Σ. Πέτσας: Αποτυχημένος ο εκλογικός νόμος Σκουρλέτη - Έχουμε εμπειρία πλέον στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων

Στον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηελόραση.

Ο Σ. Πέτσας αφού χαρακτήρισε αποτυχημένο τον εκλογικό νόμο Σκουρλέτη, επιχειρηματολόγησε  για  τον νέο, ως ο εκλογικός νόμος συνολικής αποδοχής και ανευ πολιτικής αντιπαράθεσης, λέγοντας οτι '' βλέπω όλες τις πτέρυγες, από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, δηλαδή τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, να αγκαλιάζουν τις βασικές πτυχές του νέου νομοθετήματος και η αποδοχή φαίνεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίρρηση όσον αφορά τα βασικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ότι με 43% θα μπορεί να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο πρώτος συνδυασμός, με το γεγονός ότι υπάρχει ένα λελογισμένο όριο εισόδου, του 3% όπως και στις εθνικές εκλογές, με το γεγονός ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι χρειάζεται ένας εξορθολογισμός του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και να έχει μεγαλύτερο νόημα η συζήτηση στα όργανά τους, και φυσικά η επαναφορά της πενταετούς θητείας αντί της τετραετούς που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Αυτά είναι θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε από όλους''.

καταστροφές Ιανός

Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα , όπως ο Ιανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε οτι  ''έχουμε αποκομίσει πολλές εμπειρίες και αυτό μας έχει μεταφέρει ένα κλίμα καλύτερου συντονισμού. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις πραγματικά σαν επιχειρηματικές μονάδες, με αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες των αποζημιώσεων σε μερικές εβδομάδες, ή μερικούς μήνες, εκεί που περνούσαν χρόνια'', τονίζοντας ταυτόχρονα ''στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα νοικοκυριά, έχουμε φροντίσει με το μέτρο της κοινωνικής προστασίας την κατανομή άμεσα ποσών από 600 έως 6000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση καταστροφών για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες των πληττόμενων νοικοκυριών''. Παράλληλα αναφέρθηκε στον συντονισμό που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου Υποδομών, Περιφέρειας και Δήμων για τα έργα αποκατάστασης.

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Τέλος ο κ. Πέτσας μίλησε για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, και το «Φιλόδημος ΙΙ» ύψους 1 δισ. ευρώ, που αφορούν μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και μικρά όπως οι παιδικές χαρές, τα στέγαστρα στάσεων λεωφορείων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που στόχο έχουν να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και να αλλάξουν όψη στην τοπική κοινωνία.

Περισσότερα σε Εσωτερικών