Το «επιτελικό» κράτος ενάντια στην Παιδεία - Η «λούφα και παραλλαγή» της κυβέρνησης

Άρθρο - Άποψη στο 9ο φύλλο της «kedenews»

Ίσως να ισχυριστεί κάποιος πως ο τίτλος τούτου του άρθρου είναι υπερβολικός. Ωστόσο, κοιτάζοντας την κατάληψη στο απέναντι σχολείο, τα παιδιά με τις μάσκες και τα συνθήματα στα πανό τους, μιλώντας με φίλους εκπαιδευτικούς, με συγγενή μου σχολική καθαρίστρια, αλλά και από τη βιωματική κατάσταση στο πανεπιστήμιο, βρίσκω τον τίτλο του άρθρου αρκετά επιεική.

Από τη Μαύρα Σαραντοπούλου

Η κυβέρνηση, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα και να κερδίσει χρόνο απέναντι στις λύσεις που πρέπει να δώσει, διαστρεβλώνει επικοινωνιακά τα αιτήματα των παιδιών, προκειμένου να φανεί ότι το μόνο που έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά είναι η λεγόμενη «λούφα».

Υποτιμήσατε τη νέα γενιά, κι αυτό θα το «καρπωθείτε» ως πολιτικό αποτέλεσμα. Τα παιδιά δεν είναι μειωμένης αντίληψης. Τα παιδιά είναι αγχωμένα. Για το παρόν και το μέλλον τους. Ζητούν τα αυτονόητα, και η κυβέρνηση, αντί να πράξει αυτά που οφείλει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, προχωράει σε μορφές κοινωνικού αυτοματισμού, παρακινώντας διευθυντές σχολείων να σπάνε τις καταλήψεις με σιδεροπρίονα και άλλα μέσα. Σκηνές απείρου κάλλους, στις οποίες γίναμε όλοι μάρτυρες μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Τα σχολεία άνοιξαν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρυσι, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία χτυπά «κόκκινο», και αντί να αυστηροποιήσουμε τα περιοριστικά μέτρα αποσυμφορώντας τις σχολικές τάξεις, στοιβάζουμε 25, 27 και 30 παιδιά ανά τάξη.

Εάν υπήρχε στ’ αλήθεια κρατική μέριμνα και ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτεία, στο εξάμηνο που μεσολάβησε θα μπορούσε κάλλιστα η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην επίταξη και στη διαμόρφωση σχολικών αιθουσών σε δημόσια κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται.

Ας μην κάνουμε ξανά λόγο για τις μάσκες-αερόστατο, συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές. Το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή είναι εάν η κυβέρνηση απέστειλε εκ νέου μάσκες σωστού μεγέθους στα σχολεία, χωρίς νέα επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, ούτε ψύλλος στον κόρφο των φοιτητών. Σε πανεπιστήμια που βρίσκονται στα νησιά μας, άλλα μαθήματα γίνονται μέσω Διαδικτύου και άλλα διά ζώσης. Η ενημέρωση είναι της τελευταίας στιγμής, οι φοιτητές έχουν ήδη ξενοικιάσει βάσει αρχικών ανακοινώσεων, με αποτέλεσμα όλη αυτή η ανοργανωσιά να οδηγεί στην παράταση λήψης πτυχίου για εκατοντάδες φοιτητές.

Το συμπέρασμα που απορρέει απ’ όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι πως η κυβέρνηση, και όχι οι μαθητές, αναζητεί και επιδίδεται στη «λούφα».

Η «παραλλαγή», όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν ξεγελά τον αντίπαλο. Γιατί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κατάφερε να έχει απέναντί της ολόκληρη την κοινωνία. Και οφείλει να τη στηρίξει. Εδώ και τώρα.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Άρθρα