Παράνομο εμπόριο καπνικών: Στη μάχη Λιμενικό και Παπαστράτος

λιμενικό σώμα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Έμποροι μετατρέπουν σε «στέκια» και σημεία πώλησης πλατείες, πάρκα, σταθμούς μετρό, λαϊκές αγορές αλλά και ηλεκτρικού όπου πολίτες προμηθεύονται το παράνομο εμπόρευμα αλλά και μη καπνιζόμενα προϊόντα.

Την τελευταία δεκαετία το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει κατασχέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο τσιγάρα, αποτρέποντας τη διαφυγή εσόδων από δασμούς αξίας που υπερβαίνει τα 240 εκατ. Ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί επίσης 265 οχήματα και 45 πλωτά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τους.

Με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου υπεγράφη ανανέωση της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της εταιρείας «Παπαστράτος». Η ανανέωση της συνεργασίας θα περιλαμβάνει όχι μόνο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και τσιγάρων αλλά θα υπάρχει και διεύρυνση του σκοπού των δύο πλευρών για τον εντοπισμό νέων μη καπνιζόμενων προϊόντα καπνού, όπως είναι τα θερμαινόμενα, χωρίς καύση.

Στην μάχη για την καταπολέμηση του εμπορίου θα περιλαμβάνονται πέντε σκάφη ειδικού τύπου αξίας 2,4 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα PMI IMPACT. Η πιο πρόσφατη δωρεά αξίας περίπου 100.000 ευρώ, αφορά επιχειρησιακό εξοπλισμό για τις ειδικές επιχειρησιακές ομάδες του Σώματος. 

«Μπορούμε να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για τα στελέχη της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων Πειραιά. Ο κ. Πλακιωτάκης συμπλήρωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές δεξιότητες που έχουν αναπτύξει. Mπορούμε όλοι να αισθανόμαστε ασφαλείς έχοντας στο Λιμενικό Σώμα τόσο άξια στελέχη. Στόχος μας είναι η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αλλά και η σταθερή βελτίωση του επιπέδου ζωής των στελεχών του. Ευχαριστώ την εταιρία «Παπαστράτος» για την διαχρονική στήριξη και υποστήριξη στο πολύπλευρο έργο του Λιμενικού Σώματος».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ Θεόδωρος Κλιάρης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά δημόσια και να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος για την αδιάκοπη προσπάθεια και την αφοσίωση τους στον στόχο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αλλά και κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας. Και τέλος να διαβεβαιώσω ότι νυχθημερόν, 365 ημέρες τον χρόνο με αυταπάρνηση, ευσυνειδησία και ζήλο εκπληρώνουν το δύσκολο έργο που η Ελληνική Πολιτεία μας έχει αναθέσει επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού - επ’ ωφελεία της Κοινωνίας και της Πατρίδας μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, σημείωσε: «Η Παπαστράτος έχει μια μακρά σχέση με το Λιμενικό Σώμα και σήμερα είμαστε εδώ για να ανανεώσουμε την δέσμευσή μας να στηρίζουμε το δύσκολο και πολύπλευρο έργο του. Το παράνομο εμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή για την κοινωνία και την οικονομία και στεκόμαστε δίπλα στο Σώμα στον αγώνα που δίνει για την αντιμετώπισή και πάταξη του. Οι συνέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση κοινών προκλήσεων είναι ένας ιδιαίτερα γόνιμος δρόμος».

Περισσότερα σε Ναυτιλίας