Τρίκαλα Κορινθίας: Ετοιμόρροπο το πυργόσπιτο της οικογένειας Νοταρά

πυργοσπιτο Νοταρά

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης κ. Άντώνης Μυλωνάκη, σχετικά με την εγκατάλειψη του πυργόσπιτου της οικογένειας Νoταρά στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Του: Αντώνιου Μυλωνάκη, Βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής με την Ελληνική Λύση

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Ετοιμόρροπο το πυργόσπιτο της οικογένειας Νοταρά στα Τρίκαλα Κορινθίας»

«Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Κορινθίας και σύμφωνα με σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, το περίφημο αρχοντικό των Νοταράδων, ένα από τα κτίσματα-μνημεία που θα μπορούσαν να έχουν εξέχουσα θέση στην ιστόρηση του διαχρονικού Ελληνισμού, βρίσκεται στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Εκεί, ως γνωστόν, εκτός των υπολοίπων άξιων Νοταράδων, το 1506, γεννήθηκε ο Γεράσιμος Νοταράς, ο μετέπειτα Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος της Κεφαλονιάς. Το αρχοντικό Νοταρά, κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ήδη, από το 1962 και όντας, επί δεκαετίες, ετοιμόρροπο, είναι ιδιωτικό, τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 2014 («για αρχαιολογικούς σκοπούς») και αποτελεί μία από τις σοβαρές χρόνιες εκκρεμότητες διευθέτησης της πολιτιστικής υποδομής της Κορινθίας και της Πελοποννήσου, γενικά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Διατίθεσθε να προβείτε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανακαίνισης και εκτεταμένων επισκευών στο ως άνω αρχοντικό, προκειμένου αυτό να διασωθεί, να αναδειχθεί, μετατρεπόμενο σε ιστορικό προορισμό αλλά και σε χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του και να προβληθεί ως μεγάλο ιστορικό μνημείο της Κορινθίας;»

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πηγή: korinthostv.gr 

πυργοσπιτο Νοταρά
πυργοσπιτο Νοταρά
πυργοσπιτο Νοταρά
πυργοσπιτο Νοταρά

Περισσότερα σε Πολιτισμού