Νέα απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα

Την απαλλαγή από τα τέλη κοινοχρήστων για τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έως την 31η Οκτωβρίου 2021 εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, καταθέτοντας τροπολογία στο νομοσχέδιο για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δημόσιου Τομέα

Της Μαρίας Θαλασσινού

Πρόκειται για την συνέχεια της αρχικής ρύθμισης, η οποία είχε θεσπιστεί με το νόμο 4688/2020 και όριζε την απαλλαγή του τέλους κοινοχρήστων για τα τραπεζοκαθίσματα από την 24η Μαΐου 2020 έως την 30η Νοεμβρίου 2020.

Έτσι, λοιπόν, με τη νέα διάταξη αναμένεται νέα απαλλαγή από την ημέρα ψήφισης της έως την 31η Οκτωβρίου 2021. Προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι η λήψη σχετικής απόφασης από την υπηρεσία του Δήμου, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Η απαλλαγή γίνεται «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Οπότε, μπορεί να παραχωρείται «ατελώς», «πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου», ο πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος «μπορεί να επεκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού». Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Σχετικά με την έκταση κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου, αναφέρεται ότι «ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να επεκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσια από την αρχική παραχώρηση».

Στην περίπτωση που η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων γίνεται στα πεζοδρόμια, η παραχώρηση εγκρίνεται μετά από έκδοση γνώμης της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και «αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών». Τέλος, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων στον πρόσθετο χώρο που παραχωρείται».

Περισσότερα σε Εσωτερικών