Η Ελλάδα φρούριο της Microsoft στον πλανήτη!

Τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη τη γνωρίζει και ο πιο αδαής. Ο κόμβος των τριών ηπείρων, αυτή η εύπορη κοιλάδα, η σκληροτράχηλη οροσειρά και η ατελείωτη ακτογραμμή, αυτή η κουκκίδα γης και θάλαττας, αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια σημείο αναφοράς!

Άρθρο από τον Διονύση Γκουτζουρή

Είναι αυτή η θέση στον χάρτη, είναι αυτή η ενεργειακή της υπόσταση που τη φέρνει στο προσκήνιο διαρκώς, πόσο μάλιστα τα τελευταία χρόνια, που τα γεωτρύπανα έχουν γίνει της μοδός και οι Τούρκοι, Λίβυοι, Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Κύπριοι γείτονες προσπαθούν, ειρηνικά και μη, να γίνουν ενεργειακοί μας εταίροι, για να επωφεληθούν από τα ενεργειακά αέρια της υποθαλάσσιας ζώνης μας.

Ποιος θα το περίμενε, 45 χρόνια μετά την ίδρυση της Microsoft, ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε ψηφιακό προορισμό για την εταιρεία-κολοσσό και πως, πέρα από γεωπολιτικός κόμβος, θα γινόταν παγκόσμιο λογισμικό φρούριο, όπως τουλάχιστον μας αποκάλεσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ. Συνδυασμοί γεγονότων μετατρέπουν την πατρίδα μας σε πεδίο δράσης της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, αρχής γενομένης από την περσινή απόφαση-σταθμό του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της αμερικανικής Βουλής για το 2019, η Ελλάδα εντάχθηκε στις χώρες που θα πριμοδοτεί ο Αμερικανικός Κρατικός Οργανισμός Χρηματοδότησης.

Παράλληλα με τη νομοθέτηση του East Med Act -του σχεδίου δράσης του Τραμπ προκειμένου η χώρα του να αποκτήσει επιρροή στη… γειτονιά μας και να εκτοπίσει τη Ρωσία-, η Ελλάδα ξαφνικά αποτελεί επενδυτικό προορισμό για αμερικανικές εταιρείες, με τη Microsoft να κάνει την αρχή με την επένδυση-μαμούθ του 1 δισ. ευρώ!

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, στο πλαίσιο της «ψυχρής ειρήνης» με τη «ρωσική αρκούδα», επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία -ωστόσο- θέλουν να ελέγχουν οι ίδιοι. Ακόμη κι αν αυτή η επένδυση του 1 δισεκατομμυρίου, λοιπόν, φαντάζει ουρανοκατέβατη και ως θείο δώρο για την ασθμαίνουσα οικονομία μας, δεν πρέπει να μας ξεγελά. Οι Αμερικανοί κοιτάνε το συμφέρον τους και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μας παίρνουν αγκαζέ και μας οδηγούν σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που καλό θα ήταν ως Πολιτεία να το εκμεταλλευτούμε.

Η αλήθεια είναι πως η απρόσμενα φιλοαμερικανική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, σε συνδυασμό με τη χείρα φιλίας προς το Ισραήλ -κι ας φορούσε ιδεολογικά παλαιστινιακή μαντήλα αντί γραβάτας ο Τσίπρας-, ευνόησε αυτή την εξέλιξη. Σήμερα, όμως, στη διακυβέρνηση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κι αυτός λαμβάνει τα εύσημα για το «μασάζ» που έκανε στον πρόεδρο της Microsoft στο Νταβός, καθώς, σύμφωνα με τα όσα λέει ο αστικός μύθος, έπεισε τον Μπραντ Σμιθ να αυξήσει την επένδυση των 400.000.000 ευρώ κατά 600 εκατομμύρια!

Τι οφείλει να καταφέρει πλέον η ελληνική πλευρά ύστερα από αυτή την πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα μας; Κατά πρώτο λόγο, μέρος των χρημάτων να αποδοθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, να δοθούν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες και κατ’ επέκταση να μείνουν στην Ελλάδα τα δυνατά μυαλά, που εδώ και χρόνια σπεύδουν στα εξωτερικά και από εκεί πραγματοποιούν τεχνολογικά θαύματα.

Αν ανατρέξει κανείς στα δεδομένα της NASA, θα σοκαριστεί με τα ελληνικά ονόματα που θα βρει στις τεχνολογικές ομάδες που δημιουργούν λογισμικά για να ταξιδέψουν τα μη επανδρωμένα διαστημικά μηχανήματα εξερεύνησης στον Άρη και ποιος ξέρει σε ποιον άλλον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Χρωστάμε τη σωστή εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού, όλων των τομέων δράσης που θα επωφεληθούν από αυτή την επένδυση (κατά κύριο λόγο Δημόσιο, Έρευνα, Υγεία).

Η συζήτηση γύρω από την επένδυση αυτή καθ’ εαυτήν της Microsoft, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η πυροδότηση προγραμμάτων επαυξημένης πραγματικότητας -όπως έγινε πιλοτικά και στην Αρχαία Ολυμπία, με τρομερή επιτυχία- και η πραγματική ατζέντα πίσω από τη δημιουργία του κέντρου δεδομένων στην Αθήνα είναι ζητούμενα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Σήμερα, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να καταφέρουμε να έλξουμε κι άλλες εταιρείες, όπως η Pfizer, η Applied Materials, η Blink Charging, εταιρείες που ήδη ετοιμάζονται να επενδύσουν στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και είναι η κατάλληλη στιγμή να τους αποσπάσουμε επενδυτικά κεφάλαια, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύει η Microsoft. Μέχρι το 2022 όλα θα είναι ψηφιοποιημένα και, σε συνδυασμό με την 5G τεχνολογία, εισερχόμεθα σε ένα νέο, μάλλον πρωτόγνωρο περιβάλλον. Είναι ευτύχημα που η Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα είναι ουραγός αλλά πρωτοπόρος.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Άρθρα