως αυτή ορίζεται!».

Πηγή: κυβέρνηση.gr

Περισσότερα σε Εσωτερικών