ΥΠΕΣ: Πέντε παρεμβάσεις για το Δημόσιο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου προετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Πρόκειται για μόνιμες δομές αξιολόγησης της λειτουργίας του Δημοσίου, όπως και του προσωπικού στην κατεύθυνση της ανίχνευσης δεξιοτήτων των υπαλλήλων πέραν των τυπικών προσόντων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προετοιμάζει

* Την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ως μόνιμη δομή για την αξιολόγηση των αρμοδιοτήτων του κράτους και ΟΤΑ, όπως και την ανάθεση αρμοδιοτήτων μετά από απόφαση που θα ληφθεί με νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα αναλάβει η Βουλή. Πρόκειται για μια δομή που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του κράτους

* Βάση δεδομένων τεχνητής ευφυΐας για τις τεχνικές προσλήψεων, προκειμένου να διαπιστώνονται οι ανάγκες προσλήψεων και αυτό θα διασυνδεθεί και με το ΑΣΕΠ. Αυτή η βάση δεδομένων θα συμβάλλει καθοριστικά στον προγραμματισμό των προσλήψεων.

* Ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι προσλήψεις

* Μηχανισμός για την ανίχνευση των δεξιοτήτων των υποψηφίων για πρόσληψη στο Δημόσιο πέραν των τυπικών προσόντων και της αξιολόγησης από την συνέντευξη

* Μηχανισμός ανταμοιβών για το προσωπικό του Δημοσίου με βάση τις επιδόσεις στην εργασία τους.

Αυτό το τελευταίο συνιστά πρόταση από την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε υποστηρίξει ότι η αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων πρέπει να σχετίζεται με μπόνους παραγωγικότητας.

Αυτές, λοιπόν, οι πέντε παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την βελτίωση του Δημοσίου και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Περισσότερα σε Εσωτερικών