Πέτσας - «Αντώνης Τρίτσης»: Δεν χάνουμε χρήματα από το πρόγραμμα

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Ant1, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε για το πρόγραμμα πως: «Σε καμία περίπτωση, δεν χάνουμε χρήματα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», γιατί πρόκειται αφενός για χρήματα εθνικά και αφετέρου για χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επομένως δεν σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται, δηλαδή, για χρήματα απολύτως εξασφαλισμένα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινούμαστε αργά. Αντιθέτως, πρέπει να επιταχύνουμε. Από την πλευρά μας, όλο το τελευταίο διάστημα, έχουμε πολλαπλασιάσει τις επιτροπές αξιολόγησης και χθες, μάλιστα, εγκρίθηκαν νέα έργα, συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ.

Σκοπός μας είναι να φτάσουμε γρήγορα στην ένταξη όλων των σχεδίων των δήμων. Από τα 2,5 δις ευρώ που είναι το budget του προγράμματος, αυτή τη στιγμή έχουμε προτάσεις -γιατί λήγει η προθεσμία στις 11 Ιουνίου- περίπου 4 δις ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, μία μεγάλη ανταπόκριση των δήμων για ώριμα επενδυτικά σχέδια και για τον λόγο αυτόν ψάχνουμε για συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε το αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία.

Και πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για έργα σημαντικά, καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι, για παράδειγμα, βλέπουν ένα έργο αστικής αναζωογόνησης σε μία ολόκληρη περιοχή, όπως στα Προσφυγικά της Πάτρας που χθες ανακοινώσαμε ένα έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ ή το παράδειγμα της Αστυπάλαιας που θα μετατραπεί σε «πράσινο» νησί. Βλέπει, δηλαδή, η τοπική κοινωνία έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την οικονομία, όσο και για τους πολίτες.»

Περισσότερα σε Εσωτερικών