Το Μάϊο ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός για τη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας

Στις 16 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτο γραπτός διαγωνισμός κτήσης ελληνικής ιθαγένειας για τους αλλογενείς αλλοδαπούς

Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να εγκαινιάζει χθες τη Τράπεζα Θεμάτων για τις γραπτές εξετάσεις των αλλογενών αλλοδαπών με σκοπό τη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, ορίστηκε και η ημερομηνία για το πρώτο γραπτό διαγωνισμό. Στις 16 Μαΐου αναμένεται να εξεταστούν για πρώτη φορά -μετά την εισαγωγή του νέου νομοσχεδίου περί κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας- όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι.

Η Τράπεζα Θεμάτων και η διαδικασία εξέτασης

Η πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων μπορεί να γίνει από τους ενδιαφερόμενους μέσα από την εξής διεύθυνση: https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr και ypes.gr/g-g-ithageneias/arxiki-selida/trapeza-thematon-pegp.

Μέσα από την προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων θα αντλεί η Επιστημονική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π. τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου.

Η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Αφού αποκτήσει το Π.Ε.Γ.Π., ο αιτών θα περνάει στο στάδιο της συνέντευξης από τριμελή επιτροπή εισηγητών των Διευθύνσεων Ιθαγένειας για να διαπιστωθεί η κοινωνική και οικονομική του ένταξη. Οι κανόνες διεξαγωγής των συνεντεύξεων αυτών θα ακολουθούν πρότυπο εγχειρίδιο που εκπονείται από μικτή ομάδα στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Εσωτερικών