Μάκης Βορίδης στη kedenews: «Προτεραιότητα μας, ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο»

O υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε στην εφημερίδα Kedenews και στο Kedenews.gr για τις παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την άποψη των πολιτών για το Δημόσιο. «Αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, εσωτερικός έλεγχος υπαλλήλων και μπόνους απόδοσης» το τρίπτυχο αναβάθμισης του «παρεξηγημένου» Κράτους. Θεωρεί τομή τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποκαλύπτει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που έκανε αποδεκτές και εξηγεί πως θα εφαρμόσει την τηλεργασία σε μόνιμη βάση στην υπηρεσία του πολίτη.  Ξεκαθαρίζει επίσης πως «είναι αδιανόητο να φταίει η κυβέρνηση για τις επιλογές του Δημήτρη Κουφοντίνα και το λόγο έχει η Δικαιοσύνη». Αναφέρθηκε στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το κλειδί για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, παρά τη χλεύη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γίνεται αποδεκτό και στην Ευρώπη». Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «το καλοκαίρι θα έχουμε το ορατό τέλος της περιπέτειας με την πανδημία».

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Μάκη Θεοδώση

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι δράσεις για να γίνει λειτουργικό το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όπως γνωρίζετε, άμεσα συνεχίσαμε κάτι που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις και όταν θα εφαρμοστεί θα έχουμε επιτέλους ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο. Ήδη είναι σε διαβούλευση ο νόμος για τον Εσωτερικό Έλεγχο, ένα κρίσιμο ζήτημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στην δημόσια διοίκηση. Το μείζον είναι να ολοκληρωθούν όλα, αποτυπώνεται η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, έχουμε πολλή δουλειά για την υλοποίηση του και δεν είναι κάτι που θα τελειώσει σε ένα πολιτικό κύκλο.

Η ατιμωρησία που υπάρχει θα σταματήσει, η λογοδοσία θα εφαρμοστεί επιτέλους; Προβλέπεται ανταμοιβή για τους «καλούς»;

Αυτός είναι ο στόχος μας ο Εσωτερικός Έλεγχος έχει και ένα κατασταλτικό χαρακτήρα, να πιάσουμε τον «κακό» και να του επιβάλλουμε την ανάλογη ποινή. Αλλά πρωτίστως , έχει προληπτικό χαρακτήρα να ενσωματώσω δικλείδες ασφαλείας μέσα στην διοικητική διαδικασία ώστε οι «κακοί» να δυσκολεύονται να κάνουν το κακό. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σας, έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σύστημα ανταμοιβών, το πιστεύω ακράδαντα, θεωρώ πως είναι ένα καίριο κομμάτι της αλλαγής της διοικητικής κουλτούρας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική εξισωτισμού και να περάσουμε σε μια κουλτούρα αξιοκρατίας. Είναι στρατηγική επιλογή μας, η διαβούλευση τελειώνει στις 8 Μαρτίου και μέχρι τις 10 με 11 Μαρτίου 2021 να πάμε στη Βουλή.

Τι γίνεται με το νέο εκλογικό Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις μέσα από το διάλογο;

Είναι και αυτός σε διαβούλευση με τις αλλαγές εκλογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλω να ευχαριστήσω τον Στέλιο Πέτσα για την εξαιρετική συνεργασία μας και τις υπηρεσίες του υπουργείου που μέσα σε ενάμιση μήνα, έχουμε το τρίτο νομοσχέδιο που ολοκληρώνουμε. Έχουν γίνει ήδη οι συζητήσεις με την ΚΕΔΕ και την ΕΝ.ΠΕ., οι βασικές αρχές είναι γνωστές. Από το αρχικό σχέδιο, αλλάζουμε κάποια θέματα για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, κρατάμε το όριο των 300 ατόμων για την εκλογή τοπικών συμβουλίων, παραμένει η ονομασία «πρόεδρος κοινότητας» και κρατάμε και τις έδρες. Έχουν κλειδώσει το ποσοστό εκλογής δημάρχου στο 43% και το ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο το 3%.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στο Δημόσιο σε μόνιμη βάση πως θα επιτευχθεί και σε ποιους τομείς;

Άλλο ένα νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο για την τηλεργασία, τη συναντήσαμε ως έκτακτη συνθήκη, τώρα τη ρυθμίζουμε υπό κανονικές συνθήκες. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι λόγω κορονοϊού αλλά αξιοποιούμε αυτή την τεχνολογική δυνατότητα. Η παροχή δηλαδή εργασίας από τον εργαζόμενο εκτός εργασιακού του χώρου, στο σπίτι του ή κάπου αλλού, με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό προϋποθέτει μια συμφωνία της διοίκησης που επιλέγει τον εργαζόμενο και του ίδιου του εργαζομένου που αποδέχεται να τηλεργαστεί. Δεν υπάρχει καμία μισθολογική επίπτωση ούτε στο ωράριο του, όμως το μελετάμε αν είναι βολική η εναλλαγή ωραρίου, θα το διαβουλευτούμε.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους, είναι η μείωση του χρόνου μετακίνησης στη δουλειά, μια σημαντική εξοικονόμηση. Σημαντικό επίσης είναι πως βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενο από αυτόν, έχει τη δυνατότητα σε ένα βαθμό να παρακολουθεί τι γίνεται στο σπίτι του, ειδικά για οικογένειες. Δεν είναι όλες οι θέσεις κατάλληλες για τηλεργασία, θα χτίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Τι θα κάνετε με τις παθογένειες των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, π.χ. την ανισοκατανομή του ανθρώπινου δυναμικού ή το χάσμα εφαρμογής των αποφάσεων;

Το επόμενο βήμα μας είναι η συζήτηση για το Προσοντολόγιο και το Κλαδολόγιο για την ανανέωση τους και ένα νομοσχέδιο για την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού. Έχουμε ένα πρώτο κείμενο, μια πρώτη προσέγγιση. Παραμένει η μεγάλη μας φιλοδοξία που θα την αντιμετωπίσουμε εντός του επόμενου τριμήνου, προς τον Ιούνιο, να δώσουμε μια απάντηση για τη λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Έχουν μια σειρά προβλημάτων αποτελεσματικότητας που θα τα λύσουμε ένα-ένα στην πορεία μέχρι το καλοκαίρι.

Ποια είναι η θέση σας για τα αιτήματα Κουφοντίνα, την αίτηση διακοπής της ποινής του και τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό;

Η απεργία πείνας κατέληξε σε αίτημα διακοπής της ποινής, δεν θέλει να την εκτίσει, δικαίωμά του είναι, το προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, ουδείς το αφαιρεί θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να κρίνω και να αξιολογήσω μια ποινική υπόθεση αλλά χαίρομαι που κατέληξε εκεί που έπρεπε να αρχίσει. Επειδή ανησυχεί για τη βλάβη της υγείας του και μάλιστα η κράτηση οδηγεί σε ανήκεστη βλάβη της, υποθέτω πως θα συνοδευτεί και από τη λήξη της απεργίας πείνας. Αν κάποιος δεν επιθυμεί φθορά της υγεία του δεν συνεχίζει να επιφέρει με την στάση του βλάβη. Μέχρι τώρα το θέμα ήταν η μεταφορά στον Κορυδαλλό, να τελειώσει η ιστορία με την απεργία πείνας δεν γίνονται και τα δύο μαζί.

Η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει πως «κανείς δε θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα», συμφωνείτε απόλυτα;

Την άκουσα, υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν την κυβέρνηση αν θα πάρει την ευθύνη του θανάτου του, είναι παραλογισμός αυτό, εμείς του στερήσαμε την σίτιση του ή την ενυδάτωση του; Από τη μια η κ. Κούρτοβικ θεωρεί δικαίωμα του κρατούμενου την απεργία πείνας και από την άλλη βαρύνει την κυβέρνηση η δική του επιλογή. Είναι ακατανόητο να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Η επιλογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι μονόδρομος;

Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχικά η Ευρώπη ήταν επιφυλακτική, τώρα προχωρά και στους εταίρους μας, μας ενδιαφέρει άμεσα για να μπορούν να κινηθούν οι τουρίστες και να έρθουν στη χώρα. Είχε λοιδορηθεί ο πρωθυπουργός για την πρόταση αυτή από την αξιωματική αντιπολίτευση, το πιστοποιητικό προσφέρει ασφάλεια και ταχύτητα στη διαδικασία, δεν θα γίνονται τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Είμαστε μια χώρα που στηρίζεται πολύ στο τουρισμό της αναμφισβήτητα.

Μήπως η νέα σκληρότερη καραντίνα έπρεπε να γίνει νωρίτερα και πότε επιτέλους θα ανοίξει η αγορά;

Πάντα υπάρχει μια συζήτηση αν έπρεπε να γίνει νωρίτερα ή να είναι και πιο σκληρά τα μέτρα, αυτό που δεν αλλάζει είναι η στάθμιση ανάμεσα στην στήριξη της οικονομίας και στην προστασία της δημόσιας υγείας με όπλο την επιτάχυνση του εμβολιασμού,. Και στα τρία μέτωπα η κυβέρνηση πάει εξαιρετικά, η Ελλάδα με τις κινήσεις της έχει γίνει χώρα αναφοράς με το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης ομολογείται από όλους πως η οικονομική βοήθεια ήταν μεγάλη , δεν υποτιμώ όμως την πίεση των δημόσιων οικονομικών εξ' αυτού του λόγου και πρέπει να δούμε ένα ορατό τέλος της περιπέτειας, Πιστεύω πως το καλοκαίρι θα το δούμε.

Περισσότερα σε Εσωτερικών