Πως να κάνετε οικονομία στα μελάνια εκτυπωτών

μελάνια εκτυπωτών

Μια από τις “ενοχλήσεις” της σύγχρονης ζωής είναι το υψηλό κόστος που υπάρχει στα μελάνια εκτυπωτών. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε δυσανασχετήσει όταν έρχεται η στιγμή να ανανεώσετε το μελάνι στον εκτυπωτή σας, να πάτε στο κατάστημα, να βγάλετε το πορτοφόλι σας, και να πληρώσετε.

 

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το να παραπονιέται κανείς για τη συχνότητα με την οποία αναγκάζεται να αλλάξει μελάνια εκτυπωτών. Ειδικότερα αν γίνεται συχνή χρήση του εκτυπωτή για επαγγελματικούς λόγους, το παράπονο μεγαλώνει. Ας δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους για να κάνετε κάποια οικονομία στα μελάνια σας.

Αφήστε ανοιχτό τον εκτυπωτή

Όταν αφήνετε ανοιχτό τον εκτυπωτή, αποφεύγετε τον κύκλο συντήρησης που χρειάζεται να πραγματοποιήσει ώστε να τον χρησιμοποιήσετε. Πολλοί εκτυπωτές χαραμίζουν πολύ μελάνι για να καθαρίσουν τις κεφαλές εκτύπωσης, κάτι το οποίο δε σας συμφέρει σε καμία περίπτωση. Όποτε λοιπόν αφήνουμε ανοιχτούς τους εκτυπωτές και έτοιμους προς χρήση παρατηρούμε μείωση στη χρήση των μελανιών, ακόμα και στους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν πολύ μελάνι. 

Αγοράστε ανακυκλωμένα μελάνια

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν μια πιο οικονομική εναλλακτική στα μελάνια εκτυπωτών. Η διαφορά βρίσκεται ουσιαστικά στις εταιρείες παραγωγής μελανιών, και λογικό είναι οι δημοφιλείς εταιρείες να έχουν αυξημένη τιμή. Τα μελάνια που πωλούνται από λιγότερο δημοφιλείς εταιρείες είναι συνήθως ανακυκλωμένα μελάνια (ανακύκλωση και γέμισμα), τα οποία κοστίζουν αρκετά λιγότερο.

 

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στις λιγότερο γνωστές εταιρείες και τα προϊόντα τους. Υπάρχει πιθανότητα να μη λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να φράξουν τις κεφαλές εκτύπωσης ή να αφήσουν σημάδια στα έγγραφά σας. Αν είναι λοιπόν να αγοράσετε οικονομικότερα μελάνια, τουλάχιστον βεβαιωθείτε πως έχουν μια σχετική εγγύηση ώστε αν δεν είναι καλής ποιότητας να μπορέσετε να τα επιστρέψετε. Ακόμα θα μπορούσατε να πάτε σε ειδικούς και να κάνετε γέμισμα μελανιών που έχετε με σκοπο να ελαττώσετε αρκετά το κόστος.

Εκτυπώστε εξυπνότερα

Σκεφτείτε για ποιο λόγο θέλετε να εκτυπώσετε κάτι. Συνήθως, επιλέγουμε να εκτυπώσουμε σημαντικά έγγραφα για το αρχείο μας, ή μια ταμπέλα επιστροφής για τις online αγορές μας. Αν πρόκειται λοιπόν για κάποιο σημαντικό έγγραφο που θα παραδώσετε σε έναν πελάτη, ή στον εργοδότη σας, πρέπει να έχει καλή ποιότητα εκτύπωσης. Διαφορετικά, σας αρκεί να είναι απλώς ευανάγνωστο το έγγραφο. Για αυτόν τον λόγο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή εκτύπωσης “πρόχειρο” στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή και έτσι να γλιτώσετε χρόνο από την ανανέωση μελανιών εκτυπωτή.

 

Επιπλέον, φροντίστε πριν την εκτύπωση να απομακρύνετε τυχόν εικόνες, ή διαφημίσεις που μπορεί να υπάρχουν στο mail, στη σελίδα, ή το screenshot. Αν δεν είναι απαραίτητα, αφαιρέστε τα — θα “φάνε” πολύ περισσότερο μελάνι από όσο χρειάζεστε. 

Ασπρόμαυρη εκτύπωση

Σε περίπτωση που εκτυπώνετε μόνο έγγραφα για την επιχείρησή σας, τη δουλειά σας, ή το αρχείο σας, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσετε σε έγχρωμο εκτυπωτή. Τα χρωματιστά μελάνια εκτυπωτών είναι πολύ πιο ακριβά από ότι το μαύρο. Επιπλέον, οι ίδιοι οι ασπρόμαυροι εκτυπωτές είναι πολύ πιο οικονομικοί και ιδιαίτερα χρήσιμοι και αποδοτικοί για καθημερινή χρήση.

 

 

Περισσότερα σε Άρθρα